Komplett információs kalauz Bali utazáshoz

Komplett információs kalauz Bali utazáshoz

Mi az utazás célja?

Bármilyen céllal is utazol Balira (vagy Indonézia többi részére), érdemes alaposan felkészülni a kint tartózkodásra. Igyekszem ebben a dokumentumban elmondani a legfontosabb és legszükségesebb információkat.

Bali beutazási feltételek

Ne felejtsd el, hogy Bali csupán Indonézia egy szigete a sok ezerből, így az indonéz beutazási szabályok érvényesek a szigetre való bejutáshoz. A Konzuli Szolgálat honlapjáról lehet az épp aktuális beutazási információt kigyűjteni, minden más (valaki mondta, innen-onnan hallottam, ezt olvastam információk) megtévesztőek lehetnek hivatalos forrás nélkül, ami kellemetlenségekhez vezethet, mert lehet, hogy már a becsekkolásnál nem engednek fel a gépre. Jelenleg 2 darab covid oltás szükséges a beutazáshoz: “Magyar állampolgár Magyarország területéről, illetve más országokból beutazhat Indonézia területére. A beutazás feltétele a teljes átoltottságot (legalább kétszeri, a második oltás után 14 nap letelte) igazoló, bármely típusú oltásról angol nyelvű (magyar vagy EU-s) oltási igazolvány bemutatása és az előzetes regisztráció a https://www.pedulilindungi.id/ applikáción keresztül. A 18. év alatti személyek oltási igazolvány nélkül beutazhatnak.” (Forrás: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/indonezia)

Az oltási kötelezettség alól egy állami kórház által kiadott, orvos által aláírt igazolással lehet beutazni, ebben az esetben 72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli antigén tesztre van szükség.

Ami mindenképp legyen nálad, mielőtt kiindulsz a reptérre:

– A beutazás dátumától számítva minimum 6 hónapig legyen érvényes az útleveled

– Kinyomtatott ÉS elektronikus formában is elérhető minimum 2 db covid oltás igazolás

– Kiutazásra vagy visszaútra szóló repülőjegy

– Peduli Lindungi applikáció letöltve

– Ha robogót akarsz vezetni legyen nálad Nemzetközi jogosítvány

Bali oltás

Balira a kötelező covid oltásokon kívül nincs egyéb utazás miatt kötelező védőoltás.

Balin beszélnek angolul?

Ha több embert megkérdezel, valószínűleg olyan választ fogsz kapni, hogy Balin jól beszélnek angolul a helyiek, de lesz olyan, aki azt fogja mondani, hogy alig beszél valaki angolul. Erre a kérdésre a válasz mindig attól függ, hogy akit kérdezel éppen hol él, mi érdekli. Én olyan helyen éltem, ahol alig beszélt valaki angolul, de ez engem nem zavart. Ha turista helyeket fogsz látogatni és egy helyi vezetőt bérelsz fel, ő biztosan fog tudni valamennyire angolul. A legkönnyebben úgy tudod letesztelni a helyiek nyelvtudását, hogy megkérdezed: “Which one?” Ha erre egy azonnal “yes” a válasz, akkor valószínű nem beszélnek angolul. 🙂 Viccet félretéve. A mindennapi élethez szükséges információcseréhez valószínűleg elég lesz a helyiek nyelvtudása. Ahhoz, hogy mélyebb, kulturális összefüggéseket taglaló beszélgetést folytassa valakivel angolul, már lehet hogy tudatosabban kell keresgélni. 

Jó pontot tudsz szerezni, ha pár szót megtanulsz indonézül. Akár csak az alapszavakat, szia, köszönöm, hogy vagy, és a számokat.

Milyen utasbiztosítást kössek?

Bármilyen utasbiztosítás megfelelő lehet, akár a bankkártyához tartozó is. Egy dologra azonban érdemes különösen ügyelni: ha műtéti, vagy egyéb, nagyobb sürgősségi beavatkozásra kerülne sor és kórházba kerülsz, addig nem fognak ellátni, amíg ki nem fizeted a kezelés árát. Ez akár több száz ezer forintos tétel is lehet. Később ezt be lehet nyújtani a biztosítóhoz, de ha sürgős műtétre lenne szükség akár egy motorbaleset következtében, akkor legyen erre keret a számládon.

Én egyébként a Safety Wingset használom külföldön, nekik kifejezetten covid megbetegedésre is van biztosításuk és a biztosításomban benne van egy kiskorú gyermek is, tehát neki nem kell külön kötni semmit. 

Ha náluk kötnél biztosítást, és az alábbi linkről kattintasz az oldalra, akkor ha náluk kötöd a biztosítást, én kapok egy pici jutalékot. Neked nem kerül többe, de nekem segítesz vele. (Ha például hasznosnak találod ezt a kiadványt és biztosítást is kötnél valahol, akkor egy szerencsés együttállás erre a célra.) 🙂

Utazás Balira

A járvány óta sok minden változott a repülőjegyek tekintetében, sajnos nem kedvező irányban. A repjegyek megdrágultak, egyre inkább az a tendencia, hogy az emberek előre terveznek és már nem érdemes az utazás előtt 2-3 hónappal repjegyet venni. Érdemes minél hamarabb lefoglalni a jegyet. 

Bali repülőjegy

A járvány előtt többször közlekedtem Magyarország és Indonézia között fapados járatokkal, mert nagyon megérte. Időm volt, így akkor utaztam, amikor olcsóbbak voltak a jegyek, nem vittem csomagot és nem volt gond, ha a reptéren kellett aludni. Most más a helyzet, fapadossal utazni Budapest-Denpasar útvonalon szinte drágább, mint egy prémium légitársasággal.

Ha nem számít a repjegy ára, akkor a legoptimálisabb átszállással vennék jegyet: se nem túl rövid se nem túl hosszú. A 3 órás átszállási idő Dohán keresztül például szerintem kellemes. Szerintem a Turkish, Qatar, Emirates, Singapore airlines mind jó légitársaság. Korábban a keresőmotorokon kezdtem a nézegetést, mint pl. a Skyscanner, vagy a Momondo. Most viszont azt tapasztaltam, hogy nem ez a legjobb megoldás. Áttértem a Google Flights-ra, így ott kezdem először a keresést. Figyelek arra is a járvány óta (ekkor a járattörlések miatt sokan pórul jártak), hogy nem veszek közvetítőn keresztül jegyet (Gotogate és társai) és másoknak sem ajánlom.

Bali közlekedés

Mint Ázsiában sok helyen, itt is káosz a közlekedés, de abszolút megszokható. Ha nincs még robogóvezetésben gyakorlatod, azt javaslom ne itt kezdd el. Bővebben itt írtam a Bali közlekedésről.

Bali időjárás

Melyik hónapban érdemes Balira menni? A legtöbb kérdés az esővel kapcsolatban érkezik.

A legideálisabb hónap az október. Még nem jött el az esős évszak, és az év egyik legmelegebb hónapja ez. A főszezon után az árak is lejjebb esnek, és kevesebb turista van, mint augusztusban. Március-Május: az esős évszak éppen véget ér, minden zöldben pompázik, a hőmérséklet forró, az óceán vize meleg, és még nincs főszezon, így ekkor is kedvezőbbek az árak. Azonban a globális felmelegedés a trópusokon is érezhető. Néha nem a papírforma szerint köszönt be az eső sem, vagy elhúzódik. Lényegében bármikor lehet esőre számítani, erre jobb felkészülni és ha mégsem esik, az csak jó. Egyébként az esőtől sem kell megijedni, nincs hideg, az ember úgyis papucsban jár mindenhova, és tuti van egy warung vagy egy kávézó ahova be lehet ülni és kellemes helyen tölteni azt az időt, amíg eláll.

Egy kis betekintés abba, hogy milyen lehet az eső.

Bali szállás

Nyaraláshoz a Booking vagy az Agoda oldalain érdemes szállást foglalni, de hosszabb távra, semmiképp sem foglalnék itthonról. Sajnos sokszor előfordul, hogy a szállás már nem úgy néz ki, mint a fotókon, vagy épp a képeken nem jön át, hogy mennyire erős penész szag van. A trópusokon ugyanis ez egy nagy probléma. Akár egy fél évvel ezelőtt épült háznak a fala is lehet már penészes. Ilyenkor érdemes foglalni valamit egy éjszakára és körülnézni, megérezni hogy jó helyen van-e az ember.

A csend és a pihenés is kérdés Balin. A kutyák éjszaka sokszor úrékig ugatnak, a kakasok hajnalban már keltenek. Hogy mi van a szomszédban, vagy akár a szállás udvarában, az csak odaérkezve derül ki.

És ha már egyszer kifizettél valamit Indonéziában (mondjuk két hét szállást előre), akkor nagyon nehéz lesz visszakérni a pénzedet. 

Merre érdemes szállást keresni és hogyan?

Érdemes 1-1 városban lakni és csillagtúra szerűen bejárni a környéket. Erre legalkalmasabb Ubud, Lovina  vagy Amed, esetleg Seminyak.

Bali térkép. Trinkl Ferenc rajza.

Bali Pénzügyek

Bali pénzneme

Bali (és egész Indonézia) hivatalos fizetőeszköze az Indonéz rúpia (IDR) Ennek átváltása 100 Ft egyenlő 4200 rúpia, vagy 100 000 IDR egyenlő 2400 Ft.

Bali árak

Az alábbi mondat többször le lesz írva ebben az összefoglalóban: egy két hetes nyaralás költségvetése nem hasonlítható össze azzal, ha valaki életvitelszerűen ott él. Aki kint él, nem feltétlenül engedheti meg magának, hogy mindennap nyugati ételeket kínáló éttermekbe járjon. Ő valószínűleg gyakrabban eszik helyi warungokban, vagy utcai árusoknál. Ezen kívül, ha a piacon alkudsz, vagy egy taxissal megegyezel és többet fizetsz, mint valaki más, akinek a posztját egy Facebook csoportban láttad, nem biztos, hogy át lettél verve. Ne feledd: a jó ár az, amit a fizetés pillanatában minkét fél elfogad.

Jelenleg az alábbi árakkal érdemes kalkulálni Balin:

Autó sofőrrel egy napra, aki elvisz turista látványosságokhoz: 40-70 USD per autó per nap. Ennek ára attól függ hány óra és mekkora távolságról van szó. Egy autóban akár 6 ember is elfér a sofőr mellett.

Robogó bérlés: 80.000 IDR-tól naponta

Benzin (Pertamax): 12.800 IDR per liter

Helyi, egyszerű ételek warungokban (pl. nasi goreng): 15-20.000 IDR-től

Espresso 15.000 IDR-től

Cappuccino: 24.000 IDR-től

Bintang sör: 35.000 IDR

Monkey Forest belépő, Ubud: 80.000 IDR

Pura Ulun Danu Beratan belépő: 75.000 IDR

Tirta Gangga belépő: 50.000 IDR

Gunung Kawi belépő: 50.000 IDR

Bankkártya, készpénz, pénzváltás, ATM

ATM van mindenhol, azonban egyszerre csak maximum 1 250 000 IDR vagy 2 500 000 IDR összeget enged levenni az automata. Kártyás fizetés esetén nagyon sok helyen felszámolnak 3 százalék kezelési költséget a végösszegre. Érdemesebb inkább készpénzt hozni, USD-t vagy EUR-t, azt mindenhol váltják, és jól. Ebből is célszerűbb az EUR, mert a dollár bankjegyeket jól átvizsgálják, és sajnos sokszor nem fogadják el, ha hajtás van benne, vagy rá van firkálva, vagy csak egyszerűen úgy ítélik meg, hogy nem bevehető. Ha mégis dollárt hozol, akkor azok csakis gyönyörű, új kiadású (a 2001 előttieket nem fogadják el sehol), jó állapotú 100 dollárosok legyenek (kisebb címletet nem fogadnak el, vagy rosszabbul váltják). Nem lehet tudni, hogy melyik automata biztonságos, hiszen sok helyen másoló chipekkel vannak ellátva, így meglehet, hogy készpénz felvét közben lemásolják a kártyádat, és később valaki ellopja a pénzed. Nem azonnal, de pár hónappal később egy gyanús tranzakció bármikor elképzelhető egy olyan országból, ahol valószínűleg nem is jártál még. Légy körültekintő, ha bankautomatát használsz, különösen Ubudban és a déli területeken. A pénzfelvétel előtt nézd meg az automatát a kijelző oldalán, mozgasd meg a kártyaolvasót, hogy mennyire van erősen felrögzítve, a billentyűzetet szintén vizsgáld meg. Ha bármi gyanús jelet találsz, ne használd a gépet. Mindig takard el azt a pillanatot egyik kezeddel, amikor beütöd a PIN kódodat, mert olyan apró rejtett kamera is fel lehet helyezve, ami rögzíti a kódbevitelt. Utazás előtt mindenképp jelezd a bankodnak, hogy Indonéziába készülsz, mert ha nem teszed ezt meg, akkor az első vásárlás után könnyen lehet, hogy letiltják a kártyád. Sokszor előfordul, hogy az Indonéziában történő tranzakciók ún. gyanús kategóriába esnek, így a letiltást jobb megelőzni.

Nagyon könnyen felismerheted a csaló pénzváltókat. Az első jel a magas árfolyam, jóval magasabb, mint bárhol. A második pedig a magas, kb. mellig érő pult, ami gyakran az üzlet belsejének a hátuljában, de előfordulhat, hogy az előtérben helyezkedik el, és biztosan mindig rá van írva a pultra nagybetűkkel: Money Changer. Mindenképp olyan helyen érdemes váltani, ami hivatalos, és papírt is ad. Ilyen például a Kuta Exchange nevű franchise váltó. Bankban is válthatsz, de általában alacsonyabb az árfolyam, mint a hivatalos pénzváltó helyeken.

SIM kártya, mobilinternet

Külföldiek is vásárolhatnak helyi SIM kártyát regisztráció ellenében, amelyhez útlevél szükséges. Ezt akár a reptéren, érkezés után is megteheted, de később több helyen van erre lehetőség. Ha Balin kívül máshova is tervezel majd utazni, akkor érdemes Telkomsel szolgáltatónál regisztrálni, mert annak az egész országban van lefedettsége, a többit lehet, hogy például Floresen már nem fogod tudni használni. A SIM kártya ára kb. 10 000 IDR, és 200 000 IDR feltöltéssel akár 6-8 GB internetet is kaphatsz. A mobilinternet vásárlásnál azt kell figyelembe venni, hogy a kapott GB adatok mennyisége folyton változik, és több összetevőből áll. Például vásárolsz 8 GB adatot, amiből 2 GB-t használhatsz bármilyen internetezésre, 4 GB csak videó nézésre (pl. helyi Youtube csatorna, a Videomax) és 2 GB mondjuk Facebookozásra. Tehát a 8 GB adatforgalom ebben a tekintetben kissé csalóka. Ez egy bonyolult rendszer, nehéz kiismerni magad benne.

Az egyenlegedet mobiltelefonos boltokban, Alfamartban, Indomaretben és kisebb, útszéli boltokban is fel tudod tölteni, ahol az alábbi feliratot látod: Jual Pulsa, azaz egyenlegfeltöltés elérhető. Ha internetet szeretnél, ahhoz Pulsa Data feliratot, vagyis internet feltöltés lehetőséget keresd.

Tipp: Ha sürgősen, vagy éjszaka van erre szükséged egyenlegre, használd a ding.com nevű oldalt (vagy applikációt), ahol a világ 130 országában, 360 mobilszolgáltatóhoz van egyenlegfeltöltési lehetőség. Be tudod írni, hogy mekkora összeget szeretnél vásárolni, és PayPallal vagy bankkártyával tudsz fizetni. Mások telefonjára is tudsz így egyenleget feltölteni, akár otthonról is.

Bali letelepedés

Indonézia nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Indonéziában letelepedni és legálisan dolgozni nem könnyű feladat.

Élet Balin

Balin sincs kolbászból a kerítés. Egy két hetes nyaralás költségvetése nem hasonlítható össze azzal, ha valaki életvitelszerűen ott él. De nemcsak a pénzügyek és munkalehetőség tekintetében kell jól átgondolni a kiköltözést. A trópusi klíma, annak a testre ható változásai például kezelhetetlen haj, elfolyó smink, állandó ragadós érzés a bőrön a naptej és szúnyogirtó vagy ezek kombinációja miatt teljesen más élet vár rád, mint amit megszoktál. A ruhák is hamarabb tönkremennek, gyakrabban kell őket foltozni, vagy gumit cserélni. A fürdőruhámon vettem észre, hogy majdnem egy év alatt a gumija teljesen szétment.

A napi életről ebben az írásomban írtam, hogy könnyebben el lehessen képzelni milyen is itt egy nap.

Bali munkalehetőség

Indonéziában nem könnyű hivatalosan munkát vállalni. Egy indonéz cégnek 10 helyi munkavállalót kell alkalmaznia egy külföldi mellé. Nagyon nehéz a legális munkavállalás, különleges szakmai tudás szükséges. A helyi cégalapítás költséges és nehézkes, ha valaki emellett döntene, rengeteg ügynökség van, aki ebben tud segíteni.

Bali digitális nomádság

Balin nem létezik digitális nomád vízum. Ezidáig hivatalosan nem valósult meg az erre irányuló törekvés. A kint élő digitális nomádok legtöbbje turistaként, vagy egyéb, más vízumokkal élnek és dolgoznak Bali szigetén. Ez nem minősül hivatalos munkavállalásnak, nem legális.

Bali időeltolódás

Balin a téli időszámítás idején plusz 7 órával kell számolni Magyarországhoz képest, a nyári időszámítás idején pedig plusz 6 órával. Ha kintről dolgoznál itthonra, akkor ideális esetben délután 3-4 körül kellene elkezdened a munkát kinti idő szerint, ami már majdnem az ottani nap végét is jelenti, hiszen 6 órakor sötétedni kezd.

Bali esküvő

Bali csodaszép trópusi környezete jól áll mindenkinek. Sokan ide tervezik nászútjukat, amely során szívesen megpecsételik frigyüket az Istenek szigetén kötött szimbolikus esküvővel. Anett és családja, aki több, mint 10 éve él Bali szigetén nemcsak remek idegenvezető, de az egyetlen magyar esküvőszervező Balin. Itt találod az elérhetőségét.

Bali magyarok

Balin érdemes helyismerettel rendelkező magyar ember segítségét kérni. Miért? Mert tudja, hol foglalj szállást. Tudja, melyik sofőr, vagy utazási iroda megbízható. Veled együtt gondolkozik, és nem a helyiek gondolatmenete szerint. Tudja mit ennél, mire vágysz, milyen látnivalók érdekelhetnek. Ismeri a kevésbé turistás helyeket, sokszor jobban, mint egy helyi, hiszen a helyi

vezetők sokszor a már jól bevált útvonalakat ismerik, és nem próbálnak ki új terepeket. Az idő és a pénz amit megspórolsz azzal hogy jó helyen, optimalizálva foglalsz szállást és programokat, valójában megfizethetetlen. És ne feledd, a hasznos információ mindennél többet ér. 

Egy két hetes nyaralás során szerzett élmények és tapasztalatok nem feltétlenül tükrözik a mindennapi valóságot, mindenki utazása más és más. Azok, akik a szigeten élnek évek óta is nehezen tudják követni a szigeten történő állandó változásokat, beleértve ebbe az időjárást is. Balin minden folyamatosan és gyorsan változik.

Ha nem szeretnéd helyi vezető segítségét kérni, de jól jönne segítség az utazásod megtervezéséhez, akkor neked való a Bali utazás tervezési szolgáltatásom, amiről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Ha olvasnál még tőlem nemcsak hasznos információkat, de kulturális információkat is, akkor ajánlom figyelmedbe Baliról szóló könyvemet, amit a webshopban meg is vásárolhatsz.

Ha jártál már Balin, vagy Indonézia többi része is érdekel, akkor írj emailt az utazas@sargaruhaslany.com email címre, és küldök neked információt arról, hogy merre utazhatsz velem Indonéziában. 2023-ban Raja Ampatra és Sulawesi szigetére lesz lehetőség kis csoporthoz csatlakozni.

Ha pedig még mindig nem elég Baliból és szívesen olvasnál rövid, képes formában összefoglalt érdekességeket, akkor kövesd a kifejezetten Baliról szóló Instagram oldalamat: Bali, ahogy én látom.

Ha ezen kívül is van még kérdésed, vagy konkrét programjavaslatokra vagy kíváncsi egy két hetes utazáshoz, vagy elakadtál és kérdeznél, akkor itt találsz: utazas@sargaruhaslany.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.