Batur – Túra egy aktív vulkánra

Batur – Túra egy aktív vulkánra

A Batur vulkán Bali legaktívabb tűzhányója, de csak a kilencedik legmagasabb a szigeten, a maga 1717 méterével. 2000 óta kevésbé aktív, ekkor történt a legutolsó kitörése. Minden egyes hajnalban turisták százai indulnak el, hogy a vulkán tetejéről csodálhassák meg a gyönyörű napfelkeltét.

Mivel szervezett keretek között történik ez a hegymászás, bárki megteheti, aki befizeti ennek a díját. Ezt nem szükséges itthonról lefoglalni, Ubudban sétálgatva minden sarkon le lehet foglalni egy ilyen szervezett kirándulást. A menetrend mindenhol ugyanaz: hajnali 2-kor felvesznek a szálláson (ha Ubudból indulsz), és a hegy parkolójába visznek, de útközben tartanak egy “reggeliző” megállót, ahol sült banánt, üres palacsintát, kávét, teát szolgálnak fel az összegyűjtött tömegnek.

Fél négy körül szokás megérkezni a kiindulási pontra, ahol egy helyi fiatal guide mellé osztanak be, kisebb 4-5 fős csoportokba. A guide (association of Mount Batur Trekking Guides) rendszerint egy húsz év alatti pici pénzért dolgozó helyi fiú, aki hetente minden nap megteszi ezt az utat le és fel. Sokuk ezzel az angol nyelvet tanulja, gyakorolja, de valaki nem is beszél angolul, vagy csak nagyon picit. Nem is bírják sokáig ezt a fajta munkát, gyakran cserélődnek. Fontos tudni, hogy ők nem képzett túravezetők, hanem a környező faluban élő helyi lakosok és szükségük van erre a munkára, többnyire azért, hogy tanulmányaikat fedezzék belőle.

Ha magad mész oda éjszaka, és vezető nélkül akarod megmászni a hegyet, készülj fel, hogy ellenállásba ütközhetsz. A helyi erők ugyanis kiszúrhatják, hogy nem csoportba verődve jöttél, és fizettetni akarnak veled egy halom pénzt. Szigorú szabályozás működik ugyanis errefelé az itt élők által, ők hozzák a szabályokat ezért helyi idegenvezető nélkül nem engednek fel senkit.

Sötétben kezdődik a mászás, rengeteg emberrel összeverődve. A csúcsra érés reggel 6 körül várható. Maga a hegymászás átlagos erőnléttel teljesíthető, azonban fel kell készülni arra, hogy megterhelő lesz. Ha nem vagy hozzászokva ahhoz, hogy sötétben, fejlámpával szúrós sziklákon menetelj felfelé magas páratartalom kíséretében, akkor nem lesz elég a helyiek által javasolt két óra a csúcsig. Az utolsó fél óra picit nehezebb, csuszamlós homoktalajon kell felmenni, és a homok belemegy a cipődbe.

Ha befizettél egy ilyen túrára, egy reggelit tartalmazó dobozt is kapsz a hegy tetején, amit az ott lakó majmoktól kell a legjobban félteni, nehogy ellopkodják. Ha szerencséd van és egy lelkesebb vezetőt fogsz ki, akkor láthatod ahogy megfőzi neked a tojást a vulkánból kicsapódó gőzben.

Lefelé már nem annyira szigorú a számadás, érdemes megbeszélni a guide-dal, hogy a másik, hosszabb úton jöjjetek le. Így tehetsz egy kellemes sétát a kráter körül.

Mit érdemes vinni:

  • fejlámpát
  • réteges ruházatot, kapucnival, mert fent nagy a szél
  • hosszú nadrágot
  • kényelmes cipőt

Miért javaslom?

Kisebb erőnléttel is teljesíthető, így az élmény garantált. Csillagos ég alatt mászni egy vulkán tetején nem mindennapi élmény. Kipróbálhatod milyen tojást főzni egy vulkánban.

A vulkán mászást érdemes összekötni egy kellemes fürdőzéssel a közeli termálfürdők egyikében a túra után.

A szállásra reggel 10 körül ér vissza a menetrendszerinti autó (fürdőzés nélkül) így érdemes egy masszázst beiktatni utána vagy egy pihenőnapot tartani.

Túra ára kb. 700k IDR Ubudból (Seminyakról vagy egyéb területekről többe is kerülhet)

Látnivalók a környéken:

Trunyan

Batur vulkán fekete láva

Kintamani, Batur tó

Pinggan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.