Repjegyvásárlás balira a pandémia után

Repjegyvásárlás balira a pandémia után

Az elmúlt egy évben sokat emelkedtek a tengerentúli repülőjáratok árai. Erre lettem figyelmes, miközben Délkelet-Ázsiába kerestem járatokat, egy irányban.

A pandémia előtti években a Budapest (BUD) – Kuala Lumpur (KUL) távolságot akár hosszabb útvonalat is többször fapados járatokkal tettem meg. Most is megnéztem rengeteg opciót, számolgattam, fontolgattam mielőtt döntöttem, hogy milyen jegyet veszek. Így gondolkodtam:

Repülőjegy Balira

A kiindulási paraméter legyen BUD-DPS, április 10, egy irányban. Korábban a keresőmotorokon kezdtem a nézegetést, mint pl. a skyscanner, vagy a momondo. Most viszont azt tapasztaltam, hogy nem ez a legjobb megoldás. Áttértem a Google Flights-ra, így ott kezdem először a keresést.

Egyébként a Google Flights-on lehet értesítés kérést beállítani és rendszeresen küld emailt ha változik a repjegy ára. Azóta látom azt, hogy folyamatos az ingadozás felfelé is és lefelé is. Volt olyan, hogy dupla annyiba került a jegy, mint amikor először kerestem rá.

Ezen az oldalon a legolcsóbb jegyet a Singapore Airlinesnál találtam, de ezzel több aggályom is felmerült. Egyrészt csak közvetítőn keresztül lehetett megvenni a jegyet, ami azért kockázatos, mert ha probléma van és törlik a járatot, nehezen lehet őket elérni és nehezen lehet kompenzációt kérni. Az is megeshet, hogy elbukod a jegy árát és újat kell venned az utolsó pillanatban sokszoros áron.

A járvány óta (ekkor a járattörlések miatt sokan pórul jártak) nem veszek közvetítőn keresztül és másoknak sem ajánlom.

Egyébként, ha nem lett volna olyan távoli az indulás, és egyedül utaznék, még az is lehet hogy bevállaltam volna a közvetítő cégen keresztül. De hónapok alatt még annyi minden történhet és ha baj van, nekünk 3 jegyünk bánja.

Azonban most annyival olcsóbb volt náluk, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy kockáztassunk-e.
3 közvetítőcégen gondolkodtam:

KIWI: talán még nekik van a legjobb hírük…

Booking.com: ez új funkció náluk, hogy repjegyet is árulnak. Azonban kicsit utána keresgélve egy apróbetűs részben megtaláltam, hogy emögött a Gotogate áll, aminek nagyon rossz a híre, így azonnal elvetettem. Nem is értem a booking hogy társulhat velük.

A Nusatrip oldalt az indonéz repjegyek vásárlásához szoktam használni. Ők egy indonéz vállalat, sokszor vettem náluk jegyet és korábbi járattörléseknél nagyon korrektek voltak, így ők szóba jöhettek volna. Nemzetközi viszonylatban is árulnak jegyet, akár Budapest-Bali között is.

A másik aggályom a rövid átszállási idő volt. Münchenben 1 óra, Szingapúrban 1.5 óra. Ezt egyedül simán bevállalnám, de családdal nehézkesebb és lassabb. Hosszas töprengés után úgy döntöttünk, ezt sem vállaljuk be.

A döntést még az is könnyítette, hogy megkerestem a Singapore airlinest chaten (nagyon nehéz volt őket elérni), és megerősítettek abban, hogy tőlük, közvetlenül budapesti indulással nem tudok repjegyet venni. Tehát ez a repjegy közvetlenül a légitársaságtól nem elérhető. Mivel az európai részt a Lufthansa szolgálja ki, ránéztem az ő oldalukon, ahol háromszoros áron volt ez a jegy.

Akkor mi marad? Milyen opciók vannak?

Maradt a régi, jól bevált módszer: Kuala Lumpurba, vagy Szingapúrba nézni járatot a légitársaság saját oldalán, akkorra, amikor a legolcsóbb egy adott időtartamon belül.

Ez az opció akkor jó, ha az embernek van ideje, nem köti munkahely és bármikor utazhat: akkor utazik, amikor a legolcsóbb és oda, ahova a legolcsóbb.

Ezzel a módszerrel azonban egyéb, más kockázatok járnak.

Ha a repjegyed Kuala Lumpurig szól, be kell lépned az országba (Malajzia beutazási feltételeinek megfelelni: vízum, covid szabályok), kivenned a feladott poggyászt (ha van), és újra becsekkolni.

Ha késik az első járatod és nincs elég időd átszállni, akkor elbukod a második jegyet, és utolsó pillanatban sokszoros áron kell venned másikat.

Ha fapadossal mennél tovább (például Airasia vagy Scoot), akkor azzal kell kalkulálni, hogy alapból nincsen benne feladott poggyász, azért külön fizetni kell. A gépen nem kapsz ételt, nincs film, ez egy ázsiai fapados járat.

Viszont, ha mindezek tudatában, van időd, kevés a csomagod és meg tudod szervezni optimálisan, akkor ez még mindig egy remekül működő opció lehet.

olcsó repülőjegy Balira?

Ha nem a kéthetes nyaralás miatt készülsz Balira, hanem hónapokat tervezel ott tölteni, nincsen nagy bőröndöd, tengernyi időd van, és csak egy egyirányú repjeggyel utaznál (tudom, keveseknek adatik ez meg, de hátha valakinek segíthetek ezzel), akkor van azért fapados opció is.

Szintén a bookingon találtam, egyenként érdemes utána nézni az opcióknak akinek érdekes lehet. Budapest-Denpasar egy irányban, nagyon kedvező átszállási időkkel:

Budapest-Dammam (WizzAir): Szaúd-Arábia belépéshez drága lehet a vízum.

Dammam – Abu Dhabi (Etihad):

Abu Dhabi – Jakarta (Etihad): Itt arra kell figyelni, hogy Indonéziában országon belüli utazásnál a jelenlegi szabályozás értelmében kérhetik a 3 covid oltásról szóló igazolást, vagy a 3. oltás hiányában antigén vagy PCR tesztet.

Jakarta – Denpasar (rengeteg opció)

Egyébként a Scoot még mindig repül Athén-Szingapúr között, ami szintén egy fapados opció.

Az alábbi oldalakon pedig error fare jegyeket, szállásokat is lehet találni, nekem is sikerült korábban: flightor.com, fly4free.com, travelfree.info.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.