A Mennyek Kapuja (Pura Lempuyang)
Mennyek-kapuja-Bali

A Mennyek Kapuja (Pura Lempuyang)

Bali Lempuyang templomaként (Pura Lempuyang) vagy sokak által csak a Mennyek Kapujaként ismert helye sokkal több, mint egy vonzó fotóhelyszín. A Lempuyang templom egyike Bali legfontosabb és legrégebbi templomának. 

A hely nem pusztán egy turisztikai látványosság, hanem egy különösen fontos spirituális helyszín, amely összeköti az isteni és az emberi világot. 

Candi Bentar

A Mennyek Kapujaként elhíresült kapu valójában egy Candi Bentar, ami egy szimbolikus jelentést hordozó kapu, Bali gazdag kulturális örökségének egyik jelképe. A kapu átjáróként szolgál az otthonokba, nyilvános helyekre és szent helyekre, védelmet nyújt a mögötte élőknek, ott tartózkodóknak. Magas és felfelé keskenyedő íve két egymás felé tartott imádkozó kézre emlékeztet. Az, hogy nincs összezárva annak szimbóluma, hogy a kapu mindenki számára nyitva áll. A kapu két oldala a sötét erők és a pozitív erők közötti egyensúly fenntartását szimbolizálja. Egyesek szerint a kapu alakja egy kettéhasadt hegyre hasonlít, amelynek szimbolikus jelentését Lord Shivához kapcsolják.

A Mennyek Kapuja

A Pura Lempuyang egy hét különböző magasságban elhelyezkedő templom (szentély) – komplexum része, melyek mindegyikének szimbolikus jelentése van.

Az ikonikus Mennyek kapuja, (helyi nevén Penataran Agung) fekszik a legalacsonyabban, az egyik legismertebb és legfotogénebb helyszín, mely a világ egyik legnépszerűbb Instagram témája. A kapuból lélegzetelállító kilátás nyílik az Agung hegyre, Bali legmagasabb és legszentebb hegyére, ami már önmagában is harmóniát teremtene az emberben, ha egyedül lehetne itt kicsit és lenne ideje, lehetősége kiélvezni a hely szolgáltatta lehetőségeket.

Pura Lempuyang Luhur

A hét templom közül a Lempuyang Luhur áll a legmagasabban, 1175 méteren, ahova 1700 lépcső vezet fel, ami egy spirituális zarándoklattal ér fel. Bali egyik legősibb és legfontosabb templomként tartják számon,  amelynek a pontos építési idejét nem ismerjük, de talán a 11. századra tehető.

A Lempuyang templom építészetének minden apró részlete mély jelentést hordoz.

A hét különálló temploma mind eltérő magasságban helyezkedik el. Úgy gondolják, hogy ez az elrendezés segíti a spirituális zarándoklatot a földi világból a magasabb birodalmakba, ezért ez kézzelfogható ábrázolása az emberi és isteni világ elválaszthatatlan kapcsolatának.

Eldöntöm, hogy megteszem én is a zarándokutat a legfelső templomba.

Ahogy haladok a legmagasabban fekvő templom felé, a táj egyre ködösebb, misztikusabb, buja erdőn vezet keresztül. Útközben furfangos majmok állják utamat, kihúzott szelfi bottal készültem a velük való találkozásra. A kirándulás nem könnyű, és a magas páratartalom sem könnyíti a helyzetet… Érdekes, hogy amikor felérek nem érzek különösebb megváltást, ez később éri el az elmét és a lelket. A test előbb felér mint a lélek. 

A test erős fizikai igénybevétele, az izzadás, a légszomj, a szomjazás mind annak a része, hogy útközben az ember találkozzon önmagával, legyőzze nehézségeit, határait.

Néhol ezeket a majmok még inkább nehezítik, akik nem sokáig haboznak, hogy lógó tárgyakat, kilógó nylonzacskókat vagy bármilyen nekik tetsző tárgyat ellopjanak a zarándoktól.

A trópusi környezetben felcsendülő madárcsicsergés, vagy a kabócák hangos koncertje zavarja csak meg a hullámokban érkező hűvös levegő mély csendjét.. A hegyek csendje és a körülöttünk lévő természet megnyugtatja a lelket, és lehetőséget ad a mélyebb belső harmónia megélésére. Az itt található zarándokút ugyanis keveseket érdekel. 

Útközben csak helyi emberekkel találkoztam, akik nehéz terheiket cipelik fel ebbe a magasságba mosolyogva.

Hasonló zarándoklat (sokkal hosszabb) volt számomra Srí Lankán az Adams Peak csúcsára való feljutás, amiről bővebben a Keleti Mesék című könyvemben írtam.

Stratégiai helyszín

Bali szigetének kilenc fő irányt őrző temploma van, amelyek az istenek palotái, kilenc kardinális irányból (nyolc szélirány és egy középen) védik Bali szigetét, hogy az érkező gonosz erőket visszaszorítsák. Ezek a templomok helyi néven Pura Kahyangan Jarat néven ismertek. Az egyes templomok elhelyezkedése és színei különböző istenségek tiszteletére utalnak. 

Ennek megfelelően a Lempuyang Luhur templom is stratégiai helyszín, Bali keleti felét őrzi.

A lenti templom lépcsőjét őrző sárkányok és a templom színét borító fehér mészkövet Nusa Penida szikláiról hozták ide Dewa Iswara tiszteletére, mint Kelet uralkodóját (purwa) a fehér szín szimbolizálja.

A Pura Kahyangan Jarat templomok az alábbiak: 

Pura Besakih – Ez a Center, ez áll középen, Bali legfontosabb temploma, az ún. Anya Templom.

Pura Ulun Danu Batur – Észak, 

Pura Pasar Agung – Észak-Kelet, 

Pura Lempuyang – Kelet, 

Pura Goa Lawah – Dél-Kelet, 

Pura Andakasa – Dél

Pura Luhur Uluwatu – Dél-Nyugat

Pura Batukaru – Nyugat, 

Pura Pucak Mangu – Észak-Nyugat

A Lempuyang szó eredete

A Lempuyang szó eredetéről több forrás is rendelkezésre áll, én a számomra legkedvesebbet emelem most ki.

Maga a szó “Lempuyang” a lampu (lámpa) és a Hyang (Hyang Widhi Isten) szavak összetételéből eredeztethető, vagyis Isten lámpája, ha tetszik Isten fénye, amely nagy valószínűséggel magára a Napra utal.

Fontos Információk

A Lempuyang templom a Mennyek Kapuja miatt a világ egyik legkeresettebb Instagram fotó helyévé vált.

Ha motorral látogatsz ide, a bejáratig fel lehet menni, azonban ha autóval, akkor a bejárattól lejjebb kell hagynod a járművet és egy másik, helyiek által üzemeltetett járműbe szállva lehet felmenni a bejáratig 50.000 IDR ellenében. 

A belépő 100.000 IDR, amely tartalmazza a fotóst is, aki egy apró üveglap segítségével víztükröt tud varázsolni a helyszínre, vagyis olyan fotót tud készíteni, mintha a kapu előtt egy tó állna. 

A legjobb kora hajnalban érkezni, bár már így is sokan vannak, akik reggel 5-kor érkeznek. A bejáratnál mindenki kap egy sorszámot, ami azt jelöli, hogy hányadik a sorban ha fotót szeretne készíteni.

Mindenkinek 4 pózban van lehetősége ezt elkészíteni, ami összesen pár perc, hogy mindenkire jusson idő.

Naponta csak erre a helyre sok ezer turista érkezik, így nem ritka az órákig (5-6 óra) tartó sorban állás.

Záró gondolatok

A Lempuyang templom Bali spirituális öröksége. Egyedisége azonban nemcsak spirituális jelentőségében rejlik, hanem lenyűgöző építészetében, vallási funkciójában és stratégiai elhelyezkedésében is, hiszen büszkén áll őrszemet a hegyek és a tenger között.

Ha bővebben érdekel Bali kulturális világa, ajánlom figyelmedbe Bali című könyvemet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.