Galungan ünnepe Balin

Galungan ünnepe Balin

Ma kezdődött a Galungan Bali szigetén, ami a balinézek második legfontosabb ünnepe (a NYEPI után), ami évente kétszer is megadatik, hiszen a balinéz naptár mindössze 210 napos, így 210 naponta ismétlődő eseményről van szó. Ez leginkább a mi karácsonyi ünnepünkhöz hasonlít, vagyis Balin épp most van karácsony.

Ez az ünnep kicsit a karácsonyhoz hasonlít, amikor a helyiek hazatérnek szülőfalujukba, hogy együtt vehessenek részt a szertartásokon, együtt imádkozzanak.Az ünnepség 10 napig tart, és ebben az időszakban a balinézek úgy hiszik, hogy a meghalt szeretteik hazalátogatnak, ezért szívesen fogadják őket az otthonukban.

Galungan Balin

Az ünnep egy keddi napon kezdődik. Ezen az estén közös vacsorát készítenek, disznót vágnak, és felállítják a bambuszrudakat, vagyis a penjorokat a házaik elé. Ezzel díszbe öltözik az egész sziget. A következő nap, szerdán, az emberek ünneplőbe öltöznek, a családdal töltik a napot és imádkoznak a templomban. Ebben az időszakban szünet van az iskolákban, és sok bolt is bezár.

A jó győzelme a rossz felett

Az ünnep alkalmával a helyiek a jó győzelmére is emlékeznek a gonosz felett, ami egy gazdag, gonosz király fiához, Mayadenawához és Indrához, az időjárás istenéhez kapcsolódik. Mayadenawa nagy hatalommal bíró ember volt, aki lerombolta a templomokat, megtiltotta a balinézeknek, hogy imádkozzanak. Aki ellene mert szegülni, azt súlyosan megbüntette, azt akarta, hogy az emberek Isten helyett őt imádják. Annyira erős volt, hogy senki sem volt képes legyőzni őt. A papok Isten segítségét kérték, aki elküldte Indrát, a menny uralkodóját, az időjárás istenét, hogy megölje Mayadenawát, és végül sikerült is neki. A csata Tampaksiringben zajlott, ott, ahol ma az egyik leghíresebb szent templom, a Tirta Empul áll. Ebben az időszakban aki Balin jár, megfigyelheti a hosszú, bambusz díszítőelemeket az utcákon. Ez a penjor.

Penjor

A penjor Bali szent hegyének, az Agungnak a szimbóluma is. 

A penjor összetevőinek egyenként szimbolikus jelentése van, ezek közé tartozik az odaadás, és az erény.

Az alapanyaga egy bambusz állvány, sárga kókusz levelekkel, cassavával (tápióka) vagy édes krumplival, gyümölcsökkel (narancs banán), rizzsel, kukoricával, tradicionális süteményekkel, kínai érmével, és egy kis oltárral amire felajánlások kerülnek.

A penjor összes alapanyaga az emberek alapszükségleteit alkotja, ami azt jelenti, hogy azokra vigyáznunk kell.

Általában a férfiak készítik el, a fiatal legények tíz éves koruk körül kezdenek besegíteni ebbe a munkába. 

Esténként pedig az utcákon csapatokba verődött fiúgyerekekkel találkozhatunk, akik zenével és egy táncoló baronggal járják az utcákat, bekopogtatva házakhoz. Nekik illik aprópénzt adományozni, csakúgy mint nálunk karácsony előtt a betlehemeseknek. Ezután a barong táncot jár és megáldja az egész házat.

Kuningan

Ezen a napon Isten megáldja az egész világot. A 10 napos ünnepség vége ez, vagyis az a nap, amikor az ősök, akik meglátogattak minket a földön, visszatérnek a „mennybe”. Ezen a napon felajánlásokat készítenek nekik, búcsúzásképpen. Ennek egyik eleme a sárga rizs (kurkumával színezve, és innen ered az ünnep neve is, mert a „kuning” sárgát jelent), amelyet kókuszból készült kis tálkákba helyeznek.

Ha mélyebben érdekelnek Bali kulturális szokásai, a Bali című könyvemben bővebben olvashatsz róluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.