Útmutató SIM kártya vásárláshoz Indonéziában
simkartya indonezia

Útmutató SIM kártya vásárláshoz Indonéziában

Fontos tudni, hogy Indonézában hiába vennél SIM kártyát bárhol, nem fog működni a telefonodban, csak akkor, ha a telefont Indonéziában vásároltad. A külföldi telefonok IMEI számát regisztrálnia kell a szolgáltatónak a SIM kártyához. Regisztráció nélkül a SIM kártya nem fog működni. Tehát nem lehet azt megcsinálni, mint pár éve, hogy bármelyik útszéli bódéban veszel egy kártyát, mert ők nem tudják regisztrálni.

Melyik szolgáltatót válasszam?

Ha csak Balira tervezel utazni, akkor bármelyik jó, de ha Kelet-Indonéziába is (pl. Sulawesi, Flores, Raja Ampat), akkor csak a TELKOMSEL fog működni. Ennek a szolgáltatónak az országban mindenhol van lefedettsége, a többinek nincsen.

Hol tudok SIM kártyát venni?

A legegyszerűbb megvenni érkezéskor a reptéren, ha Balira érkezel. Itt fix áras telefonkártyát tudsz vásárolni (Tourist SIM card), 25 GB adattal, 3200 forintnak megfelelő rúpiáért, ami 30 napig érvényes. Én nem ajánlom, hogy előre megrendeld és kifizesd azzal a céllal, hogy csak át kelljen venni (az interneten van ilyen opció), mert könnyen lehet, hogy nem találják a megrendelést, vagy valami más hiba csúszik a rendszerbe és újra ki kell fizetned. Balin kívül nem minden reptéren tudsz SIM kártyát venni és regisztráltatni. Makassarban vagy Surabayában például nincs erre lehetőség. Ebben az esetben Telkomsel Grapari boltot kell keresned, ez olyan Telkomsel iroda, hol regisztrálni is tudnak. Arra figyelj, hogy Makassarban a Grapari iroda hétvégén zárva van. A regisztrációhoz útlevél szükséges.

Azt is érdemes tudni, hogy a reptéren vásárolt internet csomagok általában kicsit drágábbak, mintha a városban vennéd valahol, de időt spórolsz azzal, hogy gyorsan el tudod intézni és nem kell később emiatt boltot keresgélned, vagy taxira költened.

A Telkomsel szolgáltatónál csak fizikai kártyát tudsz vásárolni, eSIM-et nem.

Meddig érvényes a regisztráció?

A regisztráció csak 60 napig érvényes. Ezután a kártya blokkolódik és nem működik tovább. Van olyan szolgáltató, aki talán még egyszer tudja 60 nappal tovább megújítani a regisztrációt, de ez bizonytalan, mint sok más, ebben is káosz van Indonéziában.

Mit tegyek, ha blokkolódik a kártyám?

Ha a kártyád blokkolódik, több lehetőséged is van.

1. Visszamész a szolgáltatóhoz, és kéred, hogy regisztrálják még egyszer. Ha szerencséd van, ezzel nyersz további két hónapot.

2. Veszel egy hordozható wifi routert bármelyik mobilinternet szolgáltatónál, kb 10 ezer forintnyi rúpiáért és abban működni fog a SIM kártyád és a mobiloddal rá tudsz csatlakozni. Hátránya, hogy egy extra készüléket kell magaddal cipelned.

3. Veszel egy olcsóbb, helyi okos telefont és azt használod. Erről is meg tudod osztani a netet hotspottal, ha pedig már nincs rá szükséged, eladod. Előnye: egy helyi telefont sosem kell regisztrálni és nem is blokkolódik. Hátránya: egy extra készüléket kell magaddal cipelned. Egyébként a Xiaominak vannak egész jó telefonjai 20-30 ezer ft közötti rúpiáért.

4. Bemész a legközelebbi Bevándorlási hivatalba (Kantor Imigrasi) és kifizeted a szükséges adót, ezután a telefont feloldják örökre.

5. Nemzetközi eSIM-et regisztrálsz és azt használod Indonéziában.

Mit tehetek, hogy elkerüljem a blokkolást?

Amikor belépsz az országba, még a repülőtéren, miután átértél a vízum procedúrán, keresd meg a bevándorlási irodát (Imigrasi). Itt mondd el, hogy megeshet, hogy hosszabb távon Indonéziában fogsz tartózkodni, ezért szeretnéd a telefonodat regisztrálni. Nem biztos, hogy minden reptéren megcsinálják ingyen, sok múlik az alkalmazotton is, de egy próbát megér. Ugyanis, ha a reptéren sikerül így regisztrálni, akkor 60 nap után nem blokkolódik a telefon. Örökre használhatod a telefonodat Indonéziában.

Bali repülőterén több, mint valószínű, hogy fizetni kell ezért. Ha a telefonod 500 USD értéknél többet ér (mint pl. iPhone), akkor megállapítanak egy értéket a telefonnak, és az 500 USD feletti rész 40 %-át be kell fizetni adóként. Tehát, ha a telefonod 1500 USD-t ér, akkor 1000 USD 40%-át kell fizetned, vagyis 400 USD-t. Ha a telefonod 500 USD érték alatt van, akkor semmit sem kell fizetned.

Ha nem Balin próbálkozol ezzel, hanem távolabbi nemzetközi repülőtereken, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy bármennyit is ér a telefonod, ingyen megcsinálják.

Hogyan tudom feltölteni az egyenlegem?

Ha Telkomsel SIM kártyád van, akkor töltsd le a MyTelkomsel alkalmazást a telefonodra. Pulsa-t (vagyis egyenlegfeltöltést) bármelyik Indomaretben (nemzeti supermarket hálózat) tudsz vásárolni, a telefonszámodat kell csak bemondanod, turistáknak ez a leggyorsabb, legegyszerűbb módja, készpénzben tudsz fizetni. Így nem kell Telkomsel boltot keresned ehhez a művelethez. Ha feltöltötted a kívánt összeget, lépj be az applikációba és válaszd ki a számodra megfelelőt. A feltöltött egyenlegből pedig ki tudod fizetni az applikáción belül.

Mindig más akciók vannak, de volt már hogy hónapokon keresztül 55.000 IDR-ért vettem 17 GB internetet (ez kb 1200 Ft).

***

Ha hasznosnak találtad a posztot, oszd meg másokkal is. Ha épp Balira készülsz és elakadtál a tervezésben, kérd a segítségem az alábbi linken. Ha pedig szívesen olvasnál még Baliról, ajánlom Bali című könyvemet, amit a webshopban meg is rendelhetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.