Hogyan használd a bankkártyád Ázsiában?

Hogyan használd a bankkártyád Ázsiában?

Utazás közben hol tartod a pénzt?
Zsebben? Bankszámlán? Bankkártyán?

Elmondom én mit viszek és használok, hátha nektek is segít a döntésben.

Bankkártya
Bankkártya és (hitel)kártya között van különbség. Előbbihez banktól függően kapcsolódhat ingyen készpénz felvétel külföldön automatából, míg hitelkártya esetében szinte mindig fizetni kell az ilyesféle műveletekért. Azt is érdemes észben tartani, hogy hiába van a banknak a számlához járó, jobb esetben havi két ingyenes készpénzfelvételi limitje, lehet, hogy a külföldi automata attól függetlenül még felszámol díjat, vagy egy olyan saját limitje van, amely neked nem elég (pl. Indonéziában egyes automatákból maximum 25 ezer Ft-nak megfelelő valutát vehetsz fel alkalmanként).

Mire jó a hitelkártya?
Érdemes hitelkártyát kiváltani mielőtt útnak indulsz. Akkor is ha nem használod, biztonságot ad, hogy, ha netalántán nagyobb összeget kell kifizetned valamire és nem áll rendelkezésedre (pl. hirtelen haza kell utaznod vagy kórházi költségek merülnének fel) akkor legyen mihez nyúlni. Nekem kettő is van. Több okból is. Alapvetően azért viszem őket magammal, hogy ha baj történik és nem marad pénzem, használhassam az ezen levő hitelkereteket. Internetes repjegyvásárlásokhoz is ezeket használom leginkább, de előfordul, hogy reptéren, vagy éttermekben is ezzel fizetek. Mivel gyakran váltok országot és sokat vagyok repülőtereken, nem szoktam mindig az adott országnak megfelelő valutát váltani, vagy magamnál tartani, mert egyszerűbb, ha a kártyámat használom ilyen alkalmakkor. 

Kártyahasználat díja
Jó tudni, hogy némely országban (pl. Indonézia is ilyen) 3% költséget számolnak fel hitelkártyával vásárláskor az üzletekben, vagy éttermekben. Ezekben az esetekben érdemes átszámolni, hogy jobban jársz-e a valutád beváltásával, ATM használattal, vagy inkább a hitelkártya használat mellett döntesz. Ázsia fejlettebb területein pl. Malajzia, Hongkong, Szingapúr viszont kifejezetten szeretik ennek használatát és széles körben elfogadott, extra költségek nélkül. Tény, hogy az élet is jóval drágább, tehát több pénzt kellene magadnál tartanod, ha nem lenne kártyád.

Ne felejtsd el időben visszafizetni a költéseket!
A hitelkártya használat során az elköltött pénz nem a sajátod, hanem a bank adta hitelkeret, így azt célszerű a megadott határidőn belül visszafizetni, hogy ne legyen extra költsége. Utazás során nehézséget okoz az efféle dátumok fejben tartása, így ezt célszerű feljegyezni emlékeztetőbe, hogy ne egy isten háta mögötti, internetkapcsolattal nem rendelkező hegyi falucskában jusson eszedbe, hogy meg fognak büntetni.

Jelezd a bank felé, hogy elutazol!
Külföldre menetel előtt mindenképp érdemes jelezni a banknál, hogy mely országokat fogod meglátogatni (különösen harmadik világbeli országok esetében), mert a bank biztonsági okokból letilthatja a kártyádat, mert illetéktelen kártyahasználatot feltételez. Azt is olvasd el az apró betűs részben, hogy ez esetenként mennyi időre szól. Megtörtént velem ugyanis, hogy forgatókönyv szerint jelentettem a banknál, hogy mely országokba fogok látogatni az elkövetkezendő egy évben, de az ő rendszerük ezt csak fél évre tudta rögzíteni. Ezért Murphy törvényei szerint épp Pápuán sikerült letiltatnom a kártyámat, amely illetéktelen kártyahasználatot feltételezett. Egy olyan szigeten, ahol  térerő is alig van, nemhogy wifi, ez roppant kellemetlen és nehézkes. Ez minden esetben bosszantó, mert sokba kerül visszaállítani telefonon keresztül a bank ügyfélszolgálati vonalán (általában csak telefonon lehetséges), ha egyáltalán az időeltolódás kedvez ehhez a feladathoz és nem éppen éjszaka van otthon, amikor ezzel adott esetben várnod kell.

Vásárlás közben figyelj oda!
Ázsiában gyakran előfordul, hogy a bolti alkalmazott nincs tisztában azzal, hogyan használja a fizetés céljára átadott kártyádat. Ha például chipes a kártyád, szinte biztos, hogy úgy fogja kérni a PIN kódot, mintha nem lenne az. (Itthon működik az érintős fizetés, ott nem). Ha az eladó nincs tisztában azzal, hogy a terminálon mely gombokat kell megnyomni, könnyen lehet, hogy egy óvatlan pillanatban a megengedettnél többször próbálkozik és letiltja a kártyád. Ez történt velem a KLIA2 reptéren Kuala Lumpurban egy kávézóban. Odaadtam a kártyám és csak a kapott sms-ekből láttam, hogy sikertelen próbálkozások történtek. Amikor rákérdeztem már késő volt, mert a kártyám letiltódott. Ilyenkor nehéz mosolyogni a sűrű elnézéskéréshez, hisz tudod, hogy nem könnyű feladatod lett (visszaállíttatni) és adott esetben készpénzt kell szerezned, hogy kiegyenlítsd a számlát, hacsak lelkiismeretfurdalásból nem adják oda ingyen. (Nem kellett fizetnem a kávémért.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.