Mielőtt a majomerdőbe látogatsz
majomerdő Bali

Mielőtt a majomerdőbe látogatsz

Az ubudi Majomerdő a város egyik legnagyobb turista attrakciója. Majmok százai, várják nap mint nap az odalátogatókat a tőlük kapott ételek és kifoszthatóság reményében. Cserébe a turista milliónyi majmos fotóval térhet haza, akik az ember vállán, fején, testén csimpaszkodnak, vagy akár együtt szelfiznek vele.

Mi az a Majomerdő

Bali szigetén több majomerdő is található (Ubud, Alas Kedaton, Sangeh). Ezek nem állatkertek, ahol az állatok be vannak zárva, hanem a majmok a természetes környezetükben, ezekben a trópusi erdőkben élnek és mozognak. Az emberek alkalmazkodtak hozzájuk, például ráccsal védik boltjaikat, hogy ne tudjanak semmit elvinni onnan.

Majomerdő Ubudban

Az ubudi majomerdő egy hatalmas trópusi erdő, amelyben nemcsak majmok élnek, de a helyiek szertartásokat is tartanak. Az erdő területén több szent hely is található, amelyek a balinéz hitvilág szerint a halálhoz és a reinkarnációhoz kapcsolódnak. A hely egy fizikai megnyilvánulása a Tri Hita Karana filozófiának, amely a balinéz hitrendszer alapja, az egyensúlyra való törekvés legfontosabb alapelve. Ez harmónikus kapcsolatot jelent az ember részéről embertársaival, Istennel és a természettel egyaránt. A hely célja, hogy békét és harmóniát teremtsen az ide látogatók számára. A balinéz kultúráról bővebben írok a Bali című könyvemben.

Az ubudi Majomerdő a város egyik legnagyobb turistalátványossága, lokációjának és könnyen megközelíthetőségének köszönhetően a legismertebb majomerdő Bali szigetén . 

majomerdő Ubud

Kirabolt egy majom!

Az alábbi történet nem most esett meg velem, azonban ugyanolyan aktuális, mint évekkel ezelőtt. A Balin élő majmok ugyanis nem annyira cukik, csak nekünk, Európaiaknak tűnnek annak első látásra, de mindig jobb óvatosnak lenni velük kapcsolatban.

Fáradtan vezettem vissza Cangguból, ahol az előző éjszakát töltöttem. Ubud nincs messze a déli parttól, de irtó meleg volt és a bukósisak, meg a hosszú ujjú pulcsi, ami rajtam volt a nap ellen csak tetézte a nyűgömet. Nem akartam a főúton vezetni, ezért kis utcákat kerestem, így az útvonaltervezőben a gyalogos opciót választottam ki. 

Mikor végre Ubudba értem, a GPS a Majomerdő hátsó bejáratához vitt. Nyilván gyalogosan ez lett volna a legrövidebb opció. Ott álltam a parkolóban és úgy tűnt vissza kell mennem a kereszteződésig, ami nagy kerülő lett volna. Egyszer csak megpillantottam egy táblát, hogy Ubud a nyíl irányában van. Egy nagyon vékony kis járdaszegély szerű út volt ez, de láttam helyieket motorozni erre, szóval úgy gondoltam lesz ami lesz, nekivágok. 

A Majomerdő körbe van kerítve, hogy a turistáknak ne lehessen fizetés nélkül bemenni, azonban a majmok át tudnak mászni a kerítésen, így már ott vártak rám a járdaszegély mellett. Olyan érzés volt ez mint a filmekben, amikor valami utcai csoportosulás mentén kellene elhaladnod, ahol nem szeretnél, ezért lesütött szemmel próbálod tettetni, hogy te ott sem vagy. A majomnak nem kellett sok. Egyikük egy szempillantás alatt kiszúrta a nylonzacskót a hátizsákom külső zsebében (nem számítottam arra, hogy ma majmokkal fogok találkozni) amiben egy üres üveg volt, amit vissza kellett volna vinnem az egyik warungba.

Ahogy meglátott, rákapaszkodott a motorom elejére és hozzáértő profizmussal egy pillanat alatt kiszedte a jól beékelt zacskót. Tudtam, hogy azonnal mennem kell innen, mert jön a többi és még a hátizsákomat is képesek lesznek leszedni, én nem menekülhetek és még meg is harapnak. Ez így nagyon gyorsan lejátszódott a fejemben levő forgatókönyvben. Gyorsan a gázra tapostam, így el tudtam menekülni, amíg bontotta a zacskót…

Miért nem annyira cukik a majmok?

Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amikor elmentem a budapesti állatkertbe, a majmokat szerettem a legjobban. Tetszett, hogy ugrálnak, hogy viccesek. Amióta Ázsiában szinte bármikor találkozhatok velük a természetben, szabadon, annyira már nem is kedvelem őket. Sokkal inkább óvatos vagyok velük. 

Balin sajnos gyakori probléma a veszettség, amelyet majmok is hordozhatnak, annak ellenére, hogy ezidáig nem volt bizonyított veszettség eset a majmok körében. A majmokat a helyiek szent állatoknak tartják, ezért szóba sem jöhet az, hogy egy majmot elpusztítsanak, ha esetleg veszett lenne, mert a helyiek félnek annak következményeitől.

A majmok egyben a szórakoztatás és a turizmus nem csekély bevételének az eszközévé is váltak, hiszen a majomerdők látogatottsága töretlen. Viselkedésük alkalmazkodott a rengeteg látogatóhoz, és szemtelenné váltak, egyáltalán nem félnek. Megtanulták, hogy melyek azok a kulcsfontosságú tárgyak (pl. telefon), amiért a turista bármit megtesz, hogy visszakapja, így nem ritka, hogy a majmok ezekre mennek rá és „becserélik” banánra vagy egyéb finomságra.

majomerdő Ubud

Erre figyelj, ha a majmok közé mész:

Tudni kell, hogy a majmok a lógó tárgyakra mint például napszemüveg, nylonzacskó, vagy műanyag flakonra ugranak a legjobban. Beidomultak erre.  Tegyél be mindent a hátizsákba, ne lógjon ki semmi, műanyag flakon se legyen kívül a zsebben.

Ne legyen nálad étel jól látható helyen!

Ne nézz közvetlenül a majom szemébe, kerüld a szemkontaktust!

Ha egy majom hátat fordít neked, sose akard megérinteni, megsimogatni, főleg nem hátulról!

Sose mosolyogj a majomra teleszájjal, hogy látszódjon a fogsorod, az állat számára ez a támadás jele!

Tarts tisztes távolságot!

Számos harapásos esetről lehet hallani, és annak is a szemtanúja voltam, amikor egy majom a semmiből jött elő és egy turistának (csak az egyik!) papucsát profi módon lelopta a lábáról, miközben az épp lépett. Elképesztően profi mutatvány volt. Ez egy sajnálatos eset, de a majmok a telefont is ugyanígy el tudják lopni és a legrosszabb, ami történhet az, hogy eltűnnek vele és nehéz visszaszerezni.

Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy a majomerdőt látogassa, inkább csak annak veszélyére szeretném felhívni a figyelmet ezzel az írással.

majomerdő Ubud

És, ha netalántán megtörtént a baj…

Ha mégis megtörténik a baj és megharap egy majom, akkor sem kell tartani a kórházi ellátástól, ami Balin jól felszerelt és modern, tiszta. Gyakran visszatérő kérdés felém az utasbiztosítás kérdése. Én a SafetyWing nomád biztosítását használom, nekem ez vált be, mert a magyarországi biztosítókkal ellentétben útközben is meg tudom kötni (az itthoni biztosításokat csak utazás előtt), másrészt 2 személy 10 év alatti kisgyermeket ingyen magam alá tudok venni a biztosításban, így egy ember áráért akár 3 embert is tudok biztosítani. Az itthoni biztosítóknál a kiskorú gyermekre is kell fizetni, nem is keveset.

(Ezen a linken tudod megnézni, és könnyen kiszámolni, hogy megéri-e neked ez a fajta biztosítás.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.