Így élek a trópusokon

Így élek a trópusokon

Bárhol élsz a világon, minden helynek megvan a szépsége, a maga varázsa, a napi rutinja, a maga szabályai, szokásai esetenként veszélyei. Itt, Leanban, ahol most élek, az alábbi dolgokra érdemes különösen odafigyelni nap mint nap, vagy az alábbi dolgok történhetnek bármikor.

Az edényeket fejjel lefelé, leborítva tároljuk a konyhában, mert bármikor belemászhat csótány, vagy egyéb kisebb, nagyobb állat, és nem szeretnénk olyan edényből enni, amibe bárki is belepisilhetett adott esetben. 

Az evőeszközöket letakarjuk konyharuhával a konyhaszekrényben szintén a fenti oknál fogva.

Nincs mosógépünk. Ha mosunk, számolnunk kell azzal, hogy a ruhák napokig nem fognak megszáradni a magas páratartalmú levegő miatt, különösen esős évszak idején, amikor a napsütés is kevesebb.

A komposzt hulladékot a ház mögé dobjuk, nem a benti szemeteskukába, vagy nem tartogatjuk semeddig, mert másnap lehet, hogy magától útrakel.

Ha eldugul a vécé, az nem feltétlenül azért van, mert túl sok wc papírt dobtunk bele, hanem elképzelhető, hogy egy rák éldegél benne. Akár hetekig is. 

Ha viharos az idő, akár napokig maradhatunk áram nélkül, és ez mindenki számára természetes, senki sem panaszkodik miatta. 

Körültekintően kell mobilszolgáltatót választani, mert simán előfordulhat, hogy a faluban, ahol élünk, sohasem lesz térerő. 

A zárt cipőinket mindig le kell ellenőrizni, mielőtt belelépünk, mert skorpió mászhat bele. 

Ha a ház mögötti minidzsungelen keresztül megyünk le a tengerpartra, óvatosnak kell lennünk, mert bármikor emberi fekáliába léphetünk (több falubeli is ott végzi el a nagy dolgát, vagy a tengerparton a homokba egy gödröt ásva bárki szeme láttára) vagy többféle (mérges) kígyóval találkozhatunk.

A házban található tárgyakat naponta mozgatni kell, átpakolni, mert benne vagy alatta kis állatok telepedhetnek meg. Pl. százlábú vagy egyéb hasonló. 

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolunk, azt vagy a hűtőben tároljuk vagy felakasztva valahol, mert ha csak úgy letesszük a konyhapultra vagy bárhova azonnal hangyák ezrei lepik el azokat. 

A vízipipát nem érdemes a kinti nappaliban szabadon hagyni, mert méhecske költözhet a csövébe, ahol fészket épít és betemeti a cső járatát. 

Szúnyogháló nélkül egy éjszakát sem érdemes aludni, mert reggel úgy ébredhetünk, hogy milliónyi szúnyogcsípéssel lettünk gazdagabbak. 

Ha sok eső esik, akkor az úton levő nagyobbacska gödrök, vagy göröngyös szakaszok vízzel telnek meg, ami itt azért kicsit más mint otthon, mert az emberek nagy része motorral közlekedik. Előfordulhat, hogy annyi víz esik bele, hogy képtelenség motorral átkelni rajta és ilyenkor bizony várni kell. 

Még jó, hogy nem siet senki sehova.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.