Fogreszelés ceremónia

Fogreszelés ceremónia

A balinéz hinduk életében vannak bizonyos ceremóniák, amelyeken minden embernek át kell esnie halála előtt. Az egyik ilyen ceremónia a fogreszelő ceremónia. 
A fogreszelő ceremóniát ideális esetben házasságkötés előtt illik megtartani, de nem mindenkinek van rá pénze. 

De mi is az a fogreszelés ceremónia?

Aki járt már Balin, annak biztosan feltűnt, hogy a helyi emberek fogsora milyen szép egyenes. Ez azért van, mert lereszelik a szemfogukat és ahhoz reszelik hozzá a körülötte lévő fogakat. Erre azért van szükség, mert a hiedelmek szerint a szemfog lereszelése megszabadítja az embert az állatias ösztönöktől, vágyaktól, haragtól. Ez amolyan felnőtté válást szimbolizáló valami.
Valahogy így zajlik ez:

1. nap

Délután csak a hangos gamelán zenére lettem figyelmes, ami a szomszédból jött. Kimentem az utcára és megláttam a ház előtt felsorakozó zenészeket. 


Ceremónia van. Ez nem újdonság, hiszen majdnem minden héten van valamilyen ceremónia. Ám ez most kicsit más volt, mint a megszokottak. Elkezdtem kíváncsiskodni és érdeklődni, hogy mi ez. Ez a fogreszelési ceremónia,  mondták a helyiek, amelynek ez az első napja. Maga a fogreszelés, majd csak 4 nap múlva lesz, addig rákészülnek.
Felöltöttem a sarongomat (hosszú kendő, amelyet a derekamra kötök) és velük tartottam.

A házban összegyűlt emberek felsorakoztak és kimentek a tengerpartra, ahol szertartást tartottak a parton levő templomban. 

A fehér ruhába öltözött asszony a pap, ő tartotta a szertartást. 

A gyerekek közben rohangáltak és játszottak, és fotózkodni akartak. Hát legyen. 

Ezután visszamentek a házba és nem sokkal később megindult a zene.

Az este folyamán a nőké volt a főszerep. Balin a nők sosem tartanak a férfiakkal, ha ünneplésről van szó, a férfiak külön csoportokba verődve mulatnak, táncolnak, isznak, míg az asszonyok egy másik sarokban beszélgetnek és nem csinálnak semmit.

De ma este ez másképp történt.

Itt az asszonyok táncoltak órákon át, méghozzá transzba esve.

Csukott szemmel adták át magukat a háttérben szóló gamelán zenészeknek, akik az asszonyok mozdulatait figyelve olykor gyorsabb taktusokat játszottak.

Amikor a zene megállt, az asszonyokat megfogták, hiszen ilyenkor nincsenek maguknál és könnyen összeeeshetnek, és össze is esnek. Majd ha a zene újra indul, megindul a tánc is újra. 

Gamelán zenészek

A fehér ruhában táncoló lány azért van megkülönböztetve a többi asszonytól, mert belé szellem költözött. Ez nem ritka esemény, és a körülötte levő emberek nagyon örülnek ennek. Amikor a lány elkezdett rángatózni (ezt úgy kell elképzelni, mint az ördögűzős filmekben), azonnal hozták a fehér öltözéket és ráadták, hiszen ez számukra nagy dolog. Fiúruhát adnak rá, mert úgy vélik, hogy a szellem fiúnemű.

Az este legfélelmetesebb pillanata az volt, amikor előkerült a kés. Behozták a kör közepére és a magukról nem tudó asszonyok sorra kezdtek el a mellkasukhoz szorított késsel táncolni. Annyira félelmetes volt, végig azt hittem, hogy magukba fogják szúrni. Eközben a gyerekek hergelték a táncolót. Erről készítettem egy rövid videót, amelyet itt tekinthettek meg:

2. és 3. nap

Az elkövetkezendő 2 napban kora hajnaltól (reggel 5) késő estig kisebb megszakításokkal, zenét és  énekeket játszottak a házban egy mikrofonnal kihangosítva, hogy az egész falu hallhassa. Egy férfi hang mesélt különböző történeteket felvételről (sejtésem szerint), amelyeket a szent könyvből olvasott fel. Ez nagyon viccesen hangzott, mert sokszor énekelt közben és sokszor nevetgélt is. Ezek szóltak a „hangosbemondóból” felváltva két napig.

A harmadik nap végére már egészen meg lehetett szokni, hogy folyton szól valami a szomszédban. Reggel erre keltünk, este erre aludtunk el.
A kaput is feldíszítették.

4. nap

A negyedik napon vendégül láttak. Ettünk, ittunk és ez így ment egész nap a többi vendéggel együtt, akik a nap folyamán egyfolytában jöttek, mentek.

Mindenféle helyi édesség


Kis méretű balinéz palacsinta zöld ételszínezékkel, kókusszal megtöltve

A ceremóniák elengedhetetlen kelléke a satay (hús nyárson)


A családi templom is készen áll

5. nap

Az ötödik napon végre megtörtént a szertartás. Egy vasdarabnak látszó tárggyal lereszelték az emberek, nemcsak felnőttek, gyerekek fogait is, hogy szép egyenes legyen a fogsoruk.

Mindenkinek meg kell tenni ezt ideális esetben mielőtt megházasodik. Ha a családnak nincs pénze erre akkor halála előtt mindenképpen meg kell csinálni Ha valaki előbb meghal, mielőtt ezt megtehetné, akkor a halála után megtartják ezt a ceremóniát, akkor is ha ő már személyesen nem lehet ott.

Az esemény érdekessége az, hogy a résztvevőt az ágyra fektetik, betakargatják kendőkkel és ugyanazt a szerszámot használják mindegyikőjükhöz gumikesztyű és fertőtlenítés nélkül.

Miután lereszelték a fogat, megtekintették a végeredményt. Ha nincsenek megelégedve, reszelnek még rajta.

A fogreszelést követően gyógynövénybe haraptak, majd a papnő megáldotta őket.

A gyerekek is kíváncsian figyelték, hogy mi történik.

Amikor mind a tíz résztvevő végzett, közösen imádkoztak.

Közös fotó is készült.

Ebbe tették bele a reszelőt minden egyes művelet után. Nem tudom miféle folyadék volt benne.

Itt pedig mindenkinek a saját kis „pohara” található a gyógynövény darabbal. Legalább ez nem közös.

Ezután a szokásos evés ivás következett.

A ceremónia este folytatódott a szokásos transztáncokkal és gamelán zenével, tehát azzal fejezték be, amivel elkezdték.

Készítettem egy rövid videót a teljes fogreszelésről, itt megtekinthető:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.