Utazás előtti dilemmák – 1. rész

Utazás előtti dilemmák – 1. rész

Sokan kérdeztétek, hogy hogy is van ez az utazás. Hová megyek, mit viszek, hogy tervezem, hogy szervezem stb.

Íme:

Az alábbi országokba szeretnék eljutni (nem időrendi sorrendben): Nepál, Kína, Vietnám, Kambodzsa, Laosz, Tájföld, Burma, Malajzia, Szingapúr, Indonézia, Fülöp szigetek, Kelet Timor.

Minden országban annyi időt szeretnék eltölteni, amennyi jól esik, amíg jól érzem magam ott, nyilván vízumkövetelményeknek megfelelve. Utazóként az ott élő embereket szeretném megismerni, azt hogy hogyan élnek, mik a szokásaik, mely értékek fontosak számukra stb. Ezért olyan helyekre is megpróbálok eljutni, amelyek kevésbé túristásodtak el, vagy kevésbé felkapottak, nem szervezett csoportok keretében, hanem saját magam szervezve. Helyi tömegközlekedést, távolsági buszokat, vonatokat használva, ahol lehet helyieknél megszállva, vagy hostelekben, de semmi esetre sem luxuskörülmények között. Ez amolyan nomád életmód, nem feltétlenül kényelmes, de annál nagyobb kalandokat ígér, akkor is ha sokszor le kell mondani dolgokról.

Napi 25 USD elkölthető keretet határoztam meg magamnak. Ebben benne van az utazás, szállás, és az étkezés. Megpróbálom ezt tartani, még akkor is ha egyes helyeken ennél kevesebb is elég, valahol pedig feltételezem, hogy ez sem lesz elég. Tehát ezt átlagolom majd.

És most jöjjenek a dilemmáim, amelyek az elmúlt napokban, hetekben rengeteg fejtörést okoztak.

Milyen és mekkora hátizsák szükséges ehhez az utazáshoz?

Két hátizsákkal megyek. 1 db 40 literes nagy hátizsák, és 1 db 20 literes, ún. napi hátizsák. A következő szempontokra érdemes odafigyelni a napi hátizsák kiválasztásnál.

Könnyű súlyú legyen, zsebek és belső elosztások mennyire praktikusak, hátrésze szellőzik e, párnázott e, magunkra tudjuk e csatolni, mérete meghaladja e a légitársaságok által előírt kabinméretet, van e beépített esőhuzata, van e benne laptoptartó rekesz, van e benne vizestasaknak hely és ehhez tartozó csőnek rés. A nagyhátizsáknál szintén fontos a hátrész számunkra megfelelő kialakítása (pl. nőknek kifejlesztett hátrésszel rendelkező hátizsák), esőhuzat, a belső nagy tárolórekeszhez hozzáférünk e oldalról vagy csak a tetejéről, ne legyen túl nagy a mérete saját testméretünkhöz képest, például a fejünket ne verjük bele, ha a hátunkon van.

Maximum 7 kilóra tervezem a nagy hátizsák súlyát. Muszáj a testsúlynak megfelelően alakítani, hiszen minden nap cipelni kell majd magunkkal.


A napi hátizsák tartalma főként a laptop, fényképezőgép, fontos iratok, dokumentumok, egyéb apró értékek, kézfertőtlenítő, víz, rágcsálnivaló, szendvics, bicska, ilyenek. Ha egy városban több napot tölt az ember ugyanazon a szálláson, akkor a nagy hátizsákot a szálláson lehet hagyni, a kicsivel pedig túrázni mehetünk vagy járhatjuk a várost.

Milyen cipőt vigyek?

Ezen sokat töpiztem. Fórumokat olvasgatva a legtöbben azt tanácsolták, hogy egy könnyebb, kényelmes edzőcipő vagy túracipő szerű darab mindenhova jó. Egy ilyen hosszabb utazásnál fel kell készülni túrára, városnézésre, esőre, melegre, hidegre és arra, hogy ez a cipő lesz rajtunk akár éjjel nappal hosszú hónapokon keresztül. Számba véve a lehetőségeket, eldöntöttem, hogy nem veszek sem edzőcipőt, sem túracipőt, hanem minden idők legkényelmesebb és évek óta elhagyhatatlan Conversemet viszem magammal. Ha dzsungeltúrára kerül sor: ebben megyek majd.

Ezen kívül viszek még egy flipflopot, ami jó a strandra, utcára, és zuhanyzáshoz is.

Ruhakérdés

Mivel az időm jó nagy részét trópusi éghajlaton fogom tölteni, így ruhából nem kell sok. Vásároltam egy univerzális mosdókagylóba való dugót, ha koszos lesz valami, majd kimosom, vagy kimosatom helyi mosodákban 2-3 dollárért. Zokni nem, vagy csak alig fog kelleni, pólóból elég lesz pár napnyi adag, és egy hosszú nadrág jól jöhet, könnyed anyagból. Kell még fürdőruha, abból mondjuk kettő. Egy nagyobb kendő, amivel el lehet takarni vállat, fejre köthető, esetleg a strandon lefeküdni rá. Egy rövid nadrág és egy könnyű ruha, valamint két hosszú ujjú póló. Ezen kívül kell még egy esőkabát.
Egy a lényeg, hogy a ruhadarabok főként könnyű, szellőző, pamut anyagokból legyenek, amelyekbe kevésbé lehet beleizzadni és nem feszül rajtunk, hiszen a trópusi éghajlaton nagyon meleg és párás lesz a levegő. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem divatbemutatóra megyünk, és már most érdemes hozzászokni a gondolathoz, hogy a sok fotón majdnem mindig ugyanabban a ruhában leszünk.

Mennyire lehet előre megtervezni az utazást?

Semennyire. Ez az ami folyamatosan változik a körülményeknek megfelelően. Lépésenként tudunk haladni. Kis célokat állítunk fel, például azt, hogy eljutunk Nepálig, majd onnan eljutunk Hong Kongba. Aztán majd Hong Kongban elég eldönteni, hogyan és mikor állunk tovább. Ha az a terv hogy az ember bejár egy földrészt szabadon, akkor nem tudhatja előre, hogy melyik város mennyire fogja megragadni vagy mennyire menekülne onnan adott esetben. Ha valahol jó, több időt tölt ott, ha kevésbé jó, hamar tovább áll. Az ember ezért rugalmas, türelmes, és szabad.


Ennek megfelelően az útitervet az alábbi tényezők befolyásol(hat)ják: látnivalók az adott városban, a hely hangulata, szálláslehetőségek, különféle emberek akikkel találkozol, tippek, tanácsok amelyeket másoktól kapsz, jelenlegi politikai-egészségügyi helyzet.

Mi a helyzet a vízumokkal?

Mindenképp érdemes tájékozódni arról, hogy szükséges e vízum azokba az országokba ahová megyünk. Ha igen, akkor nézzünk utána, hogy mennyire nehéz vagy könnyű beszerezni útközben, esetleg elég e majd a határon. Több hónapos utazásnál lehetetlen előre megmondani, hogy mely napon éppen hol leszünk, ezért érdemes kicsit utána járni.

Mondok egy példát. Vietnámba 3 féle túristavízumot igényelhet magyar állampolgár: egy hónapos tartózkodás egyszeri belépéssel, három hónapos tartózkodás egyszeri belépéssel és három hónapos tartózkodás többszöri belépéssel. Az internet szerint az utóbbit nem lehet online igényelni, csak nagykövetségen. A szabadon utazás szellemében az utóbbi mellett döntöttem, hiszen ezzel szabadon utazgathatunk ki be az országba amíg a régióban tartózkodunk és 3 hónap elegendő idő arra, hogy az országot felfedezzük. Ha mégis úgy döntünk, hogy 1 hónap elég Vietnámra, nem történt semmi, viszont ha csak egy hónapra van vízumunk, de megtetszik és maradni szeretnénk, ki tudja hogy lehet e hosszabbítani útközben. Előfordulhat olyan eset, amikor mindenképp útközben kell vízumot intézni, például Burmába, mondjuk Bangkokból. Erről is célszerű már itthon téjákozódni, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyi időt kell Bangkokban tölteni e célból és ennek megfelelően szervezni majd az utat.

A vízum és budget kérdéshez tartozik még a kilépési illeték megfizetése vagy túltartózkodás esetén a büntetés fizetése. Erre mindenképp érdemes odafigyelni előre.

Folyt köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.