Szingapúr – 20 dolog, amit én sem tudtam a városról

Szingapúr – 20 dolog, amit én sem tudtam a városról

Szingapúr a tisztaság és a szabályok országa. 

“Hatékonyság.” Ez a mottó. És tényleg.
A sok szabály és az emberek mentalitása miatt a rendszer működik. Az állam azt mondja “We help those who help themselves”. Vagyis segítünk azoknak, akik segítenek magukon. 

Szingapúr nem az olcsó hátizsákos utazók célpontja, a világ legdrágább városai közé tartozik. Az ott élők nagy része bizalmatlan, nehezen fogad be idegent az otthonába, ezért couchsurfingelni is nehezebb, bár nem lehetetlen. Ha nincs ingyen szállásod, éjszakánként 30-50 SGD-be (6000 – 10 000 Ft) is belekerülhet a szállásod egy hostel hálótermes szobájában reggelivel, attól függően, hogy a város melyik részén szállsz meg.

Az alábbi számomra érdekes dolgokra bukkantam az ottlétem során:

Tisztaság

Én még ilyet sehol a világon nem láttam. Az utca annyira tiszta, hogy konkrétan enni lehet róla. Ügyelnek rá hogy ez így is maradjon. Az építkezéseken használt teherautókat például lemossák, miután végeztek a feladatukkal. A tetejüket letakarják, és ha netalántán sitt szóródna az útra még így is, akkor súlyos büntetést kell fizetniük. Dohányozni általában lehet az utcán, de ha valaki eldobja a cigicsikket az utcán, szintén súlyos büntetés jár érte. 

A közvécék mindenhol ingyenesek és makulátlanok. A csapvíz iható, bárhol. 

Rágó

Szingapúrban nincs rágógumi. Ez érthető is, ha a tiszta utcákból indulunk ki. Tilos árusítani. Ha jól tudom fogyasztani megengedett ha valaki hoz magával, de ebben nem vagyok biztos. 

Pontosság

Szent dolog. Mindenki irtó pontos. Arra is ügyelnek, hogy ha netalánán önhibájukból késnének valahonnan, azonnal a másik tudtára adják. A pontosság nemcsak az emberekre igaz, hanem a járművekre is. 

Passing clouds

Azaz elvonuló felhők. Ezt a jelenséget is itt tapasztaltam életemben először, de a helyiek szerint ez elég gyakori. Ez azt jelenti, hogy ha például állok a buszmegállóban felettem nem esik az eső. De az út másik oldalán, pár méterre tőlem szakad. Percekig akár. 

Emberek

A szingapúri emberek szigorúan betartanak minden szabályt. Az ország agyon van szabályozva, szinte mindenre van szabály, és a megszegésért súlyos büntetéseket kell fizetni. Ezt komolyan veszk az emberek. Szeretnek sorba állni.

Talán a pontosság miatt, talán nem, de az emberek egyfolytában rohannak, és ezt úgy teszik, hogy közben figyelnek egymásra. Azonnal átadják a helyet a metrón, a mozgólépcsőn szigorúan a bal oldalon állnak, hogy aki siet haladhasson a jobb oldalon. De az is megtörtént velem, hogy szakadó esőben szálltam le a buszról, nem volt ernyőm. Egy lány azonnal ott termett mellettem és felajánlotta, hogy bújjak az ernyője alá amíg átmegyünk az úttesten. Figyelem és tisztelet. Aktívan jelen van a hétköznapokban.

A lakosság fő összetevői a kínai, maláj és indiai lakosok. Egymás megszólításához vagy hivatkozásához az Auntie (nagynéni) vagy az Uncle (nagybácsi) kifejezéseket használják.

Közlekedés

A tömegközlekedés jól kiépített, kényelmes. A tömegközlekedés díjazása távolság alapú, egy előre megvásárolt kártyára feltöltött egyenleggel használható. A kártyának minimális díja van, amely nem visszatérítendő. Én négy nap alatt 20 SGD-t (4000 Ft) költöttem közlekedésre úgy, hogy rengeteget sétáltam és többször autóval szállítottak. Metró, emeletes és nem emeletes buszok járnak, az út bal oldalán vezetnek, tehát fordítva, mint nálunk. A buszokat le kell inteni.

Autóvásárlás

A közlekedési dugók és az autók számának kontrollálása érdekében autó birtoklására szigorú rendszer van Szingapúrban. Még mielőtt bárki autót vásárolhatna, regisztrálhatna és használhatna, meg kell szereznie az ehhez szükséges engedélyt (Certificate of Entitlement, azaz COE). Az engedély ára változó. Egyes esetekben, amikor a kereslet magasabb, az engedély ára bőven meghaladja az autó árát.  Havonta meghatározott számú kvóta áll rendelkezésre, amelyre licitálni lehet. A szerencsés licitálónak 3 egymást követő hónapon keresztül a top 100 licitáló között kell lennie, és a licit végén a szerencsések a legalacsonyabb licitált árat fogják fizetni. Az engedély 10 évig érvényes. Emiatt van az, hogy Szingapúrban nem látunk használt vagy nagyon régi autókat. Akinek van pénze licitálni, annak van pénze új autóra is, és ha már vásárol egyet, akkor újat vásárol, mert egy régebbi autó nem biztos, hogy kibír 10 évet. Hallottam olyan esetet, hogy az illető autója 30 000 SGD-be (6 millió Ft) került, de az ehhez szükséges engedélyért 70 000 SDG-t (14,5 millió Ft) kellett fizetnie.

IU

In-Vehicle Unit, azaz járműbe helyezett elektromos kártyaolvasó. Ez a kis kütyü minden autóban és motoron el van helyezve. Az ebbe belehelyezett kártyára előre feltöltött egyenlegünkről fizethetünk útdíjért, vagy parkolókban, bevásárlóközpontokban parkolásért. Útdíjat az autópályákon, vagy csúcsidőben közlekedve számolnak fel. Ezzel a kütyüvel az emberek pénze szinte észrevétlenül költődik.

Pethotel

Vagyis kisállat hotel. Szingapúrban kevésbé ismert a házőrzés fogalma, a már fent említett bizalmatlanság miatt, pedig az emberek gyakran elutaznak. Ilyenkor egy napi összegért háziállataikat egy kisállat hotelbe szállítják, ahol megfelelően gondoskodnak róluk. Még szkájpolhatnak is velük, ha erre van igény.

Légkondi

Nagy fájdalmam, hogy Szingapúr trópusi éghajlatát nem lehet szabadon élvezni, hiszen amint betérünk egy épületbe, vagy a tömegközlekedést vesszük igénybe hirtelen ránk szabadul a légkondicionáló berendezésekből áramló hideg levegő. Minél hidegebb annál jobb. 

Katonai szolgálat

Szingapúri férfi állampolgároknak 2 év kötelező katonai szolgálatot kell teljesíteniük középiskola után. Ezért van az, hogy egyetemi tanulmányaikat két évvel később fejezik be, mint nemzetközi társaik. 

Nyelv

Az iskolákban az angol az első nyelv, amelyet használnak. Az emberek anyanyelve (kínai, maláj, hindi) a másodikként használt nyelv az országban. A szingapúri accentus a singlish, ez lényegében a szavak végének az elharapását jelenti.

Fák

Szingapúr zöld. Tele van fákkal, sőt még dzsungelt is találunk a város közepén. Megtudtam, hogy évente van egy nap, amelyet fák ültetésének szentelnek, és ilyenkor az emberek fákat ültetnek. Sőt. Ha valakinek van telke és szeretne rajta építkezni, szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy hány nm-nyi területet kell fával beültetni az adott földterületen.

Speakers corner

Ez egy pici park a városban, ahol előzetes bejelentés és engedély alapján tüntetéseket, megmozdulásokat lehet szervezni. Máshol nem. Ahogy elnéztem a területet, nem túl sok ember fér el itt. De ahogy hallottam túl sok tüntetés sem szerveződik.

Közbiztonság

Nagyon jó. Rablásért, kábítószer kereskedelemért, esetenként birtoklásért és gyilkosságért halálbüntetés jár.

Kötelező megtakarítási program

A helyi munkavállalók bruttó fizetésük 20 %-át egy CPF (Central Provident Fund) nevű megtakarítási programba kell, hogy helyezzék. Ez a fizetésükből automatikusan levonódik. A munkáltató a béren kívül a bér 15 %-át szintén ide kell, hogy utalja. Ezt a pénzt az állam befekteti és 2.5 %-on kamatozik az egyén megtakarítási számláján. Ez a megtakarítás felhasználható egészségügyi ellátásra, iskoláztatásra, vagy lakásvásárlásra, lakástörlesztésre. Az egészségügyi ellátásért helyi lakosok a szolgáltatás 10 százalékát fizetik, a maradék részt az állam állja.

A megtakarított összeg 65 éves korban felvehető, de örökölhető is, ha valaki meghal.

Oktatás

Az oktatás egészen az egyetemi tanulmányokig ingyenes. A híres National University of Singapore (NUS) a világ top 100 egyeteme között van nyilvántartva, Ázsia legjobb egyetemének számít. A tandíj 20 000 SGD (4 millió HUF) körül van évente, ebből helyieknek 70 %-ot kell fizetniük. A frissen diplomázott munkavállaló kezdő fizetése, 2000 Eurónak megfelelő összeg havonta.

Munkalehetőségek

A munkanelkuliseg aránya 5% alatti. Segély nincs. Ha valakinek nincs munkája, az állam oktatással támogatja az egyént, például tanulhat angolul, vagy egyéb tanfolyamot végezhet ingyen, de ezután munkát kell keresnie. 

A bevándorlók nagy része vagy építkezéseken dolgozó fizikai munkát végző emberekből, vagy gazdag befektetőkből, bankárokból áll. 

Az indiai bevándorlók például 300-400 eurónyi fizetést kapnak, amelyért heti 6 napot dolgoznak. 

Munkásszállásokon alszanak, és ha két évig keményen dolgoznak, akkor fél évnyi fizetésüket tudják megspórolni és hazavinni a családjuknak. A többi elmegy a megélhetésre, bevándorlási ügyekre, esetleg hazalátogatásra.

Lakásvásárlás

Lakást csak házaspár vásárolhat, vagy 2 családtag együttesen, pl. apa és fia. 35 éves kor után van mód egyedül is lakást vásárolni, hiszen ezután már nagy a valószínűsége, hogy nem fog valaki megházasodni. Legalábbis a szingapúriak szerint. 

Egy 110 nm-es lakás ára 300 000 EUR körül mozog. Ennek a 2 százalékával kell rendelkezni a vásárláskor és 30 éven belül törleszteni a maradékot 2.3 %-os kamattal az államnak.

Dengue láz

Szingapúrban magas a dengue megbetegedések száma. Különböző plakátok hívják fel a figyelmet arra, hogyan kell védekezni ellene.
Például nem szabad állott vizet tartani sehol, szigorú pénzbüntetés jár érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.