Napi érdekesség: Brunei és a szultánja

Napi érdekesség: Brunei és a szultánja

Brunei Darussalam muzulmán szultánsága Borneo szigetén található, mérete körülbelül egy megye nagyságú. Az országban kb. 300 000 ember él, az ország bevételét a kőolaj adja. 

Az ország nagy része lakatlan, a lakosság fő része a fővárosban Bandar Seri Begawanban él. Turisták számára túl sok látnivaló nincsen a szultán által épített palotákon kívül.


A növény és állatvilága nagyon hasonló a malajziai Borneóhoz (nem meglepő, hiszen annak része valamilyen formában), de árban sokkal drágább ezek megtekintése, vagy túrák szervezése a térségben. Ennek ellenére Brunei igyekszik építeni a turizmust, hiszen a kőolaj készletek végesek és ki tudja mi lesz, ha az elfogy.

Az ország élén a szultán áll, akit szinte istenként tisztel az ország népe. A jelenlegi szultán, vagyis Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, a 15. század óta uralkodó család 29. szultánja. Angliában végezte tanulmányait, 12 gyermek apja. Állítólag rajong az autókért és ő rendelkezik a világ legnagyobb luxus autó gyűjteményével, amely megközelítőleg 7000 darabból áll, és amelyeket légkondicionált garázsaiban tárol.

Fotó innen: bit.ly/Bruneis

Egy helyi ismerősöm állítása szerint, a szultán nagyon jó ember. Felfoghatatlan vagyonát népével is megosztja. A bruneiek nem fizetnek adót, az oktatás és az egészségügyi ellátás mindenki számára ingyenes. Lakhatásra sincs gondjuk az állampolgároknak, mert házat is kapnak ingyen. Ha például valaki nagyon súlyos operációra szorul, amihez nincsenek megfelelő körülmények az országban, akkor kérdés nélkül Szingapúrba szállítják (vagy oda ahol megfelelően el tudják látni) és a beteg minden költségét a szultánság állja. A fiatalok a világ bármely egyetemére jelentkezhetnek tanulni, és a tandíjat szintén a brunei szultánság állja. Londonban még lakhatást is biztosítanak számukra éjszakánként 1 fontért egy erre a célra épült közösségi házban, természetesen belvárosi elhelyezkedéssel.

“Bruneiben nincsen igazi szegénység, inkább csak relatív szegénység. Ha például neked kevésbé szuper fényképezőgéped van mint nekem, akkor te már szegényebb vagy mint én.” – állítja Shavez, a helyi ismerősöm.

A szultán palotája évente egyszeri alkalommal 3 napra nyitva áll az érdeklődők előtt, bárki bemehet. Akár te is, ha épp arra jársz. 
Én nem hagynám ki.

Még több napi érdekesség itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.