Napi érdekesség: Rafflesia a világ legnagyobb virága

Napi érdekesség: Rafflesia a világ legnagyobb virága

A Rafflesia a világ egyik legnagyobb élősködő növénye, ami olyan, mint egy virág. Nincsen szára, se gyökere, Többek között Borneon is őshonos és nagy szerencse kell ahhoz, hogy ilyet láthasson az ember. A Rafflesia ugyanis 9 hónapon keresztül nő, majd 5 napon keresztül virágzik csak. Állítólag rothadó húshoz hasonló szagot áraszt ki magából, amelyet szerencsére nem éreztem a bambuszállvány túloldaláról, amely mögött állhattam, amíg megcsodáltam. 

Ranau közelében a Poring hotspring területén lehet a legbiztosabbra menni Rafflesia megnézés ügyében. Általában az utcán nagy táblával jelzik, hogy éppen hol, kinek a kertjében lehet megtekinteni egy egy virágzó példányt, ha szerencséd van csak 10 ringgitet (700 Ft) kell érte fizetned. A táblára felírják, hogy mekkora az aktuális növény átmérője és hányadik napja virágzik.

A fenti képen látható darab 75 cm átmérőjű és a második napját éli. Megfogni nem lehet, mert egy bambusztákolmány őrzi.

Ránézésre puha lehet a virága és a belsejében mintha tüskék lennének. Olyan érdekes, hogy ez tényleg egy élő növény, olyan mintha mű lenne. Ez a példány kicsinek számít, hiszen a legnagyobb valaha, több, mint 1 méter átmérőjű volt és 11 kilót nyomott.

Raflesia a 10 ringit papírpénzen:

Még több napi érdekesség itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.