Hogyan juthatunk el Giliről Floresre?

Hogyan juthatunk el Giliről Floresre?

Amióta Indonéziába betettem a lábam, tudtam, hogy hamarosan Floresre fogok menni. Ez a sziget az, ami a legjobban megfogott a fotók és a beszámolók alapján. Nagyon régóta tervezgettem már az utunkat, csak Olivéréket kellett megvárnom hozzá, akik szerettek volna hozzám csatlakozni.

Flores szigete többek között a Komodó sárkányokról, a hobbitokról és a gyönyörű 3 színű vulkánikus tavakról híres. 

Flores a Kis Szunda szigetek keleti részén található és több féle módón közelíthető meg. Mi Gili Air-ről indultunk el, és Labuan Bajoba szerettünk volna megérkezni.

Az alábbi módokon lehet eljutni Floresre:

Repülővel Baliról

Közvetlen járat, 1 óra 20 perc, Labuan Bajoba érkezik. Egy út ára 70-120 USD között mozog.

Lombokról

Menetredszerinti hajójárat
24 órás út, havi 3x indul. Lombok Lembar kikötőjéből indul, elég bizonytalan a menetrendje. Nem lehet pontosan megmondani, hogy hányszor indul egy hónapban és mikor. Többféle jegyet lehet rá kapni, a túrista, másod és első osztály. A jegy a napi háromszori étkezést is tartalmazza. Amikor mi ott jártunk, épp nem volt hajó, így ez az opció kiesett.

Busszal
Mi ezt választottuk. A buszjegyet a Gili szigeteken és Lombokon is bárhol meg lehet vásárolni. Érdemes körbenézni, mert vannak eltérések az egyes utazási irodák által kínált árak között.

A mi jegyünk 400 000 IDR-be került fejenként és ebben benne volt a buszjegy, hajójegyek, transzferek, és egy vacsora is.

Gili Air szigetéről indultunk reggel 8.30 kor menetrendszerinti motoros csónakkal Lombokra.

Ennek az ára ha mi magunk vásároljuk a kikötőben: 12 000 IDR egy útra Gili Air és Lombok között fejenként. A kikötőben meg kellett keresni egy éttermet, ahol egy kisbusz felvett minket és elvittek Mataramba, Lombok fővárosába. Itt kicserélték a jegyünket és átszállítottak egy nagyobb buszba, amiben volt vécé és légkondi is. A vécécsésze mellé betettek egy hatalmas hordót, amiben a vécéleöntéshez szükséges vizet tárolták, így egy nagyobb méretű ember már nem tudta használni, mert nem volt elég helye. 

Mataramból a busz 15 órakor indult tovább. Megnéztem a helyi pénztárban, hogy mennyi lenne a különbség a buszjegy ára között, ha ott vesszük meg. Mataram-Labuan Bajo buszjegy hajójegyet is tartalmazva 375 000 IDR lett volna. 

Mataram és Pringgabaya (Lombok) között 2 órát buszoztunk. Itt újra hajóra szálltunk és áthajóztunk a következő szigetünkre Poto Tano kikötőjébe. A hajóút 2 órás volt.

Poto Tanoból a buszút reggel 4.30-ig tartott egyszeri pihenővel, amikor is Sumbawa városban megálltunk vacsorázni, ez benne volt a jegyárban.

Reggel 4.30-kor kitettek minket Bimo városban, ahonnan egy kisbusz szállított tovább Sape kikötőjébe, ahol utazásunk utolsó járművére szálltunk, egy hatalmas hajóra, amely reggel 9-kor indult. Sape-Labuan Bajo hajójegy egyébként 60 000 IDR-be kerül Sape kikötőjében megvásárolva. A hajóút 7 és fél óra volt, 17.30-kor érkeztünk meg végállomásunkra.

Backpacker hajóval

A backpacker hajó egy kisebb hajó, 25-35 fő fér el rajta. 4 napig tart az út és (ügynökségtől függően) 3 vagy 4 éjszaka a hajón töltendő.

Ennek az ára (alkudozástól függően) 1.500 000 IDR és 1. 800 000 IDR között mozog per fő. Az ár tartalmaz napi 3 étkezést, 6 üveg vizet, kávét, teát, maszkot és pipát, a szállást matracokon a hajón, az utazást és a Komodo nemzeti park belépőt (250 000 IDR).

A hajó Lombok Bangsal kikötőjéből indul. Az első éjszaka a nyílt vizen, a második a Satonda szigeten, a harmadik Red Beach közelében (Komodo szigetéhez közel) a negyedik pedig Labuan Bajoban történik.
Ez akkor éri meg ha van időnk utazni, hiszen a Komodo szigetet is érinti, így nem kell külön ide naoi vagy kétnapi túrát szervezni, ami elég költséges is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.