Azerbajdzsánba kéne menni

Azerbajdzsánba kéne menni

De kinek jut ez eszébe, amikor a konzuli szolgálat ezt írja a honlapján a biztonságról:

„Az országban és annak fővárosában a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt két év során Bakut bekamerázták és több mint 4 ezer darab kamerát szereltek fel. Nem jellemző, hogy külföldiek ellen bűncselekményeket követnének el.”
(Szeretném felhívni a figyelmet a „nem jellemző” kifejezésre) :).

„A bűnözés alacsony szintű. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.”

Ennek ellenére, vagy inkább ennek következtében a beutazási szekció így kezdődik:

„Azerbajdzsán intenzíven fejleszti a turizmust, a külföldieket szívesen látják. Jelenleg évente több mint két millió turista keresi fel az országot.”

Na, ezeket az információkat nem szoktam figyelembe venni utazástervezésnél. Szóval kész szerencse hogy mi csak Bakuba és annak környékére megyünk. És mindössze 2 napot tervezünk ott tartózkodni. Vízum nyilván kell. Nem baj, elintézzük. Nézzük csak, hogy sikerült abszolválni ezt a látszólag egyszerű feladatot.

 1. Telefonhívás a budapesti Azeri nagykövetségre – beszélgetés egy férfi hanggal, angolul
 • Csókolom, Bakuba szeretnénk utazni. Mi a módja annak, hogy kapjunk vízumot is?  
 • Forduljon utazási irodához, mi itt a nagykövetségen nem intézünk vízumot, csak erre a feladatra meghatalmazott utazási iroda teheti ezt.
 • Ja, jó értem, köszönöm, viszonthallásra.
 1.  Fórumozok egyet gyorsan.
  Megtalálom egy angol nyelvű fórumon, hogy létezik ilyen hogy tranzitvízum. Gyorsan lecsekkolom a nagykövetség honlapját, ahol ezt meg sem említik.
 2. Biztiből kontaktálok egy ismerős által ajánlott utazási irodát.
  Szívesen intéznek nekünk vízumot, de csak sima turistát, mert a tranzitvízumról még nem hallottak. Jó persze, és ez mibe fáj nekünk? Potom 60 EUR + 5000 Ft ügyintézési díj, + szállás, amit rajtuk keresztül kell foglalnom.
  Szállásfoglalás kötelező, enélkül be sem adhatod a vízumkérelmet. Sebaj, majd lemondom. De nem lehet. Állítólag ellenőrzik, és ha töröltetem, lehet, hogy nem engednek be az országba, vagy az utazási iroda játszadozik az engedélyével. De nyugodjak meg, hogy a legolcsóbb szállás a Hotel Aef 2*-ban már 66 EUR 2 főre reggelivel. Tehát ez az opció kettőnknek:67 660 Ft összesen. Szívom a fogam. Ez sok. És couchsurfingelni akartam amúgy is. Eldöntöttem, hogy nem kell túrista vízum. Rámegyek a tranzitvízum témára.
 3. Telefonhívás a budapesti Azeri nagykövetségre II. – beszélgetés a konzullal
 • Csókolom, én vagyok az aki a múltkor már telefonált vízumügyben de nem tudom magával beszéltem e, de mindegy is. Tranzitvízum kell nekem Azerbajdzsánba. Lehet?
 • Hányan vannak? (nem is értem…)
 • Ketten.
 • Mikor utaznak?
 • Június végén.
 • Hová mennek tovább?
 • Iránba.
 • Mennyit tartózkodnak Azerbajdzsánban?
 • 1 vagy 2 éjszakát még nem tudom. Odaérünk, és majd busszal megyünk tovább, majd eldöntjük, hogy másnap, vagy még aznap. (Már kinéztem a buszt is meg minden, hogy majd így milyen jó lesz).
 • Szállásfoglalásuk van?
 • A fent említettek miatt nincsen, ha maradunk majd keresünk ott valamit.
  (Ahogy szoktam, gondoltam naivan).
 • Aha, rendben. Akkor szerintem kaphatnak tranzitvízumot. (Az 1. pontban kapott választ ennek értelmében nem tudom értelmezni).
 • Hát ez remek, köszönjük. Mi a módja és mennyibe kerül?
 • Jöjjenek be személyesen, útlevelet, fényképet hozzák, és az összes repjegyet vagy busz meg vonatjegyet, ami van. 60 EUR. (Megörültem, hogy ügyintézési díjat és szállásfoglalási díjat spórolunk ezzel, szóval ez az opció csak 18 600 Ft per fő.
 • Köszönöm szépen, viszonthallásra.
 1. Jelzem utazási irodának, hogy konzul tranzitvízumot ígért, szóval köszi, de megleszünk.  
 2. Gondoltam megveszem a vonatjegyet online
  Baku – Astara útvonalra (iráni határ), nyomtatom és megyünk is igényelni. Regisztrálni kell, nem baj. Regisztrálok. Azonban a jegyet csak maximum 10 nappal az utazás előtti időpontra lehet megvenni leghamarabb. Ez még azonban odébb van. Mit lehet akkor most ilyenkor csinálni? Írtam egy szívhez szóló levelet a vonatjegy helyett, lesz ami lesz, hátha elfogadja.
 3. Látogatás a budapesti Azeri nagykövetségen személyesen
  Konzul emlékszik rám a telefonból. Nézegeti a papírokat, a vonatjegyet kéri. Adom a levelet. Olvassa. Hát hol a vonatjegy, kérdi. Csókolom oda van leírva. Hát ez így nem jó. Mondja nekem. Ő ezt így nem fogadja el. Mert vissza fogják dobni. Neki írásos bizonyíték kell arról, hogy én elhagyom majd az országot. Istibizi megteszem, ott az iráni vízum az útlevelembe nézze meg, Nem jó. Ajánl egy orosz utazási irodát, hogy menjünk oda, itt van a körúton, mondja, és intézzük velük a vízumkérelmet, mert ő ezt így nem vállalja, bocs.
 4. Látogatás az orosz utazási irodánál
  Kedves Hölgy tájékoztat minket, hogy készségesen segít, csak fizessük ki a meghívólevelet, ami a vízumhoz kell. Dehát az mennyibe kerül tessék mondani? 60 EUR. És a vízum? Az is. Egyéb költség? 3000 Ft plusz áfa ügyintézésre. Tudom kicsikém, hogy ez drága, és ha csak két napra mentek inkább gondoljátok át, hogy érdemes e kifizetni, mondja Kedves Hölgy.
  Én aztán le nem mondok Bakuról, ha már a fejembe vettem, inkább majd valahogy elintézem, na.
 5. Kontaktálom az azeri utazási irodát, amelyet a munkahelyem kinti irodája ajánl nekem
  Csókolom XY kollégája vagyok a magyarországi ofiszból. Segítsenek már lécci vízumot kérni. De tranzitot, mert szállást nem szeretnék foglalni és igazából nekünk az is elég lenne, ha egy vonatjegyet vagy buszjegyet vennének nekünk, csak hogy vihessem róla az írást boldogan a konzulnak.
  Jajj aranyom. Nem tudunk vonatjegyet venni nektek. Azt nem lehet csak úgy. Tudunk repjegyet foglalni Bakubol Tabrizba (kábé 35 ezer Ft). De nem tudjuk megerősíteni a konzul információját, miszerint olyan hogy tranzitvízum, valóban létezik, vagyis csak akkor talán, ha nem hagyjátok el a repteret és egyből mentek tovább. Sima turistát tudunk igényelni nektek. Jó, de mennyibe kerül? Konkrétan 40 AZN per fő plusz a szállás, ami 30 AZN per fő reggelivel. (1 AZN = 282 Ft) Ez összesen 39 600Ft kettőnknek.
  Jeeee 🙂 Ezt kértük. Elküldtem nekik a pénzt, útlevél másolatokat, fotókat, igénylő lapokat, repjegymásolatokat, iráni vízummásolatokat és kicsit több, mint két héttel később ezt kaptuk:  

Most nagy az öröm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.