A balinéz újév, vagyis a Nyepi

A balinéz újév, vagyis a Nyepi

Az elmúlt pár hónapban szinte havonta ünnepelek új évet. Csak mindig különbözőeket. Más és más naptárok szerint, más és más országokban, más és más népekkel.

A Fülöp-szigeteki szilveszter után Vietnámban a kínai holdújévet ünnepeltem, most pedig a balinéz Saka naptár szerinti vagyis a hindu újév, azaz a Csend napja van Balin, a NYEPI. 1937-et írunk.

NYEPI

Ezen a napon teljes Bali szigetén leáll a közlekedés, lekapcsolják az áramot. Tilos ugyanis motort, autót és egyéb közlekedési eszközt használni. Repülő sem jár, a repteret is bezárják 24 órára. Tilos zenét hallgatni, tilos lámpát égetni, tüzet gyújtani. Tilos munkát végezni és tilos kimenni a házból. Ez a csend napja. Az újév napja. Egyes településeken erre kihelyezett őrök kísérik figyelemmel, hogy a fenti szigorú szabályokat betartják e az emberek.

Lean faluban, ahol én is lakom, ezt nem veszik ennyire szigorúan. Miután elment az őr, az emberek kimerészkedtek. A gyerekek a tengerben mártóztak, a parton játszottak, helyiek úszkáltak és az utcán csoportokba verődve játszottak, beszélgettek. 

Valóban csend van. A megszokott motorok és autók zaja nincs jelen. Az emberek a családjaikkal töltik és élvezik ezt a napot.

Ezen a napon teljes Bali csendbe burkolózik. A balinéz hinduk úgy tartják, hogy ezen a napon Bali szigete felett haladnak el a rossz szellemek és ha az emberek csendben vannak és nem mozdulnak ki, akkor olyan, mintha senki sem élne ezen a szigeten, ezért tovább állnak és senkit sem bántanak.

Ez a nap a meditációé, és a belső értékek vizsgálatáé, csakúgy mint a szeretet, kedvesség türelmesség stb.

OGOH OGOH

Az újév előestéjén, napnyugtakor kezdődik a ceremónia. A szertartáson áldozatokat hoznak az emberek, tradicionális táncbemutatót tartanak és gamelán zenét játszanak, tradicionális balinéz dallamokat. 

A NYEPI előtt pár nappal, héttel megkezdődik az ogoh ogoh – k gyártása. Ezek papírmaséból készült nagyon ijesztő bábok, amelyek gonosz szellemeket idéznek és amelyeket többnyire gyerekek készítenek. Minél ijesztőbb, annál jobb.

A bábot aztán bambuszból készült állványokra helyezik és körbe viszik a faluban. Az ogoh ogoh a környezetünkben élő gonosz szellemeket szimbolizálja, amelyektől meg kell szabadulnunk.  

A ceremónia végén ezeket a bábokat felgyújtják, ezzel szimbolizálva azt, hogy a gonosz szellemek távoznak a szigetről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.