Mississippi

Mississippi

Az ügynökség szerint 50 ember mehet az országból, a jelentkezőket több körös telefonos interjú után választják ki, állítólag nagyon szelektálnak. Szeretnék bekerülni, de az iskolát nem akarom abbahagyni, így kiszámoltam, hogy a vizsgaidőszak előtt még pont haza tudok érni, ha a nyár közepén kezdek. A jelentkezés feltétele turizmus vagy marketing szakirányon folytatott tanulmányok (nappali és levelező is lehet) lehettek, és hármat kellett kiválasztani a megjelölt munkák közül, amit szívesen végeznék. Én a concierge, hostess és marketing területeket jelöltem be. A fizetés mellé jár szállás, munka során étkezés és bérlet (vagyis hogy a lakóhelyről beszállítanak a munkahelyre) plusz a vízumköltségeket is ők rendezik. A fizetés bruttó 1000 USD havonta,ami nagyrészt meg is marad, ha jól spórolok.

Az interjú három körben lement, kiválasztottak, mert az Angliában töltött éveimnek köszönhetően már elég jól beszéltem angolul, és pár hónap elteltével, egészen pontosan júliusban már izgatottan vártam, hogy megérkezzek a magnólia államába, a mély délre, vagyis a “deep south” államok egyikébe, Mississippibe. 

Szinte semmit nem tudtam a helyről, ahová készültem, nem gondoltam bele, hogy az Egyesült Államok mekkora méretű és fogalmam sem volt arról, hogy minden egyes állam olyan, mintha külön ország lenne. A déli államok, vagyis a “nagyon dél, konzervatív dél, elmaradott dél” kifejezés (igazából nincs rá jó magyar kifejezés) azokra az államokra utal, amelyek a polgárháború alatt a Déli oldal magját alkották, és a legkonzervatívabbak voltak, igazából most is azok. Angolul Bible Belt-nek is hívják, vagyis Bibliaövezetnek, ami azoknak a területeknek a neve az USA-ban, ahol “elsősorban az evangéliumi protestáns felekezetek határozzák meg a kultúrát, és általában jellemző a konzervatív társadalomszemlélet és a hívők magas aránya. Arányait tekintve a legtöbb baptista (55%) Mississippi államban él.”

Az állam azonos nevű folyójáról kapta a nevét, ami a Chippewa indiánok nyelvén annyit jelent nagy folyó. A Mississippi folyó az Egyesült Államok második leghosszabb folyója (kb. 3700 km hosszú), és a negyedik leghosszabb a világon, a Nílus, az Amazon és a Yangtze előzi meg a sorban. A folyó nemcsak államokat választ el egymástól, hanem sokszor ezzel választanak el államokat. 10 államon halad keresztül, amelyek közül háromban én is jártam: Tennessee-ben, Mississippi-ben, Louisiana-ban. 

Mississippi fővárosa Jackson, és az államban kb. 3 millió ember él. A Mississippi delta, a Delta Blues bölcsője, ami a blues stílus legkorábban ismert változata. Ez a terület jól termő földjeiről és szegénységről volt még híres. Mocsarak, öblök, vizes területek vannak még errefelé. A Mississippi-deltát az állam északnyugati részén „a föld legdélebbi helyének” tekintik, és gazdag történelemmel büszkélkedhet. A Vicksburgben található múzeumban megtekinthető, a fontos polgárháborús csata helye.

Talán ismerős lehet Tenessee Williams, Morgan Freeman neve vagy, Rémusz bácsi meséi című mesekönyv, vagy a Lángoló Mississippi című film? Ezek mind-mind ehhez a részhez köthetők. Tudtam, hogy izgalmas hónapoknak nézek elébe.

***

Az amerikai történet első részét itt olvashatod, a többit, pedig itt.

A történet 2008-ban játszódik, amikor majdnem fél évet töltöttem Mississippiben egy szakmai gyakorlat részeként. Ez a cikk magamnak emlékként, mások számára szórakoztatás céljából jelenik itt meg. Az információk elavultak lehetnek, ne ez alapján tervezz meg egy mostani utazást. 🙂

Ha olvasnál tőlem még hasonló utazós történeteket, ajánlom figyelmedbe frissen megjelent könyvemet Keleti Mesék címmel, amit a Piactéren meg is rendelhetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.