Mire figyelj, ha hosszabb időt tervezel Mexikóban turistaként

Mire figyelj, ha hosszabb időt tervezel Mexikóban turistaként

Életem első olyan utazása volt most ez, amire egyáltalán nem tudtam készülni. Olyan sok teendőnk volt az út előtt, hogy még a szükséges applikációkat sem töltöttem le előre, amiket összeírtam.

Néha esténként elolvastam a backpacker fórumokat, hogy mi az épp aktuális helyzet az ország egyes részein, és kinti ismerőseimtől tájékozódtam.

A konzuli szolgálat infoja alapján Mexikóba a magyarok szabadon beutazhatnak és 180 napig tartózkodhatnak vízum nélkül turista céllal. Azonban a külföldi backpacker fórumon olyan hírek keringtek, hogy a cancuni reptéren előszeretettel adnak 3-5 napot vagy 14-et az immigration officerek. Mivel mi legalább 5 hónapot tervezünk az országban tölteni, nekünk nagyon fontos lett volna, hogy megkapjuk a maximális 180 napos tartózkodást.

Felhívtam a budapesti Mexikói követséget, ahol egyáltalán nem voltak kedvesek, inkább elutasítóak és közölték hogy nekünk nem kell vízum, és ők nem tudják garantálni a 180 napos belépést, az a kintieken múlik, hiszen ez nem jár alapból.

Készítettem hotelfoglalásokat a teljes időszakra (amit töröltem később), és a visszaútra szóló jegyünket is kinyomtattam. Végül egy ismerősünkre hivatkozva sikerült megkapni a maximális 180 napot, úgy hogy minden adatát, és igazolványának másolatát megmutattuk a belépésnél. Miközben a hivatalnokra vártunk, aki eltűnt az útlevelünkkel, papírjainkkal egy rövidebb időre, a mellettük levő pultból hallottam, hogy az éppen ott belépő turista hangosan visszakérdezett: “You are giving me only 3 days?” – tehát igazak voltak a hírek…

Azt is olvastam, hogyha el akarjuk hagyni az országot szárazföldön (pl. Beliz vagy Guatemala irányában), a határnál trükközhetnek azzal hogy a Mexican Tourist taxet befizettem-e. Ez a repjegy árában benne van, 30 USD fejenként, de ha nem tudom bizonyítani, kifizettethetik velem. Csak emiatt felhívtam a Turkish airlines budapesti irodáját hogy küldjenek nekem egy tételes lebontást, hogy a jegyem árában mit fizettem ki, így ez a papír is meglett, nagyon segítőkészek voltak.

Ennyit készültem erre a nagy útra, így én is nagyon kíváncsi vagyok hova vezet, milyen élmények várnak ránk. Ezek az előkészületek leginkább akkor lehetnek fontosak, ha valaki több hónapot szeretne ebben az országban eltölteni, nem a 2-3 hetes nyaralások kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.