Mire figyelj Balin, avagy néhány tipikus átverés

Mire figyelj Balin, avagy néhány tipikus átverés

Ki ne tartana attól, hogy át fogják verni, vagy adott esetben megtámadják, ha utazik. Ázsiában különösen érdemes erre figyelni, még Balin is. Összegyűjtöttem nektek azokat az átveréseket, vagy helyzeteket, amire Indonézia ezen szigetén érdemes figyelni. Ha ezen kívül te tapasztaltál mást, köszönöm, ha megosztod velem így kiegészülhet a poszt.

Taxi a reptéren

Hacsak nincs előre egyeztetett sofőr, aki megbízható áron bevisz a városba, kénytelen vagy a taxis pulthoz fáradni, ami az egyetlen a reptéren. A pultnál kell jegyet váltani, amire ráírják az árat, majd a sofőr elvisz a megadott helyre. A pult előtti táblán fix árak vannak feltüntetve különböző célpontokba, de amikor jelzed, hogy hova szeretnél menni, az ár hirtelen magasabb lesz. A kifogás mindig ugyanaz, ahova te mész, az messzebb van attól, amit ők kiírtak. A reptér területére más taxi társaságnak nincs engedélye behajtani, de ha kisétálsz, tudsz magadnak fogni egy BlueBird taxit, ami mindig órával megy. Ezen kívül Uber is működik Balin. Ezzel a módszerrel fele annyi pénzért eljutsz a városba, mondjuk Legianba. A másik trükk az, hogy az indulási oldalra sétálsz át, és ott mindig lesz olyan taxis, aki épp hozott valakit a reptérre és visszavisz jobb áron. 

Pénzváltás Kután

Tegyük fel, hogy a dollár átváltási árfolyama 13 800 rúpia. Egyes váltóhelyek 14 700-at ígérnek. Van egy utca Kután, ahol mondjuk 10 pénzváltóból 7 ezt ígéri. Ezekben a pénzváltókban a váltó ritkán van egyedül. Gyakran odatéved egy másik ‘bámészkodó’ helyi, aki szinte fel sem tűnik elsőre. A pénzváltó megkérdi, mennyi dollárod van és mosolyogva beüti a számológépbe, hogy mennyit fogsz érte kapni rúpiában. Csillog a szemed, jessz! Tényleg nem átverés. De itt kezdődik a csavar.

A pénzváltó 50 vagy 20 ezres címletekben számolja ki neked a több milliós rúpia összeget. (Indonéziában 100 000 rúpia a legnagyobb címlet.) Kis kupacokat képez, majd leteszi a pultra. Hagyja, hogy te is megszámold, de minden alkalommal, miután te hozzányúltál egy-egy kupachoz,  és rendben találtad az összeget, ő is hozzányúl újra. Nálam ez volt az, ami gyanút ébresztett. Ötször számoltam át és nem stimmelt. Valahogy mindig túl vékonyak voltak a kupacok. Odaadtam a barátnőmnek az egész pakkot, hogy számolja meg, ő messzebb állt a pulttól, így a váltófiú nem tudott hozzányúlni. Kb. fele összeg volt a kezünkben. Kérdően nézek rá, hogy akkor ez most mi, hol a többi, és mérgesen nyújtja vissza a dollárt, hogy menjünk máshova váltani…

A trükk az, hogy amikor hozzányúl az általad megszámolt kupachoz, észrevétlenül beleejti az asztal alatt lévő fiókba a pakk felét. Annyira ügyesen és gyorsan mozog a keze, hogy a szem nem is tudja követni ezt a bűvésztrükköt. Az újonnan idelátogató turistának pedig fogalma sincs, hogy egy ötvenezer rúpiákból álló milliós összegű pénzhalomnak milyen vastagnak kellene lennie.

Ubudi ATM-ek

Sajnos az utóbbi időben egyre több történetet hallani. A főutcán levő CocoMart előtti ATM-ek használatakor tűnt el a legtöbb embernek pénze, ahogy hallottam. Ezekre az automatákra a jobb oldalon levő kártya nyílásra (műanyag) helyezik a csalók a kártya adatainak másolásához szükséges eszközöket.  Ezen kívül egy apró kamera is el van rejtve az automatán, ami felveszi a mozzanatot, amikor beütöd a pin kódodat. Amint berakod a kártyád és veszel fel pénzt, a kártya adataidat el is lopták. Célszerű bankokban elhelyezett automatákból felvenni pénzt, ahol biztonsági őr is van.

Batur hegy túra

Hogy ez valóban igazi átverés e, azt nem tudom, de érdemes körültekintőnek lenni. Batur hegyére több száz turista jut fel naponta, hogy a napfelkeltét megcsodálja. Ubud környékén szinte keresni sem kell az erre szakosodott irodákat, mert az utcán szólítanak le, hogy ezt a túrát eladják neked borsos áron. Azt mondják helyi vezető nélkül nem mehetsz fel. Mindenki ezt mondja. Nem engedélyezett. A Batur mászáshoz helyi vezető kell és kész. A helyi nem elég, hogy balinéz, de a Batur környéki kell, hogy legyen. Mindenesetre van egy ún. “hátsó” parkoló, ahova érkezve te magad is eljuthatsz motorral. A helyi guide-ok látni fogják, hogy egyedül vagy és meg fognak szólítani, de elég annyit mondanod hogy ahhoz a csoporthoz tartozol és már mehetsz is felfelé a többiek után. Magához a túrához valóban nem szükséges vezető, mert könnyű, kiépített, te magad is feltalálsz a csúcsra könnyedén. Ehhez azonban érdemes átgondolni, hogy mennyire vállalod be az éjszakai motor vezetést, hiszen célszerű hajnali fél 4-re odaérni a kijelölt kezdési ponthoz.

Besakih anyatemplom túravezető

A templom első bejáratához érkezve elmondják neked, hogy helyi túra vezető nélkül nem mehetsz körbe. Ezért 100 000 rúpiát kérnek (kb 2000 Ft). Neked csak annyit kell mondanod, lehet hogy nagyon sokszor, hogy nem kéred ezt a szolgáltatást. Nem lesznek boldogok, de előbb utóbb békén fognak hagyni. A belépő 30 000 rúpia (kb 600 Ft), ezt az erre hivatott helyen fizesd be és kapsz jegyet is. Ezután a benti részen több helyi vezető megy majd oda hozzád felajánlani a szolgálatait. Higgadtan mondj nemet. Itt már csak 20 000 rúpiát kérnek (kb 400 Ft). Persze érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a pénz megéri e hogy megtudj a templom együttesről sok érdekes dolgot. De nem kötelező helyi vezetőt fogadni. Ez az átverés.

Tengerparti fiúk

Főleg Kuta és Amed partjainál vannak jelen. Különös ismertető jelük, hogy szép, izmos testtel rendelkeznek, és szörfleckéket, snorkeling szettet vagy egyéb szolgáltatásokat ajánlanak különösen egyedülálló hölgyek számára. A flörtből sokszor románc lesz, aminek mindig az a vége, hogy a külföldi fizet. Kezdetben csak vacsorát, városnézést, majd ruhákat, motorbiciklit, vagy adott esetben egy házat. Persze sok esetben a hölgy erről mit sem sejt. Mindig van valami indok, hogy épp mire kell a pénz. Beteg az édesapám, kölcsönt vettem fel, baleset történt és nincs pénzünk a kórházi kezelésre. Sok esetben a külföldit haza is viszi a helyi fiú, és megmutatja milyen szerény körülmények között él (sokszor nem is a saját háza, hanem rokoné) és saját felesége (!) testvérként van bemutatva, aki persze be van avatva, hiszen pénz áll a házhoz. Több olyan esetet is hallottam, amikor a külföldi lány már hazament, de otthonról küldi a pénzt, miközben annak tudatában van, hogy balinéz párja hűségesen várja a következő látogatást mindenféle ígéretekkel szépítve. Amiből persze nagy valószínűséggel nem lesz semmi.

Masszázs a parton

Szinte biztos, hogy ha kifekszel a partra pár perc sem telik el anélkül, hogy egy helyi asszony ne menne oda masszázst ajánlani. Mielőtt elfogadod a szolgáltatását, érdemes tisztában lenni vele, hogy az ő áraikon ajánlott masszázs profi változatát (igazi masszázst) hasonló áron (100 000 rúpia) meg lehet vásárolni valódi szalonban. Én is kipróbáltam, majd figyeltem őket munka közben és az a tapasztalatom, hogy több olajat használnak el, mint én főzéshez és inkább csak végig simogatják a testet, ami persze nyugtató is lehet, ha épp erre vágysz.

Megállít a rendőr

Balit úgy érdemes felfedezni, hogy motort bérelsz és körbejárod. Kalandos, olcsó és szabadságot ad. Érdemes nemzetközi jogosítvánnyal készülni, habár ha megállít a rendőr, majdnem teljesen mindegy, hogy van e ilyened vagy nincs. A korrupció Indonéziában sajnos nagyon sok helyen jelen van, Balin is. Ahhoz, hogy rendőr legyen valaki több millió forintnak megfelelő összeget fizet ki az iskolára és egyéb dolgokra, amíg odajut, hogy valóban rendőr lesz belőle. Miután sikerült, azon lesz, hogy ezt a pénz valahogyan vissza teremtse. A külföldinek mindig nagyon sok pénze van – gondolják – így ez jó módszer. Ha kiszúr a rendőr, valószínűleg meg fog állítani. Ha pedig megállított, biztosan fog találni valamilyen indokot, hogy miért fizess neki. Ilyenkor a legjobb azt csinálni, hogy a zsebedben tartani kevés aprópénzt (mondjuk 50-100 000 rúpiát) és azt odaadni, hogy ennyi van nálad. Nagy valószínűséggel el fogja fogadni és mehetsz tovább.

Metanol mérgezés az araktól

Az arak Bali “pálinkája”. Pálmaborból főzik és 3 féle erősségben kapható. Mindenképpen érdemes megkóstolni, de jól válaszd meg, hol teszed ezt. Az arakot Merita faluban készítik Balin, ez Amed közelében található. Értesüléseim szerint Gili Trawangan szigetén fordult elő sok esetben, hogy bizonyos szórakozóhelyeken az arakot metanollal keverték. Érdemes ezzel vigyázni.

Rosszul adnak vissza a boltban

Ezt nem direkt csinálják. Az a tapasztalatom, hogy több pénztárosnak is nehézséget okoz a visszajáró pontos kiszámolása. Mindig számold meg, hogy mennyit kapsz vissza. 

Veszély a motoron

Déli területeken főleg Kuta környékéről hallottam nemrég egy esetet megint. De Ubudban is nemrég történt egy hasonló. Éjszaka a motoron egy lány kezéből, a mellette levő motorról átnyúlva lopták el a telefonját. Ubudban pedig az utcán sétáló lánynak a válláról tépték le majdnem a táskáját hasonló módszerrel. Az ilyen esetek persze bárhol megtörténhetnek, engem is így raboltak ki Vietnámban, de mindig jobb elővigyázatosnak és felkészültnek lenni. A legjobb ha sötétedés után már nem mászkálsz egyedül az utcán. De ez a világ bármely területére igaz.

Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket, tippeket olvashatsz a közelmúltban megjelent könyvemben.
Rendeld meg itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.