Hogyan készülök a hosszútávú utazásaimra?
hosszutavu utazas

Hogyan készülök a hosszútávú utazásaimra?

Egy hosszú utazás előtti időszak soha nem lesz könnyebb. A sokadik után is épp olyan nehéz, mint az első alkalommal. Talán annyi a különbség, hogy jobban látom amikor a Puzzle darabok kezdenek összeállni. De érzelmileg ugyanannyira megvisel.

A mi utazásaink hosszan tartó több hónapos, vagy több éves utazások. Mi nem utazunk pár hétre, és nem igazán nyaralunk. Egy ilyen hosszabb úthoz átgondoltabb, tervezettebb előkészület szükséges. Nem elég csak arra gondolni, hogy mit kell bepakolni a hátizsákba, előre kell tervezni az élet minden terén. A naptáramba megpróbálom előre megtervezni, hogy minek mikorra kell meglennie hogy ne fussak ki az időből. Ebben az írásomban az előkészületeket szeretném bemutatni.

A hosszútávú utazás átgondoltabb felkészültséget kíván függetlenül attól, hogy egyedül, vagy családdal utazik valaki. Amikor már megvan a repjegy és tudom, hogy mennyi idő maradt az utazásig, akkor általában leülök és átgondolom tételszerűen, hogy mit kell elintéznem az utazáshoz, a hosszabb kint tartózkodáshoz.
Az alábbiakat mindenképp:

Dokumentumok rendben legyenek

Útlevél

Leellenőrzőm az útleveleink lejárati idejét. A legtöbb országban nem elég egy érvényes útlevél, de annak még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéstől számítva. Mi most több országba is tervezünk belépni, így ha valamelyik útlevél lejárata az elkövetkezendő másfél évben esedékes, akkor abból újat csináltatok. Ezt korábban az utazás dátumához a legközelebbre időzítettem, mondjuk 1 hónappal előtte, mert így minél tovább érvényes . Bár asszem a születési dátum lesz a lejárata alapból.

Nemzetközi jogosítvány

Ugyanúgy, mint az útlevélnél, ezt is elintézem.

Oltási papírok, egyéb igazolások

Ha a beutazáshoz szükséges oltás, vagy igazolás, ezeket kinyomtatom és elektronikus formában is a telefonomon tárolom. Addig egy külön mappában őrzöm, gyűjtöm és az út előtti egy hétben véglegesítem, nyomtatom.

Kiutazásra szóló repjegy

Ez több országba is nemcsak a belépés feltétele, de van olyan légitársaság, aki a gépre sem enged enélkül felszállni. Ez is nálam van kinyomtatva és elektronikusan is.

Fontos, személyes iratok

Minden egyéb iratot, ami bármikor fontos lehet az út során, de nem viszem magammal, beszkennelek, és a felhőben és fizikailag is tárolom valakinél, hogy ha szükségem lesz rá gond nélkül elérjem és ne akkor kapjak észbe. Ilyen papír lehet anyakönyvi kivonatok vagy olyan termékek számlája is, ami sokat ér (pl. telefon, fényképezőgép) és ha ellopják a biztosító kérheti a kártérítés megállapításához.

Meghatalmazás

Egy megbízható személy nevére érdemes írni egy vagy több meghatalmazást, aki távollétedben intézheti a pénzügyeidet, átvehet ajánlott levelet, vagy bármit. 

Bankkártyák

A bankkártyával ugyanez a helyzet, megnézem a lejáratát, és ha tudok, igénylek új kártyát az út előtt, hiszen ha időközben jár le a kártya, nagy valószínűséggel az otthoni címemre fogják kipostázni amivel Ázsiában nem tudok mit kezdeni. Külföldön gyakran előfordul, hogy ahova utazunk többnyire készpénzre lesz szükség. Léteznek olyan bankkártyák, amelyekkel havonta kb. 200 EUR összeg ingyen felvehető külföldön is. Ez persze nem azt jelenti hogy teljesen ingyen van, hiszen több országban is felszámolhat a helyi automata extra költséget, de ez általában a KP felvétel idejében megjelenik a képernyőn. Ezért, mivel a kártya ingyen van, nem árt, ha ezekből van többszörösen 200 EUR felvételére lehetőségünk. Van több ilyen kártyánk is. Revolutot nem használok, írtam erről korábban hogy miért. Így maradt a Wise. Mexikóban végig ezt használtuk, jól bevált.

A bankkártyák legyenek nagyon rendben. A telefonra legyenek letöltve a hozzájuk tartozó applikációk, és az itthoni banknak érdemes jelezni a hosszabb távú külföldi tartózkodást, jelezni mely országokba tervezel utazni, hogy ne tiltsák le a kártyát ha gyanúsnak ítélnek bizonyos országbeli tranzakciókat.

SIM kártya

Nekem iPhoneom van, ami eddig nagyban megnehezítette a külföldi létet az, hogy nem dual Sim-es, különösen akkor, ha bankolni kellett, mert rendszerint sms-ben vagy telefonszámhoz kapcsolva kellett biztonsági okokból használni az itthoni SIM kártyát. Ilyenkor ki kellett venni a telefonból a külföldit, és betenni az itthonit, egyszerre nem tudtam használni, mert nem volt erre opció. De most van!

Ezt indulás előtt el kell intézni, ez azt jelenti, hogy a magyar SIM kártya nem egy fizikai kártya többé, ki is vehetem, és ha külföldre érek azonnal betehetem az ottani, helyit. Nagyban megkönnyítette az életet.

Utasbiztosítás

Ez nehéz dió. Régen évekig használtam ugyanazt a biztosítót, mert jó áron volt egész éves biztosításuk, amihez nem kellett hazautazni 90 naponta. Ráadásul bizonyítottak is mert kórházi ellátást, műtétet is fizettek, haza utat is. Azonban mint minden jónak, ennek is vége szakadt egyszer. Kénytelen voltam váltani.  A Safety Winget használom azóta, ami azért jó, mert útközben is megköthetem, nemcsak itthon utazás előtt. Kiskorú gyereket is magam alá tudok venni extra költség nélkül, így a gyereknek is van biztosítása, itthon ez minden esetben plusz költség. Covid fedezet is van benne. Lopás, rablás esetén is térít (itthon nem minden biztosításban van ez benne). A Nomad Insurance ára havi 45 USD, ami kb. 15 ezer Ft. Bármikor lemondható, nem jár kötelezettséggel.

Itthon maradt dolgokkal kapcsolatos teendők

Minél több cucca van az embernek, annál több dolga is van. Így vagyunk ezzel az élet minden területén. Ha hosszú időre utazunk, ezekkel foglalkozni kell vagy előre, vagy útközben, ha nem gondoltam rá előre. 

Ha van autód az alábbi kérdéseken érdemes gondolkozni:

Mit csinálsz vele? 

Bérbe adod valakinek? 

Kivonod a forgalomból? 

Jót tesz neki, ha nincs használva és áll sokáig? Ha nincs kivonva a forgalomból, fizetni kell rá a biztosítást. 

Hol fog parkolni? 

Vigyáz rá valaki? 

Ezeket a kérdéseket célszerű előre átgondolni, és ha nem szeretnéd eladni az autót, esetleg használhatja-e valaki aki gondját viseli és megbízol benne.

Ha van itthon lakásod az alábbi kérdéseken érdemes gondolkozni:

Üresen hagyod-e?

Bérbeadod-e?

Ha igen, rövid, vagy hosszútávra?

Ha hosszútáv, találsz-e megbízható bérlőt? A bevételed jóval kevesebb, mint rövidtáv esetében.

Ha rövidtáv, találsz-e valakit aki segít neked itthonról menedzselni, kell takarító, nehéz tervezni előre a bevétellel, mert nem biztos hogy teljes kihasználtságon működik. 

Attól függően, hogy mi lesz a lakással, lehet, hogy teljesen ki is kell belőle költöznöd. Van hova tenni a cuccaidat addig? Vagy fizetned kell a tárolásért?

Rezsi számlákat ki fogja fizetni és hogyan? Érdemes online számlázásra váltani, hogy távolról is tudd intézni, ha szükséges.

Ezeket mind érdemes átgondolni és előre tervezni az út előtt.

Mit vigyek, mire lesz szükségem?

Nagyon át kell gondolni a pakolást és azt, hogy hány darab, mekkora hátizsákot vigyünk magunkkal. Ehhez el kell dönteni, hogyan akarunk utazni, mit és hogyan fogunk magunkkal vinni, cipekedni. Arra törekszem, hogy csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal. 

Alapelvem, hogy ugyanannyi holmi kell 6 hónapra, mint 6 napra, semmivel sem több és nem kevesebb. Legyen pénz arra, hogy ha bármit útközben be kell szerezni. Ehhez legalább nagyjából érdemes végig gondolni az útvonalat, hogy lehessen kalkulálni azzal hogy van-e nagyobb város, piac ahol be lehet szerezni amire szükség lehet.

Az elektronikai dolgokat igyekszem jól átgondolni.

Vigyek-e laptopot? Szükségem lesz rá? Ha igen, mire akarom használni, tudom-e helyettesíteni mással? (Egy könnyebb laptop is minimum 1 kg és hozzá a drót, töltő is helyet foglal). Ha nagyobb fényképezőgépet viszek, ahhoz kell plusz elem, töltő is. Megyek-e víz alá? Ha igen, hova. Érdemes ahhoz egy víz alatti fényképezőgépet vinnem, aminek szintén van töltője, és tartozéka? Powerbankból (külső akkumulátor) mennyit és mekkorát vigyek? A powerbanknál figyelnem kell arra, hogy gyárilag fel legyen tüntetve rajta, hogy mekkora mAh a kapacitása, mert bizonyos légitársaságok maximalizálják, hogy mekkora lehet. Velem Jogjakarta repterén fordult elő, hogy el akarták venni és kidobni, mert nem volt rajta feltüntetve, hogy mekkora. 

A powerbanket indulás előtt otthon kipróbálom, tesztelem. Megnézem tölt-e, mennyi ideig, és arról hány alkalommal tudom majd feltölteni a telefonomat. Ne útközben derüljön ki, hogy nem elég, vagy egyéb probléma.

Ezen kívül kellenek még: memóriakártyák, pendrive, külső adathordozó. Erre a célra vettem egy SSD-t ami por, ütés és vízálló. Gondot fordítok arra, hogy a rajta levő fileok és fotók egy itthoni másik adathordozón is el legyenek mentve. A memória kártyákat, telefont, leürítem, hogy legyen rajta bőven hely a készülő fotóknak, videóknak.

Munka

Ha tervezel útközben dolgozni, erre is célszerű valamennyire felkészülni. Én webshopot üzemeltetek, és tudom, hogy többször leszek olyan helyen, ahol nem lesz internet kapcsolatom. Ezért a webshop automatizálva lett, hogy menjen magától a folyamat. De indulás előtt gondoskodnom kell arról, hogy legyen elég termék raktáron.

Pénzügyek

Ha tudom, hogy nem tudok vagy nem akarok folyamatosan dolgozni útközben, akkor igyekszem előre dolgozni annyit, amennyit csak lehet. A lakásban fellelt felesleges tárgyaimat eladom vagy elcserélem és megpróbálok minél több pénzt találni. 

Fontos az egészség megőrzése, rendben tartása

Fogorvos, nőgyógyász, egy általános labor a háziorvosnál vagy közeli SZTK-ban nem árt. Ha bármilyen utazás előtti oltást adatsz be, arra érdemes jó sok idát hagyni, mert a teljes védettség valamelyik betegségnél, csak az emlékeztető oltások beadatása után alakul ki.

Gyerek

Ha van gyereked, életkortól függően el kell rendezni az intézményekkel a távollétet. 

Előre egyeztetni, megbeszélni a feltételeket. Intézményenként eltérő a protokoll, érdemes időben elkezdeni ezt is. 

Az ajándékok

A poggyászom kisebb (de néha nagyobb) része a helyieknek szánt ajándékokat teszi ki. Igyekszem mindig kedveskedni valamivel.

Na jó, de kinek viszek ajándékot?

Ha hosszabb távon tartózkodtam egy helyen, akkor a szállásadóimnak szánom elsősorban.

Történt egyszer, hogy a vendégház tulajdonosainak, (ahol évekig béreltem egy szobát Balin) itthoni finomságokkal készültem, többek között egy kisebb adag téliszalámival. Balin esznek disznóhúst, így ezt ott lehet ajándékozni, Lombokon vagy Jáván bajban lettem volna. Ha muszlim területekre mész, erre figyelj, hogy ott nem fogyasztanak ilyet.

Pár nap múlva rákérdeztem, hogy finom volt-e, megették-e. Magától értetődő volt számomra, hogy majd úgy eszik a szalámit, ahogy mi, nem gondoltam bele abba, hogy én így tanultam gyerekkoromtól kezdve, de ők lehet hogy szinte sosem ettek még ilyet. Csóválták a fejüket, de mondogatták, hogy finom volt persze (nem mondanak nemet az indonéz emberek). Kérdeztem hogyan ették meg? “Megsütöttük olajba és megettük a rizs mellé…” – válaszolták boldogan.

Mindig van nálam itthoni képeslap és itthoni aprópénz, többször volt olyan, hogy útközben olyan helyi bácsival találkoztam, aki kifejezetten ilyeneket kért tőlem és nagyon örült, amikor tudtam neki adni.

A lelki része

Az utolsó egy hónap – Érzelmi hullámvasút

Az utazás előtti utolsó hónap mindig a legnehezebb lelkileg. Ez sosem lesz könnyebb, hiába a sokadik alkalom…

Ilyenkor másképp járom a várost. Sokkal szebbnek, különlegesebbnek látom, mert tudom azt, hogy egy ideig nem látom és más lesz, amikor visszatérek. 

Most minden annyira véglegesnek tűnik. Nem is lehet más, hiszen nem tudom a visszatérés időpontját, bizonytalan minden.

Ezeken a napokon többet sétálok a városban. Figyelek, és elraktározom amit látok.

Az utazás előtti hetekben elkezdem a pakolást is. Először csak fejben. Fontos, hogy őszinte legyek magammal. Ne az út során akarjak új szokásokat kialakítani, mert sokkal nehezebb lesz. Ne itt akarjak sokkal több könyvet elolvasni, ha itthon sem szakítottam rá időt, mert útközben még kevésbé fogok olvasni. 

Fontos az önvizsgálat: milyen vagyok, mik a szokásaim és hogyan utazom. Ehhez megfelelően kell összeszedni azokat a tárgyakat, amelyeket mindenképp magammal viszek.

Az utolsó két hét

Hónapokkal ezelőtt is tudtam már, hogy az utazás előtti 2 hét a legnehezebb. Itt most nem a lelki részére gondolok, hanem arra a rengeteg teendőre, ami felgyülemlik és váratlan elintéznivaló is akad bőven. Emellett a mindennapok feladatait is el kell végezni.

Hiába tudom előre, hogy ez lesz a legnehezebb, amikor benne vagyok, minden egyszerre zúdul rám. 

Legközelebb ezt a két hetet megpróbálom megtartani magamnak, teljesen üresen tartani a naptárat és megpróbálni a helyzethez képest kipihenten elindulni a messzeségbe.

Érzem, hogy nagyon fogy az idő.

Az utolsó napok jelentik mindig a legnagyobb kihívást, és most nem a költözésre gondolok. Folyamatosan az jár az eszemben, hogy Ázsiában mik azok az ételek, amelyeket tuti nem fogok enni egy jó darabig, ezért jobb, ha nem megyek egy sajtpult közelébe, a friss pékárus szekcióba vagy a marcipános csoki polchoz.

Enélkül is sikerül felszednem pár kilót ebben az időszakban. Elmegyek ugyanis lángosért, betankolok Túró Rudival, palacsintát sütök, borsólevest, húslevest, paprikás krumplit, szóval mindent meg akarok enni még most utoljára.

Elkezdem letöltögetni az applikációkat is, amire előre tudom, hogy szükségem lehet. Ez azért fontos, mert nem tudom hol lesz wifim, lesz-e, Malajziában nem tervezek SIM kártyát venni sem, így jobb ha már a telefonon vannak ezek és csak arra várnak, hogy használjam őket.

Az utolsó napok:

Beszerzek még néhány apróságot. Szúnyogirtót mindig kint veszek: sokkal olcsóbb mint itthon és jó. Naptejet mindig itthonról viszek: Kint kevésbé széles a választék és drágább sokkal. Ráadásul sokszor fehérítőt kevernek bele az ázsiai országokban. Itthonról viszek megbízhatót. És elárulok még egy dolgot: fontos a kis kiszerelés, mert nem viszünk csak kézipoggyászt. Igen! Hiszem hogy egy hétre is ugyanannyi cucc kell mint egy évre.

Elkezdem megfőzni a maradék kajákat a hűtőből, szekrényből, hogy utolsó pillanatban ne maradjon semmi. Az útra szeretek vinni magot, rágcsát, aszalványokat. Ha vannak olyan cuccaim, amiket nem tudtam eladni az út előtt, akkor megpróbálom elcserélni kimondottan olyan dolgokra, amit útközben megeszünk (pl kesudió, füge).

***

A hosszútávú utazás nagyon másfajta gondolkodást igényel. Át kell állítani az ember elméjét. Ilyenkor még inkább érdemes könnyen utazni. Ez a való életet is letérképezi. Ami a táskámban van, azt cipelem. Rajtam múlik mennyire nehéz a súly vagy sok a cucc. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.