Visa Run – minden, amit tudni érdemes
visa run, minden amit tudni kell

Visa Run – minden, amit tudni érdemes

Indonézia, délkelet-ázsia gyöngyszeme, nem csak mesés szigetekkel, kultúrával és gasztronómiával várja az utazókat, hanem a térségben talán legszigorúbb és legdrágább  vízum-szabályokkal is rendelkezik. Azoknak, akik hosszabb időt kívánnak Indonéziában tölteni, de nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel (KITAS), gyakran szükséges lehet az ún. „visa run” – vagyis egy rövid kiruccanás egy szomszédos országba, majd visszatérés Indonéziába az új vízummal. Ebben a cikkben megmutatom mire érdemes figyelni az Indonéziai visa run során, és milyen utazási célpontokat érdemes választani erre a célra.

Mit jelent a Visa Run?

A Visa Run egy olyan gyakorlat, amikor az Indonéziában tartózkodó külföldiek, akik rövid távú turistavízummal rendelkeznek (maximum 6 hónap), elhagyják az országot, hogy új vízumot igényeljenek, majd azaal visszatérjenek az országba. Az indonéz kormány szigorú szabályokat alkalmaz a turistavízumokkal kapcsolatban, és a legtöbb esetben csak rövid tartózkodásra jogosítanak fel. A visa run lehetőséget nyújt az utazóknak arra, hogy hosszabb ideig élvezzék Indonézia szépségeit, azonban ehhez ki kell lépni az országból.

Turista vízum

Turistaként, nyaralás céljából a legegyszerűbb megoldás a határon megvásárolható Visa on Arrival, aminek ára 500.000 IDR. Ez 30 napig érvényes és további 30 nappal meghosszabbítható. A vásárlásnál lehet fizetni kártyával is (Bali repülőterén, máshol nem mindenhol). Ez a vízum előre, online is megigényelhető, azonban én ezt nem ajánlom, mert visszaélésre adhat okot. A reptéren való vízumvásárlás semmivel sem lassabb vagy rosszabb, ellenben biztosabb, kevésbé akarnak utána átverni.

A 60 napos turista vízum, vagyis a B211, kétszer hosszabbítható, tehát összesen majdnem fél évig lehet vele az országban tartózkodni. Ennek ára 2.000.000 IDR az első 60 napra és minden egyes hosszabbítás alkalmanként ugyanennyi. Ezt nem lehet a határon megvásárolni, előre kell igényelni bármelyik ország Indonéz Nagykövetségén, vagy egy indonéz vízumokat intéző ügynökség által.

KITAS vs. Turista vízum

A KITAS az ún. tartózkodási engedély, ami fajtájától függően 1 vagy 2 évre szól. Előnye, hogy multiple entry-vel rendelkezik, azaz bármennyiszer ki-be lehet lépni az országba.

A turista vízumok mindegyike csakis egyszeri belépésre jogosít, tehát ha a lejárat előtt kilépsz az országból, csak új vízummal térhetsz vissza, az esetleges maradék időt a vízumból elveszíted.

Aki nem tudja, hogy milyen vízumot válasszon, érdemes azt észben tartani, hogy 1-1 visa run, ami egy “kényszer utazás”, már lehet hogy nem annyira kívánatos, mintha szabad akaratából utazna az ember. Lehet, hogy éppen dolgod lenne Balin, de muszáj kiutaznod. Nem beszélve arról, hogy a régen nagyon olcsónak számító fapados jegyek a térségben már nem annyira olcsók, így egy ilyen utazás nem olcsó mulatság.

Overstay

Abban az esetben, ha nem hagyod el az országot a vízum lejárata után, túltartózkodási díjat kell fizetned. Ennek díja 1.000.000 IDR per nap. Nagyon kell figyelni tehát a vízum kezdő és végső dátumaira. A 30 napos Visa on Arrival első napja a beutazás napja, akkor is, ha azt 23.55 perckor ragasztják be az útlevélbe, és a 30. nap az a nap, amikor el kell hagynod az országot.

Hova érdemes utazni a Visa Run Során?

Szingapúr: Az egyik legnépszerűbb választás. Szingapúr könnyen elérhető Indonéziából, rövid repülőúttal vagy hajóval. Ez a modern városállam gazdag kultúrával, ételkínálattal és látnivalókkal rendelkezik, így garantáltan leköti az utazókat a vízumügyintézés ideje alatt. A szállásárak azonban nagyon magasak, a térség többi országához képest, ezzel számolni kell.

Malajzia (Kuala Lumpur, Penang, Kuching): Kuala Lumpur, Malajzia fővárosa, egy másik gyakran választott célpont az Indonézia visa run során, de Malajziában több helyen is lehet vízumot intézni. A repülőjegyek általában megfizethetőek, a szállások is, és gasztronómia tekintetében is bő a választék. Ha valaki Kuchingot választja, egybekötheti orángután rezervátum látogatással, vagy egyéb dzsungeltúrákkal, nemzeti parkokkal az utazását.

Miért érdemes a fenti országokat választani?

Könnyű hozzáférhetőség: Mindkét célpont könnyen elérhető Indonéziából, és gyakran (naponta többször) indulnak közvetlen repülőjáratok.

Látnivalók és kultúra: Mindkét ország gazdag kulturális örökséggel, látványosságokkal és ételkínálattal rendelkezik, így az utazók számára sokféle élményt kínál.

Ügyintézési lehetőségek: Mindkét országban könnyűszerrel intézheted a vízumodat az indonéz konzulátusokon vagy nagykövetségeken.

A fenti országokon kívül szinte bármelyik ország jó választás lehet a térségben. Általában a fővárosokban találhatóak a nagykövetségek, így Bangkok, Hanoi, Manila, Dili mind szuper célpont lehet, hiszen könnyű az eljutás, ide is vannak közvetlen járatok.

Mit fognak kérni a nagykövetségen?

Ebben a részben a 60 napos turista vízum követelményeit sorolom fel, ami 2x meghosszabbítható, tehát maximum 6 hónapos tartózkodást tesz lehetővé az országban. Érdemes a nagykövetségeknél előre tájékozódni, mert előfordulhat, hogy mindenhol mást fognak kérni, és szigorúság tekintetében sem egyforma a követelmény.

Az útleveled legyen érvényes minimum 6 hónapig

Bankszámlakivonat, minimum 2000 USD-nek megfelelő kerettel

Fénykép

Szponzorlevél

Biztosítás

Kiutazásra szóló repjegy

Szükséges-e igénybe venni ügynököt az ügyintézéshez?

Nem szükséges, de megkönnyítheti az ügyintézést. Vannak erre bevált szakemberek, akik bejáratott kapcsolatrendszerükkel akár 1 nap alatt el tudják intézni a vízumot, így nem kell túl sok időt a másik országban tölteni, akár másnap lehet is visszarepülni. Nem kell sorban állni, nem kell a dokumentumokkal bajlódni. Minden ügynöknek van díja, ezzel érdemes kalkulálni, de általában a végére kijön, hogy érdemes rájuk bízni, mert az indonéz vízum procedúra sokszor rettentő bonyolult, és idegőrlő folyamat.

A kötelező dokumentumok mellett szükséged lehet utasbiztosításra is, amit be is kell mutatni bizonyos konzulátusokon. Utazás közben otthoni biztosítónál már nem fogsz tudni biztosítást kötni, erre az esetre a SafetyWinget ajánlom.

Ne legyen rá szükség egy út során, de ha mégis bármi történik, nagyon jó, ha van biztosítás, különösen akkor, ha nagy a baj és kórházi ellátásra, neadjisten műtétre kerül a sor. Fontos tudni, hogy például Indonéziában nem látnak el addig (a komoly műtéti beavatkozásokat is beleértve), amíg nem fizeted ki előre azt az összeget, amibe ez kerül. Ennek rendelkezésre kell állni a számládon, akár több száz ezer Ft értékben is, és utólag tudod a biztosítón behajtani.

A Visa Run-t összekötheted az indonéz szigetek felfedezésével is, például Szingapúrból 1 óra alatt az indonéziai Batam szigetére hajózhatsz, majd onnan át Szumátrára aztán belföldi járatokkal tovább sokszor olcsóbb az utazás.

A Visa Run lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezd a környező országok kultúráját és látnivalóit, miközben meghosszabbítod az Indonéziában töltött idődet. Ne feledd ellenőrizni a vízumkövetelményeket és az aktuális utazási előírásokat, mielőtt útnak indulnál, hogy ne legyenek kellemetlen meglepetések az út során.

Az aktuális vízumkövetelményekről a Konzuli szolgálat oldalán találsz naprakész tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.