Hogyan (nem) lettem digitális nomád?

Hogyan (nem) lettem digitális nomád?

Az alábbi cikkben saját gondolataimat szeretném megosztani a digitális nomád élettel kapcsolatban, amit úgy gondolom én is kipróbáltam, vagy a mai napig még most is néha próbálgatok kisebb, nagyobb sikerekkel.

Sokak számára vonzó lehet a szabad(nak látszó) élet. Azonban a valóság teljesen más, mint amit gyakran a fotók mutatnak laptopon dolgozó emberekről szép környezetben.

Mióta élek így?

Az én életemben nem tudatosan alakult ebbe az irányba a munkám. 2014-ben kezdtem el tervek nélkül utazni, amikor az eladott lakásom árából finanszíroztam ennek a költségét. Az utazásaim legelején egyáltalán nem dolgoztam, csak írtam a blogot, mert nagyon szerettem. Nem várta el senki, nem kaptam érte pénzt, mégis csináltam, mert feltöltött és örömet adott. Idővel azonban ki kellett találnom, hogy miből lesz bevételem, így jött a könyvírás. Először csak egy majd még egy, még egy és most írom a negyediket.

Ázsiában utazgattam négy hónapig, majd Balira vetődtem házat őrizni és azóta Indonéziában ragadtam. Később, ahogy bejártam ennek az országnak egyre több szegletét, ez adott témát és további inspirációt ahhoz, hogy írjak több könyvet. Így lett a hobbim a munkám és a szenvedélyem.

Most akkor digitális nomád vagyok vagy sem?

Igen is meg nem is. Helyfüggetlen munkavállaló vagyok, hiszen évek óta könyveket írok, ahogy a poszt elején már erről beszéltem kicsit. A könyvírás majd annak eladása tulajdonképpen digitális nomád munka, hiszen nem vagyok helyhez kötve, mégis részben ebből élek. Azonban én képtelen vagyok utazás közben dolgozni. Nálam ez csak akkor megy, ha egy helyben vagyok, koncentrálhatok és nincs utazás. Ez lényegében nem digitális nomádság (nekem), hanem máshol élek, lényegében mindegy hol, mert bárhonnan tudom ezt csinálni. Szerintem fontos különbséget tenni a kettő között.

Gondolataim a digitális életmóddal kapcsolatban

Megélni a pillanatot

Azért nem tudok utazás közben dolgozni, mert ha azt tenném, akkor pont az a része veszne el az utazásnak, amiért utazom: megélni a pillanatot

A digitális nomád élet nem helyettesíti az utazást

Arra jó, hogy tetszőlegesen kiválaszthatom, hogy egy olcsóbb vagy trópusi országban élhessek, ha erre vágyom, de az utazás szabadságát nem adja meg. Kezdve azzal, hogy csak olyan helyre mehetek, ahol van térerő vagy jó internetkapcsolat (wifi). Ha fontos számodra az állandó internetkapcsolat, vagy a gyakori videóhívások, meetingek, akkor nehezen tudod majd elhagyni a felkapottabb helyeket, városokat.

Szigorú önfegyelemre van szükség

Van olyan, hogy hiába van alkalmam dolgozni, képtelen vagyok odafigyelni és koncentrálni. 

Csábító és megtévesztő fotók erről az életmódról

A tengerparton laptoppal pózolós fotók a legnagyobb megtévesztése annak, hogy az ember valójában lássa, hogy miről is van szó. Hiszen a tengerparton nem lehet dolgozni. A naptól nem látod a kijelzőt, felmelegszik a laptop és ha jön egy kis szellő, telefújja a billentyűzetet homokkal.

Kik azok a digitális nomádok?

Helyfüggetlen munkavállalók azok, akik a világ bármely pontjáról tudnak dolgozni saját munkaeszközön (laptop vagy okostelefon), feltéve ha van internetkapcsolat.

A helyfüggetlen munkavállaló irodája

Lehet bárhol, ahol van megfelelő internetkapcsolat.

Már korábban is írtam róla, hogy nagyon nehezen tudok azonosulni ezzel annak ellenére, hogy a mi utazásunkat is részben ez az életvitel teszi lehetővé.

Mi sokat utazunk olyan helyre ahol nincs túl jó internet, és az utazás legfőbb lényege számomra, hogy tudjak kapcsolódni a helyiekhez, ezért ha dolgozom, azt azokban az időkben tudom leginkább tenni, ha nem vagyunk mozgásban. Utazás közben én nem tudok dolgozni.

Ezt nem könnyű a mindennapokban szervezni, de meg kell oldani.

És ha már helyfüggetlen életmód és utazás. Utazás közben fontos gondolni az egészségügyi dolgokra is, ezért az utasbiztosítás kérdése sok emberben felmerül és hozzám is érkeznek erre vonatkozó kérdések, hogy tudok-e segíteni.Én a SafetyWing nomád biztosítását használom, nekem ez vált be, mert a magyarországi biztosítókkal ellentétben útközben is meg tudom kötni (az itthoni biztosításokat csak utazás előtt), másrészt 2 személy 10 év alatti kisgyermeket ingyen magam alá tudok venni a biztosításban, így egy ember áráért akár 3 embert is tudok biztosítani. Az itthoni biztosítóknál a kiskorú gyermekre is kell fizetni, nem is keveset.

(Ezen a linken tudod megnézni, és könnyen kiszámolni, hogy megéri-e neked ez a fajta biztosítás.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.