Hogyan cseréld tárgyaidat élményekre?

Hogyan cseréld tárgyaidat élményekre?

Én nem mondom, hogy könnyű. Sőt inkább nehéz. Áldozattal jár. De manapság mi nem?
Szeretném veletek megosztani az internetes eladás során szerzett tapasztalataimat. Ahhoz, hogy az alábbi pontok valóban teljesüljenek, bele kell tenned egy nagy adag:

  • elhatározást
  • eltökéltséget
  • lelkesedést
  • türelmet
  • jószándékot
  • kitartást

… és még sorolhatnám… De megéri. Ahhoz hogy eladd a dolgaidat nem elég lefotózni, felrakni az internetre, nyomon követni, hanem át is kell adni annak aki megvette. Sokszor ez a legnehezebb része. Véget nem érő egyeztetések, időpontváltoztatások, lemondások, utazgatások.

Aki mégis emellett dönt, annak az alábbi dolgokra mindenképp érdemes jól odafigyelnie:

1.      Ne árulj olyat, amit nem vennél meg
A szemét neked sem kellene. Fontos, hogy olyan dolgot adj el, amelyet te is szívesen megvásárolnál mástól. Ha a tárgynak valami hibája van, nem feltétlenül probléma, de jelezd a vásárló felé, vagy inkább add oda ingyen. A sunnyogás elég szemét dolog, és úgyis kiderül.

2.      Légy végtelenül rugalmas
Mivel „mindent a cél érdekében” alapon dolgozunk, előfordulhat, hogy ki kell vinned az 500 ft-ért eladott terméket a város másik végére. (Ez akkor éri meg leginkább, ha rendelkezel helyi bérlettel, mert ha autóval mennél, lehet, hogy a benzin többe kerülne). Ehhez szükséged van lelkesedésre, elszántságra és nem utolsó sorban türelemre. De ne feledd sok 500 Ft-ból egyszer akár sokkal több is lehet!
A rugalmasság tekintetében fontos megemlíteni az alkuképességet is. Sok ember szeret alkudni, mert jó és vicces és szívesebben megvesz valamit ha sikerélményt könyvelhet el magának, mégha ez a siker olykor csak 200 Ft-ot jelent számára. Ne légy ilyen tekintetben szigorú.

3.      Legyen külön pénztárcád
Nagyon fontos, hogy a kapott pénzt külön pénztárcába, vagy egyéb, elkülönített helyen gyűjtsd. Az a tapasztalatom, hogy ha a pénztárcádba teszed, a többi közé, észre sem veszed, elfolyik a napi költéssel. Viszont, ha külön gyűjtődik, akkor a sok kicsi egyszer sokra megy. Mellesleg jó érzés, ha olykor rápillantasz és tudod, hogy hamarosan valami régóta vágyott dologra fordíthatod a tartalmát.

4.      Árusíts mindent a maga helyén
Ha facebookon árulod a dolgaid, keress megfelelő (cél)csoportot termékednek. Például egy túrafelszereléseket kívánó csoportba ne árulj gyerekágyat. Rengeteg csoport van a facebookon, ahová tartozhatsz és ajánlhatod termékeidet.
Ha egyéb internetes felületeken hirdetsz, csak egyszer kell lefotóznod és felraknod az eladni kívánt dolgot, hiszen a beállításoknak köszönhetően hosszú ideig meghosszabbítja egy hirdetés önmagát, akár addig, amíg el nem adod azt. Így foglalkoznod sem kell vele.

5.      Az a fránya ár
Na jó, oké, de mennyit kérjek érte? Ez teljesen rád van bízva. Az árképzés függ attól, hogy mennyire sürgős eladnod a tárgyat. Ha nagyon nem sürgős, akkor elkezdheted picit magasabb áron árulni, egyszer lehet hogy megveszi valaki, ha égető szüksége van rá. Ha sürgős az eladás, inkább kérj érte kevesebbet.
Az ár függ attól is, hogy milyen felületen adod el. Ha internetes aukciós portálon értékesíted, valószínűleg jutalékot kell fizetned érte. Ezt érdemes belekalkulálni az értékesítési árba.
Ezen kívül számolj azzal is, hogy ha a vásárló alkudni szeretne, kicsit engedhess belőle.
Függ még attól is, hogy használt e vagy új; dobozában vagy anélkül; kifutott termék e vagy kapható még az eredeti árusítás helyén; külföldön vásárolt e vagy hazánkban stb.

6.      Boldogság
Ne számold az összegyűjtött pénzt naponta. Ha fizetnek, tedd el a helyére a pénzt, és csakis szigorúan papírpénzt gyűjts. Ha tegyük fel valamiért nem kerek összeget kapsz, mindig kerekíts felfelé, így 1-200 forintokkal még “csalni” is lehet. Például 1200 helyett 1500-at teszel a pénztárcádba. A papírpénznek “hatalma” van az aprópénzzel szemben, amit ráadásul tárolni is nehezebb.  Ha egy kisebb köteg ötszázas összegyűlik mondjuk, azt beválthatod nagyobb címletre, ilyenkor kisebb mérföldkövek keletkeznek. Csakúgy mint az életben. Legyen a cél mindig a következő mérföldkő. Lehet, hogy nehéz elhinni, de erőt ad, hogy csináld tovább a kívánt célig.

7.      Leltár
Ha eladtál valamit, írd le, hogy mi volt az és mennyit kaptál érte. Hó végén érdemes összeszámolni és feljegyezni, hogy adott hónapban mennyi gyűlt össze. Ez neked is segítség, mert vissza tudod nézni, hogy mit mikor adtál el és mennyiért. Erre jó ha van külön kis füzet, hiszen ez a te kis önálló projekted. Pénztárca és füzet nélkül el se kezdd.

8.      Árukapcsolás: pro és kontra

Adott helyzettől függ. Például ha eladtál valamit és az illető eljön érte a lakásodra és te pont árulod a lakásodat, simán. Leülteted, teáztatod, kávéztatod, ő körbenéz és tetszik neki a lakásod. Te óvatosan megemlítheted, hogy mellesleg eladó… Sosem lehet tudni. Nyilván ez egy extrém helyzet. De van olyan amikor megkérdezik például könyvvásárlásnál, hogy vannak e még hasonló témájú könyveid. Nyilván vannak. Arra kell vigyázni, hogy sose légy rámenős, mert az könnyen a visszájára fordulhat.

9.      Ruha, cipő
Nem mondom, hogy lehetetlen, de tapasztalataim szerint a legnehezebb ruhát vagy cipőt eladni. Nagyon sokáig és nagyon sok helyen kell hirdetni, és ne feledd, rengeteg turi van a városban, ahol fillérekért találsz magadnak egyedi darabokat. Más is ezt teszi. Te is csak kevés pénzért tudsz tőle megválni. Érdemes garázsvásárt szervezni, vagy bekapcsolódni mások által szervezett hasonló eseménybe. Egy-egy márkásabb darabot vagy sportruházatot érdemes eladni véleményem szerint, a többit inkább add oda rászorulóknak.

10.      Utógondozás és megerősítés
Mindig biztosítsd a másik felet arról, hogy ha bármi gond lenne a megvásárolt termékkel, van lehetősége kapcsolatba lépni veled és orvosolod a helyzetet, ha erre szükség van. Mielőtt kifizetné, nézze meg, hogy biztosan erre gondolt e és nyugodtan gondolja meg magát ha szeretné. Ne a vagyonszerzés legyen a motiváció, élvezd a tevékenységet. Mindkét félnek javára válik az efféle magatartás.

10+1.      Szocizz!!
(Szocizni=szocializálódni, kapcsolatot teremteni ismeretlen emberekkel kedvtelésből, jószándékkal).

A legfontosabbat hagytam a végére. A tárgyak eladásának sikerélménye nemcsak maga a tény, hogy sikerült megszabadulnom tőle, hanem az is, hogy új ismeretségek kötődhetnek. Lehet, hogy azért vette meg az illető épp a te tárgyadat, mert más dolgotok is van egymással.
Ilyen módon szereztem például:
– cserenyelvtanuló partnert (spanyoltanítás magyarért cserébe ingyen)
– iráni információkat, beszélgetőpartnert
– új barátokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.