Sulawesi utazás 2023

Sulawesi utazás 2023

 Készülj fel, hogy ezen az utazáson lélegzetelállító tengerpartok, elképesztő víz alatti világ, kulturális ínyencségek, különleges népcsoportok és még különlegesebb állatok várnak rád.

Indonézia egyik legnagyobb szigete Celebesz (vagy más néven Sulawesi) és méltánytalanul kevesen ismerik.
Pedig mennyi csoda, és kulturális sokszínűség jellemzi Indonézia ezen szegletét. 

Itt élnek a Toraják, akiknek a halálnál nincs fontosabb dolog az életükben, temetési szokásuk egy nyugati ember számára nehezen felfogható, meghökkentő hagyomány. Róluk egy dokumentumfilm készítésében is részt vettem, amit ezen a linken te is megtekinthetsz.
Vagy a bajok, azaz a tengeri cigányok, akik 50 évvel ezelőtt még apró hajókon éltek és csak akkor jöttek ki a szárazföldre, ha valamit nem lehetett megoldani a tengeren. Manapság már cölöpökre épült házaikban, kisebb kolóniákban látogathatjuk meg falvaikat. Róluk is készítettünk filmet, ez pedig ezen a linken található.
Ezen a szigeten él a kókuszrák, aki a világ legnagyobb ízeltlábú állata, kékes színű, és kókuszt eszik, ollójával képes összeroppantani ezt a kemény gyümölcsöt. A legnagyobb példány másfél méteresre is megnő.
Találkozhatsz az apró kobold makival is, aki az egyik legkisebb főemlős a világon és sokak szerint a legbájosabb állat. Akár 5 méterre is képes ugrani, miközben farkával egyensúlyozik, amely kétszer akkora, mint a teste. 
A Togean-szigeteken azt is kipróbálhatod milyen egy 32 fokos öbölben úszni sok ezer medúza között, akik nem csípnek. Vízbe hajtott fejjel lebegve a távoli medúzák apró csillagoknak tűnnek a víz alatt. Egészen szürreális élmény. De nemcsak medúzák rejtőznek a víz alatt, hanem rengeteg színes korall, halak és vízi élőlények, amerre csak szem ellát. Ha szeretsz sznorkelezni, ezután a hely után nehéz lesz túlszárnyalni, bárhol is járj a világon. Ha szerencsénk van, még delfineket is fogunk látni szabadon, természetes környezetükben a hajóról.
UNESCO világörökségi helyszín is akad a szigeten, méghozzá a Rammang Rammang Nemzeti Park területén, ahol a világ második legnagyobb karszthegysége található. Őskori barlangok is vannak itt, és apró csónakba pattanva meg lehet csodálni az egész környéket.
Sulawesi szigetén nagyon nehézkes az utazás. Helyismeretet igényel a repülőjáratok összehangolása és nagyfokú szervezettséget a szárazföldi utazás. Ha erre az utazásra jelentkezel, ezt vállalnod kell.
A legjobb tudomásom szerint raktam össze ezt az útitervet, remélem sokatokkal találkozom újra ezen a gyönyörű szigeten.

 

Tudnivalók

Indonéziába való beutazáshoz jelenleg teljes covid oltottságra van szükség. 

Az országba való bejutáshoz elég 2 db oltás, de ahhoz, hogy tovább tudjunk utazni, 3 oltásra van szükség, amennyiben Jakartába érkezel és onnan repülsz tovább.

Azonban ha csak 2 oltásod van, Kuala Lumpurból közvetlenül be tudsz repülni Makassarba, így elég csak a két oltás.

Utazás dátuma:

2023 Szeptember 16 – Október 1.
Az utazás egyénileg történik, szeptember 17-ére mindenki érkezzen meg Makassarba, mert a programok szptember 18-án kezdődnek, ez a lényeg.

Árak

Az utazás részvételi díja: 1150 USD per fő 

A csoport létszáma maximum 9 fő


Ebben benne van: 

szállás reggelivel (2 szállás van ahol nem kapunk reggelit, ezt jelzem majd) 

Togean szigeteken a napi 3-szori étkezés is benne van, így a szigeteken nem kell még költőpénz sem

az összes szárazföldi transzport: beleértve a hosszú utakat is (kétszer lesz 1-1 napos privát transzferünk a hosszabb szakaszokon saját bérelt kisbusszal) 

belépő jegyek mindenhova

hajózás a Rammang Rammang Nemzeti parkban 

hajójegyek a Tomini-öbölbe oda és vissza 

sznorkeltúrák díjai 

dzsungeltúrák díjai 

az összes helyi guide napidíja 


Ami nincs benne és pluszban fizetendő:

Repjegyek 

Repjegy: Budapest – Jakarta 

Repjegy: Jakarta – Makassar R

epjegy: Makassar – Tana Toraja 

Repjegy: Manado – Jakarta 

A repjegy ára 300-500 ezer Ft között van Indonéziáig. Az országon belüli plusz 3 db repjegy ára most megvéve kb. 400 EUR összesen. 


Visa on arrival Indonéziába Ennek díja jelenleg 500 000 IDR (kb. 13 ezer Ft) 

Étkezések reggelin kívül 

költőpénz

Program

1-2. nap Budapest – Jakarta – Makassar

Utazás Indonéziába. Jakartából néhány óra múlva indulunk tovább Sulawesi szigetére, Makassar városába, ahová késő délután vagy az esti órákban érkezünk meg. Itt egy jobb hotelszoba vár ránk, hogy minél könnyebben kipihenhessük ezt a hosszú utazást és az időeltolódást, ami Magyarországhoz képest plusz 6 óra.

3. nap Rammang Rammang

Reggeli után korán indulunk bérelt kisbuszunkkal Marosra a közelben levő nemzeti parkba. Dél-Sulawesi tartományba, a Maros Pangkep Karszterdőbe, a világ második legnagyobb karszthegységének lábánál Rammang Rammang falujába tartunk. A terület nemcsak lélegzetelállító látványáról híres, hanem őskori barlangjairól is, amelyeket különböző fantázianevekkel láttak el, és 2001 óta UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánították. A hegyek között levő folyón apró csónakokkal járjuk körbe a falvakat, megcsodáljuk a barlangokat és a hegyeket.

A délutáni órákban érünk vissza a szállásunkra Makassarba.

4. nap Makassar – Rantepao

Repülővel utazunk tovább a toraják földjére, ahová dél körül érkezünk meg. Elfoglaljuk a szállásunkat és belevetjük magunkat ennek az ősi kultúrának a megismerésébe.

Szállás: Rantepao

5-6. nap Rantepao

Dél-Sulawesi régióban a hegyek között elő ősi népcsoport, vagyis a toraják, messzeföldön híresek bizarr temetkezési szokásaikról, amelyeket a mai napig megtartottak, ezt helyi nyelven Aluk to dolo-nak (Az ősök útja) hívják. Ebbe tartoznak a halál köré csoportosult tevékenységek és ceremóniák is. Különlegességük abban rejlik, hogy életük nagyrészt a haláluk körül forog, és halálukat egy hatalmas temetési ünnepséggel zárják. A manapság fennmaradt létszámuk kb 650 000 fő, amelyből 450 ezren a mai napig ezen a vidéken élnek. Indonéziában mindenkinek kötelező vallást választania, a toraják túlnyomórészt keresztények, kisebbségben pedig muszlimok, de a modern vallási rituálékat felülírják az ősi, animista hagyományok.

Ezekben a napokban mindent megtudunk erről a kultúráról. Helyi vezetőnk segítségével részt veszünk temetésen, meglátogatunk sziklasírokat és fába temetett gyereksírokat, rizsföldek között sétálunk. 

Mivel előre nem lehet tudni, hogy milyen és mennyi ceremónia lesz az utazásunk napjaiban megrendezve, ezért pontosan meg sem lehet nevezni ezeket, de mindenhova el fogunk menni és be fogunk jutni, ami ezekben a napokban elérhető lesz. Ez a közel 3 nap a térségben elegendő lesz arra, hogy kellő betekintést kapjunk ebbe az elképesztő világba.

7. nap Rantepao – Tentena

Ma reggel megkezdjük utazásunkat a Togean-szigetek felé. Bérelt kisbuszunkkal egész nap utazni fogunk, és este a Poso-tó partján megszállunk pihenni. Ampana, a Togean-szigetekhez legközelebbi kikötő faluja nagyon messze van a torajáktól, ezért ennél a gyönyörű tónál fogunk az utazásban szünetet tartani.

8. nap Tentena – Ampana – Togean-szigetek

Korán reggel indulunk kisbuszunkkal, hogy Ampana kikötőjében elérjük a hajónkat, ami 2,5-3 óra alatt visz át bennünket a Földi Paradicsomba, a Tomini-öbölben levő Togean-szigetekre, ahol az elkövetkezendő napjainkat töltjük majd.

Délután megérkezünk a szállásunkra Malenge szigetére, és szabad program vár mindenkire. Sznorkelezés, pihenés, rácsodálkozás arra hogy hova is jöttünk, ki mit szeretne.

9-11. nap Napjaink a Togean-szigeteken

Ezekben a napokban nagyon sokat leszünk a vízben és a víz alatt. Minden nap elmegyünk kis hajókkal a közeli korallzátonyokhoz vagy szigetekhez sznorkelezni, meglátogatjuk a közelben élő tengeri cigányok faluját, dzsungeltúrára megyünk, ahol érdekes állatokat keresünk a dzsungelben, megkeressük hol él a kókuszrák. A lehetőségek száma végtelen. A Togean-szigetek a világ egyik legszebb búvár desztinációja. Aki még nem járt Raja Ampaton, annak ez egy jó alternatíva lehet, hiszen a víz alatti világ elképesztő errefelé. Korall zátonyok, halrajok, színes halak, delfinek, medúzák, és még sok sok minden…

Az itt létünk alatt végig egy szigeten fogunk lakni, ahol főznek ránk, napi háromszori étkezés biztosított. A szálláson lesz kávé, tea, ivóvíz, de nem lehet válogatni, azt kell enni, amit kapunk. Bolt és étterem errefelé nincsen, így aki kicsit válogatósabb, inkább hozzon magával plusz élelmiszert. Egyébként finom és friss ételeket szolgálnak fel.

12. nap Malenge – Wakai – Gorontalo

Ezen a napon délután Wakai kikötőjéből indulunk tovább Gorontalo felé. Ez egy nagyobb hajó, amire csak sima másod osztályú jegyünk van. A hajóval 12 órát fogunk megtenni, nagyrészt éjszaka. Aki szeretne ágyszerű fekhelyet magának, annak lesz lehetősége plusz költségen kabinos jegyet váltani, de ne számítson semmi luxusra, csak nagyon egyszerű, privát fekhelyre.

Aki a kalandosabb módját szeretné kipróbálni ennek az utazásnak, az aludhat éjszaka a dekken a szabad ég alatt, miközben a milliónyi csillagot bámulja az égen miközben szeljük át a habokat. Ide érdemes hozni egy dzsekit és valamit, amit a dekkre leterít az ember és ráfekszik.

13. nap Gorontalo – Tangkoko Nemzeti Park

A hajnali órákban érkezünk meg Gorontalo kikötőjébe, ahol nagy út vár ránk. A Tangkoko Nemzeti parkba utazunk saját bérelt kisbuszunkkal. Ez az utazás nagyon hosszú lesz ismét. Kb. 12 óra alatt érünk az esti szállásunkra, ami a dzsungel közepén, a nemzeti parkban lesz. 

14. nap Tangkoko – Manado

Korán hajnalban kelünk, hogy néhány óra alatt egy jó nagy sétát tegyünk az ébredő dzsungelben. Kobold makik nyomába eredünk, akik éjszaka élnek csak igazán, és ezen a helyen ha szerencsénk van, megcsodálhatjuk őket. A világ legkisebb emlős állata csak Sulawesi szigetén él teljesen szabadon, ahol nincs fogságban. Az ébredő dzsungel hangjai és hangulata magával ragadó, méltó lezárása lesz ennek a csodálatos utazásnak. Az erdőben egyéb majmokat, és egzotikus állatokat, madarakat (pl szarvascsőrű madár) is lehet látni (pl. cuscus).

A délutáni órákban bérelt autónkkal Manadoba utazunk, ahol a szállásunk elfoglalása után tehetünk egy sétát a városban, megvásárolhatjuk a kimaradt szuveníreket és elbúcsúzhatunk Indonéziától.

15-16. nap Manado – Jakarta – Budapest

Megkezdjük haza utazásunkat Manado repteréről.

Természetesen az utazás során lehetnek spontán ételkóstolások, vagy autentikus, indonéz szokásokba való betekintés, váratlan helyzetek, bármi, ami útközben felmerül, ezeket nem írtam bele a programba, mert nem tudom előre. De aki utazott már velem az tudja, hogy nyitott szemmel-füllel utazunk és ahol lehet, én beviszlek titeket a sűrűjébe és megmutatom az igazi Indonéziát.

 

Ha érdekel az utazás, jelezd felém, hogy tudjam hány fővel kalkulálhatok.

Várok mindenkit sok szeretettel!

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.