Princess, a gyönyörű Angyalhercegnő

Princess, a gyönyörű Angyalhercegnő

“My heart is not empty.” – mondja Regina, és ez a mondat a szívemig hatol.

Csodálom Reginát. 25 éves egyedüli anyaként utazik Ázsiában Diana-val, a 3 éves kislányával. Oroszországban élnek és nem szeretik a telet, a hideg miatt, ezért Dél-Kelet Ázsiába jönnek ilyenkor. Megértem. Minden évben 5-6 hónapot töltenek itt és nyaralnak. India, Nepál, Kambodzsa, Thaiföld, és most Vietnám.
Egyedüli nőként, gyerekkel.

Csodálatra méltó.
Ezután az a terv, hogy Kínába utaznak, majd Kazahsztánba majd haza.
Diana – aki ma épp azt szeretné, hogy Princessnek szólítsam – 18 hónapos kora óta utazik anyukájával. Imád utazni. Ha több hónapig nem mennek sehova, kérdezi anyukáját, hogy mikor mennek megint valahova.  Az alvóbusz a kedvence.
Az anyukája szerint ez a lehető legjobb tanulás, amit a gyerek kaphat. Mindenhol a helyi gyerekekkel játszik a parkban vagy éppen ahol vannak, és meglepő módon a közös nyelv hiányában is értik egymást. Sőtmitöbb, a minap egy helyi asszony ment oda Princesshez és kérdezte hol van az anyukád, amit Princess már tolmácsolva közölt édesanyja felé. Siem Reapben is nagyon sok helyi barátot szerzett magának.

Anya és lánya mindketten vegetáriánusok, utcán esznek és hostelekben, vagy helyi családoknál alszanak. Regina ha teheti főz magukra, így sok pénzt megspórol. Princess Nepálban látott először az út mellett nyúzott, eladásra kínált állatokat és halakat. Megjegyezte elszorult szívvel, hogy “Fish. Don’t swim.” Majd azt mondta édesanyjának, hogy szerinte ez rossz, és ő nem szeretne ilyen állatokat enni. 

Regina jelenleg nem dolgozik, ha hazamennek, szeretne majd ékszereket készíteni magokból és ruhát varrni. A gyerektartás havi 300 dollár, ami Oroszországban elég egy hónapra, de mivel a politikai helyzetnek köszönhetően a rubel árfolyama sokat romlott, nehezebben boldogulnak Ázsiában ebből a pénzből. Napi 5 dollárnál többet nem tudnak szállásra költeni. Ha sokáig tart megtalálni az efféle szálláshelyeket, Princess nyugtatja édesanyját: “Don’t worry, Mamma!”

Reginának rövid haja van, amelyet a közelmúltban vágott le saját maga. Korábban nagyon hosszú haja volt, de a rövid haj egyúttal az új élet kezdetét is jelenti számára, amelyet gyermekével szabadon és boldogan él.

Princess nem jár óvodába. Regina így nyilatkozik erről: “Ha az óvodában azt mondják, hogy most lepkét rajzolunk, akkor megmutatják hogy kell lepkét rajzolni. Szerintük. De mi van akkor, ha a gyermek fejében teljesen másképp létezik a lepke képe és másképp rajzolja azt le? Akkor arra azt mondják, az nem jó.”

Princess nagyon szabad gyerek. Egész különös érzés a közelében lenni. Játszottam vele, és értett. Mindent. Pedig nem beszél angolul. Végig olyan érzés volt, mintha ő vigyázott volna rám. Olyan mint egy kis angyal.

Életem legcsodálatosabb találkozása volt ez. Megbeszéltem Reginával, hogy ad nekem interjút nemsokára. Talán ti is kíváncsian olvasnátok, hogy lehet így élni. Mert én igen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.