Milyen pénzbeli támogatásra vagy jogosult a szülés után?

Milyen pénzbeli támogatásra vagy jogosult a szülés után?

Amikor gyermekünk született, akkor szembesültem vele, hogy nem voltam elég körültekintő azzal kapcsolatban, hogy milyen támogatások járnak, járhatnak nekünk, hiszen ezek nagy része nincs leírva, vagy nincs egy helyen összegyűjtve. Talán másoknak is segíthetek azzal, ha ezekből néhányat megosztok, vagy segíthet ötletet adni, hogy hol járhatsz utána. A családi pótlék, CSED, GYED, GYES-ről az interneten nagyon sok információ könnyen elérhető, ezekről a támogatásokról ebben a cikkben nem írok.

Ha több információm lett volna korábban, akkor lehet hogy a gyermekemet nem oda jelentem be ahova bejelentettem vagy sokkal kevesebb időbe tellett volna 1-1 ügyintézés és nem mentek volna el fél napok a semmire. Aki nem ismer annak elmondom, hogy nem vagyok sem TB szakértő, sem semmilyen szakértő, egy mezei anyuka vagyok, aki szeretné leírni azokat a dolgokat amit nem mond el senki. Vannak esetek, amikor egy adott helyzetben lenne jobb megoldás, vagy még egyéb juttatásra is jogosult lennél, de az a jellemző, hogy nem szól róla senki. Ezek valahogy véletlenül derülnek ki, sokszor későn. Nekem itthon volt olyan ismerősöm, aki nagyon sok mindenben tudott segíteni, ezáltal is köszönöm neki.

Nem mindegy milyen lakcímre jelented be a gyermeket – Önkormányzati támogatások
Ha nem kéred külön a gyermek születésénél, akkor automatikusan az anya állandó lakcímére jelentik be a gyermeket, azaz az anya lakhelye szerinti helyi önkormányzathoz tartozó ifjú polgár lesz. Azonban lehet kérni az apa lakhelyére is, ha nem egyezik a kettő. Miért van ennek jelentősége? Az önkormányzatok általában adnak valamekkora támogatást az ifjú polgárok születéséhez. Azonban nem minden önkormányzat rendelkezik ugyanakkora büdzsével. A vidéki önkormányzatok kevésbé vannak eleresztve, mint mondjuk a Budapestiek.

Íme néhány példa: Az 5. kerület egyösszegű 170 000 Ft támogatást ad az állami babakötvényre és minden évben az egyéni befizetések bizonyos százalékát visszatéríti.
A 11. kerület 28 500 Ft készpénzt ad, vagy ettől jóval többet annak, aki szociálisan rászoruló. A 7. kerület 30 000 Ft-ot ad és 15 000 Ft értékű ajándékutalványt, a 6. kerület pedig 60 ezer Ft-ot és egy 22 ezer ft értékű ajándékcsomagot. Terézváros továbbá díszoklevelet is ad a 6. hó 6-án születetteknek 60 000 Ft pénzadománnyal.

Arra kell figyelni (és ezt a családtervezésnél érdemes már figyelembe venni), hogy a támogatásokat csak akkor lehet igénybe venni, ha az egyik szülő legalább 1 évig állandó lakóhelyének van bejelentve (5., 6. és 7. kerület) vagy a 11. kerület esetében legalább 2 évig. Aki életvitelszerűen a lakóhelyén él, annak ez nem gond, de aki vidékre van bejelentve és Budapesten tartózkodik, annak más a helyzete.

Példámban csak néhány önkormányzatot hoztam fel, amelyekről nekem is volt információm, mindenkinek érdemes felkeresnie a sajátját már a baba születése előtt, vagy egyes szerveknél felhasználóbarát, jól tájékoztató honlapon is megtalálhatóak ezek az információk.

Házasságkötési támogatás (friss házasságkötés esetén)
Friss házasok esetében vannak önkormányzatok, amelyek ezen a címen adnak támogatást. Például a Budapest 13. kerületi 50 000 Ft támogatást ad azoknak a fiatal házaspároknak, akik tagjai 35 évnél fiatalabbak, nem volt még korábban házas egyik tagja sem és minimum 1 éve kerületi lakosok. A 6. kerületi jegyesek például jegyescsomagot és 20 000 forint értékű ajándékutalványt kapnak az önkormányzattól.

Anyasági támogatás
Ez minden anyának jár alanyi jogon, azonban nem jár automatikusan, kérvényezni kell. Feltétele, hogy a várandósság alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson vett részt, azaz megvan a kellő számú pecsétje a kiskönyvben. Ennek összege egyszeri 64 125 Ft. Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt aszülést követő hat hónapon belüllehet benyújtani.

Anyasági támogatást kaphat a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek édesanyja is, illetve a határon túliak is, amennyiben rendelkeznek magyar igazolvánnyal.

Munkáltatónál igényelhető kedvezmények

Családi adókedvezmény: 1 gyermek esetén, amely havi 10 000 Ft többletet jelent. A terhesség 91. napjától igényelhető a munkáltatónál. 

Első házasok kedvezménye: a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága. Ez havi 5.000 Ft többletet jelent.

Életkezdési támogatás, vagy állami babakötvény
Sokan ódzkodnak állami kötvény vásárlásától, azonban a babakötvénnyel szerintem nincs sok vesztenivaló, ha csak az a pénz marad rajta, amit az állam ad a gyermeknek (igaz, hogy ez 18 év alatt nem túl sok, de mégis több, mint a semmi). A Magyar Államkincstárnál megnyitott letéti számlára nyitáskor az állam utal rá 42 500 Ft-ot, majd a gyermek 7 és 14 éves korában újabb 44 600 Ft-ot. A pénz ezen a számlán kamatozik a gyermek 18 éves koráig, amikor felveheti. Ez az összeg adó, járulék és illetékmentes, a befektetés mentesül mindenféle végrahajtás alól, a számlavezetés ingyenes és évi 6,4 % a jelenlegi kamata.

Ha sosem teszel rá pénzt, akkor sincs probléma, de ha befizetnél és gyűjtenéd a gyermekednek, akkor az egyéni befizetések után is jár vissza minden évben valamennyi pénz. Az önkormányzatoknál is érdemes érdeklődni, mert ők is szoktak adni ehhez támogatást.

Mosható pelenka támogatás
Tudomásom szerint jelenleg két budapesti kerületnél igényelhető ez a támogatás, a 6. és a 1. kerületeknél. A támogatást nagycsaládosok, vagy azok vehetik igénybe, akik gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, vagy orvosi igazolással rendelkeznek. A támogatás mértéke maximum 60 ezer Ft lehet és a beszerzési árat számlával igazolni kell. 

Kisgyermekes BKV bérlet
Budapesten élő kisgyermekes anyuka 3450 Ft-ért vásárolhat havi bérletet. Ehhez szükséges a bérletigazolvány kiváltása az aktuális családtámogatási igazolás alapján.
Egyéb vidéki városokban is érdemes utána nézni, hogy milyen kedvezmények járnak a tömegközlekedésen kismamáknak.

Születés után járó ajándékcsomag
Szinte minden kórházban adnak egy apró papír “bőröndöt” születés után, ami főleg reklámanyagokkal van tele, de található benne néhány használható apróság is pl. a miénkben volt kiskanál, előke, bébiétel, popsikenőcs, Domestos. Azonban van olyan ajándékcsomag is, amelyben , értékesebb használhatóbb tárgyak is vannak, például minőségi cumisüveg, de ehhez regisztrálni kell az alábbi facebook csoportban https://www.facebook.com/groups/varandoscsomag/

Oltástámogatások
Vannak önkormányzatok, ahol bizonyos oltások költségeit megtérítik a lakosoknak. A 6 kerületi például a bárányhimlővírus és a rotavírus elleni védőoltás költségeit bizonyos feltételekkel átvállalja. Ha valaki pici babával utazik és szeretne beadatni nem kötelező oltást, (például meningococcust), annak érdemes érdeklődnie a védőnőnél/gyerekorvosnál, mert lehetséges, hogy az illetékes SZTK vagy önkormányzat azt is támogatja. 1-1 ilyen vakcina több tízezer Ft is lehet, 5. kerületi lakosoknak például van ilyen támogatás. lakcímkártyával kell igazolni és a gyermekorvos írja fel.

Ha ezeken kívül tudsz egyéb támogatásokról írj nekem és kiegészítem a listát.

Ha egyéni vállalkozó vagy (pl digitális nomád, utazó) és nem tudod milyen támogatások járhatnak neked vagy hogy anyagilag hogyan hozd ki a legtöbbet a szülés utáni időből, érdemes tanácsadóhoz fordulni, aki segít neked ebben, vagy kismama tb online tanfolyam is létezik már. Azoknak az utazóknak, akik kevés időt töltenek Magyarországon, de a munkájukért itt kapnak pénzt (pl. egyéni vállalkozók), a magyar állampolgároknak járó támogatások ugyanúgy megilletik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.