Milyen egy női hajvágás Indonéziában?

Milyen egy női hajvágás Indonéziában?

Mostanában nem éreztem kényelmesnek a hosszú hajat, ezért örültem a lehetőségnek hogy a faluban, ahol épp tartózkodunk, találtam egy szépségszalont.  Napok óta egész nap szakad az eső, sehova nem tudunk menni, így kapóra jött az alkalom is.

Ahogy beléptem, azzal kezdték hogy a gyereket hol hagytam, miért egyedül jöttem? Pedig milyen jól el lenne itt a gyerek…  A faluban nagy hírünk van, mindenki tudja kik vagyunk, hol szálltunk meg, mit csinálunk épp. Itt nincs titok, az életünket a falubeliek megtárgyalják egymás között. De értitek: a hozzáállás. Abszolút a gyerek a központ! Nem teher, nem plusz meló, az élet természetes része!

Borzasztó állapotban volt a hajam… kócos, nem mosott… mégsem kellett szégyenkeznem. Megmutattam a netről egy körülbelüli fotót, nagyjából ránézett a fodrász, és már vágta is. Kérdeztem megmosathatom-e? Azt mondta, azt majd vágás után. Először így szárazon levágja, aztán megmossa. 

Ő itt Lisya, a fodrász. 49 éves, még nem ment férjhez (ami errefelé szokatlan) és 20 éve fodrászkodik. Surabayában járt képzésre 6 hónapig, de dolgozott Jakartában is. (A képen már a levágott hajammal szerepelek, előtte nem készült fotó.)

A mosás egész sokáig tartott. Többször átmosta, és különféle szereket, pakolást is tett rá. Mindent hideg vízzel. Errefelé nincsen melegvíz… gyakran még áram sincs…

Lisya kéztartása azt mutatja hogy jól érzi magát velem. Ezt ő tanította hogy ez erre így szokás.

Ezt kente a hajamra. Otthon a fodrászatban mindig drága márkájú termékeket látok, a márka a lényeg. Itt a legfontosabb info az volt, hogy: eper illatú amit a hajamra ken!

Ez pedig a sampon. Szintén eper illatú!!!

Ezek mellé kaptam még zöld színű hajerősítőt is.

A mosás közben és a végén alaposan megmasszírozta a fejem. Ez extra szolgáltatás. Egyébként a mosásért, a vágásért, a fejmasszázsért és egy extra hátmasszázsért fizettem 1800 forintnak megfelelő rúpiát.

Miközben vágta és készítette a hajamat néha volt bennem kételkedés, pici izgalom, hogy milyen lesz majd ez. Számomra a fodrász bizalmi dolog, nem megyek csak úgy akárkihez, ha kell, inkább fizetek többet, de legyen jól levágva a hajam. Itt azonban nem volt választási lehetőségem és ha minden a tervek szerint halad, nem is lesz még jó sokáig. Az embernek muszáj rugalmasnak lennie. Úgy álltam hozzá, hogy bármilyen lesz a végeredmény, jó lesz az! A hajam megnő, a párás levegőtől meg úgysem áll úgy, ahogy szeretném, szóval majdnem mindegy.

Egyébként mire hazaértem már egész jól kezdett beállni a hajam, így már nem is olyan rossz. Szerintem el leszek vele pár hónapig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.