IndonéziaMegveszem ezt a nőt! – avagy esküvő muszlim módra Bandán

Megveszem ezt a nőt! – avagy esküvő muszlim módra Bandán

Nagy napra ébredtünk ma Bandán, esküvőre kellett menni. A házinénink (Ibu) rokonságából való az ifjú pár fiú tagja, és mivel már mi is családtagok vagyunk, meghívtak minket, hogy tartsunk velük.

Ibutól kaptunk kölcsön a muszlim szertartáshoz megfelelő ruházatot. Hosszú szoknya, felső, kendő, mind műszálas anyagból, amiben már reggel kilencor legalább kétszer leizzadtunk, pedig csak akkor indultunk. De a helyiek szerint nagyon szépek voltunk.

Először a fiú házához mentünk, Banda Besar szigetre, egy halászcsónakkal. Itt tiszteletünket tettük a fiú édesanyjánál és odaadtuk neki a borítékot. Majd jöttek a kötelező fotók. 

Amikor a vőlegény menetre készen állt, a násznép egy (!) hajóba szállt. A helyiek látszólag nem aggódtak a nagy létszám miatt (30 fős hajón kb 70 ember), bár kissé megdőlt a csónak egyszer egyszer.

Megvártuk amíg kisúlyozzák és biztosan nem fog eldőlni a húsz perces út során, majd elindultunk. Judittal konstatáltuk, hogy ha felborulnánk, mi biztosan ki tudunk úszni és egy egy embert ki is tudunk menteni. Bandán a nők nagy része nem tud úszni.

Kb egy óra múlva értünk vissza Banda Naira szigetére.

A hajóból kiszállva várni kellett egy kicsit amíg a násznép összeszedte magát és együtt megindultak a menyasszonyi házhoz. Itt már vártak minket.

A fiú és a lány házánál is külön szekcióban ültek a férfiak és a nők, és külön asztalról is ettek.

Monitoron kivetítve kísértük figyelemmel, ahogy a fiú megkéri menyasszonya kezét annak édesapjától. Ekkor a lányt még nem láttuk sehol. Elmondták az eskü szövegét, apa után a vőlegény ismételte el miközben fogták egymás kezét.

Valahogy úgy kell elképzelni mint nálunk amikor a menyasszony és a vőlegény egymásnak teszik ugyanezt.

Miután mindkét férfi “kimondta a boldogító igent” és azt is, hogy a vőlegény a mai napon 200 000 rúpiát fizet az esküvőért (az esküvő előtt már kifizette a menyasszony árát, 30 millió rúpiát – 600 e Ft), megjelent a menyasszony is és aláírták a papírokat.

Ezután elkezdődött a ceremónia, az evés volt az első.

Hatalmas halak, és mindenféle finomság, majd a kötelező csoport és egyéni fotók.

Ezután mi eljöttünk, de az esküvő hajnalig folytatódott Banda Besar szigeten, ahol főleg dangdut (indonéz mulatós) zenére táncoltak.

Minden résztvevő kapott egy Disney figurás papírtáskába csomagolt kis ajándékcsomagot, amelyben aprósütemény, ital és egy emlékpohár volt.

Az az érzésem, hogy az emlékpohár nélkül is mindig emlékezni fogok erre a jeles eseményre. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.