Warning: file_put_contents(): Only -1 of 7162 bytes written, possibly out of free disk space in /home/wytyqjuz/public_html/wp-content/plugins/elementor/core/files/base.php on line 194
Különleges Kalandok Szumátrán -2025 - A sárga ruhás lány
Különleges Kalandok Szumátrán -2025

Különleges kalandok Szumátrán

Indonézia LEGNAGYOBB szigete és a világ hatodik legnagyobb szigete Szumátra. Természeti kincsekben, kulturális sokszínűségben és gasztronómiában gazdag sziget. Ősi dzsungel borítja, amely otthont ad számos különleges és veszélyeztetett állatfajnak, mint például a tigriseknek és az orángutánoknak. 

Ez az utazás a LEGek utazása lesz, legalábbis Indonéziát tekintve. Utazásunk fénypontjai között szerepel a Sibayak vulkán megmászása, a Toba tó, és a Banyak-szigetek felfedezése, Bangkaru, vagyis a teknősök szigete és a Mentawai bennszülött törzs meglátogatása. Ezek már önmagukban is egyenként egyedülálló csodák a világon, de ezen az utazáson egy csokorba gyűjtve fedezheted fel őket velem.

Fel kell készülni arra, hogy kemény, erőt próbáló utazás vár ránk. Szumátra méretéből fakadóan elképzelhetetlenül nagyok a távolságok egyes városok között, ahova vagy szárazföldi közlekedéssel, vagy csak repülővel tudunk eljutni. A látnivalóink messze vannak egymástól, különálló szigeteken, ahova egyenként is nagyon nehéz eljutni, előre gondolkodást és szervezést igényel ezek összehangolása.

A sziget nagyságát akkor érezzük majd csak igazán, ha elkezdünk utazni rajta.

Ehhez az utazáshoz az alábbi repülőjegyekre lesz szükséged:

Budapest – Kuala Lumpur

Érkezés Kuala Lumpurba január 10. előtt

(A Shanghai Airlines-Chine Eastern Airlinenak van egész jó áron járata Budapestről)

Kuala Lumpur – Padang

Dátum: Január 10. péntek

Air Asia 11.10 – 11.25 – ára kb.: 440k IDR

VAGY

Air Asia 15.30 – 15.45 – ára kb.: 440k IDR

Padang – Medan

Dátum: Január 15. szerda

Super Air Jet 07.00 és 10.20-kor is megy, 1 óra az út. Ára kb.: 1.178k IDR

Medan – Kuala Lumpur

Dátum: Január 24. péntek

Egész nap mennek járatok, a legkorábbi 07.10-kor Air Asia ára kb. 978k IDR

VAGY

11.00 Batik Air – ára kb. 758k IDR

Az előzetesen kalkulált repjegy árak a Budapest – Ázsia járat kivételével nagyjából ennyibe kerülnek:

Program

1. nap - Január 10. péntek: Kuala Lumpur - Padang

Érkezés Padangba a déli vagy a délutáni órákban. A délutánt pihenéssel vagy a város felfedezésével lehet eltölteni szabad program keretében.

Szállás: Padang

2. nap - Január 11. szombat: Padang-Siberut sziget-Mentawai törzs

Korán reggel indulunk hajóval Siberut szigetére. Kb. 6 órás hajóút vár ránk.
A kora délutáni órákban, érkezés után indulunk is tovább a Mentawai törzs tagjainak egyik otthonába.

Az utazás nagyon pici, és nagyon billegős kis csónakokban történik. Egy folyón haladunk szépen lassan befelé, a sziget belseje felé. Ez az utazás több óráig is eltarthat időjárástól függően.

Szállás: a Mentawai törzsnél, dzsungelben

3-4. nap - Január 12-13. Vasárnap-hétfő: Siberut sziget, Élet a Mentawaiokkal

Ezt a két teljes napot a Mentawaioknál fogjuk tölteni. A házukban alszunk majd, és megnézhetjük életüket testközelből. A mentawaiok egyik fő tápláléka a sago, megnézzük hogyan készítik el. Ezen kívül az alábbi dolgokra lesz lehetőségünk: megfigyelni ahogy a folyóban halásznak, sago lárvát keresnek és gyűjtögetnek (ezt meg is lehet kóstolni), hogyan készítik ruháikat (kabit) fakéregből, hogyan készítenek mérget a vadászathoz.

Ezeken a napokon helyi vezetők lesznek velünk, mellettünk. Ők fognak külön főzni is ránk. Ezek nagyon egyszerű, de finom ételek lesznek: rizs, tészta, zöldség és egy kis gyümölcs.

A mentawaiok a tetoválásaikról híresek. Ha valaki szeretne tradicionális módon tetoválást készíttetni magának, arra is lesz lehetőség külön díj ellenében. Erről utazás előtt beszéljünk külön, ha valaki már a jelentkezéskor tudja, hogy szeretne majd ilyet.

Szallas mindkét napon: a Mentawai törzsnél, dzsungelben

5. nap - Január 14. kedd - Siberut sziget - Padang

A reggeli órákban búcsút veszünk szállásadóinktól, az apró ladikjainkban visszatérünk Siberut kikötőjébe, ahol a kora délutáni hajóval visszatérünk a civilizációba, Padang városába.

A késő délutánt. estét friss vacsoránk elfogyasztásával folytatjuk.

Szállás: Padang

6. nap - Január 15. szerda: Padang - Medan - Berastagi

Korán reggel indulunk Padangból Medanba, Észak-Szumátra városába, ahonnan érkezést követően azonnal indulunk tovább Berastagi városába. Kb. 2-3 órás autós utazás vár ránk.

Berastagi egy elbűvölő kisváros a Barisan-hegységben, Észak-Szumátrán, Szumátra Gyümölcs Fővárosának is nevezik. Ennek a kisvárosnak a közelében két aktív vulkán is található: a Sibayak és a Sinabung. Utóbbi 2010 óta le van zárva aktív vulkáni tevékenység miatt, ezért nem lehet felmászni rá. Berastagi  mezőgazdaságáról híres, azon belül is leginkább gyümölcseiről; mint például a maracujáról, a sárkánygyümölcsről vagy a mangosztinról. A helyi gyümölcspiacon (Pasar Buah Berastagi)ezek közül a friss gyümölcsök közül többet is megkóstolhatunk majd. 

A nap hátralevő részét a város körüli látnivalókkal töltjük, amelyek az alábbiak:

Taman Alam Lumbini (Lumbini Garden)

Indonézia legmagasabb buddhista pagodája, 46,8 méter magas. A Myanmari Shwedagon arany pagoda másaként épült 2010-ben. Ebben a gyönyörű környezetben töltekezünk egy kicsit.

Ez egy szent hely, nem illik kirívó, kivágott öltözékben megjelenni, térdet, vállat el kell takarni.

Assisi Szent Ferenc katolikus templom

Karo Batak stílusban épült szokatlan látványt nyújtó katolikus templom, hagyományos, többszintes csúcsos tetővel, bivalyszarvakkal. A belső teret ólomüveg ablakok és lenyűgöző, magas mennyezet jellemzi.

Museum Pusaka Karo

Ebben a pici épületben egy rövid betekintést kaphatunk a Karo népcsoport életébe.

At the end of the day, you will head back to your accommodation. If you’d like to enjoy an entertaining evening your guide can take you to a traditional karonese danse show (called Landek). Please note that this is optional, contact us to know the fares.

Szállás: Homestayben, Berastagiban

7. nap - Január 16. csütörtök: Berastagi környékének felfedezése

Korán reggel indulunk útnak, hogy napkeltére a Sibayak vulkán tetejére érjünk, ami Indonézia egyik legkönnyebben elérhető vulkánja.

A Sibayak egy rétegvulkán Berastagi város közelében. 2181 méter magas és kb. 100 évvel ezelőtt tört ki utoljára. Szállásunkról kb. 4 óra alatt érünk fel a csúcsra, ahol erős kénszag csaphatja meg az orrunkat. A hegy tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Sinabung vulkánra. A vulkántúra után a napot folytatjuk a környék felfedezésével. A Sibayak vulkántúra egy közepesen nehéz túra, de nem szabad alábecsülni a hegyen levő viszonyokat. Az időjárás hirtelen megváltozhat, erős, nehéz köd eshet a tájra, és előfordulhat, hogy megnehezíti a látási viszonyokat. Sajnos a múltban több turista is életét vesztette a hegyen, akik helyi vezető nélkül látogattak el ide.

A Sinabung vulkán aktív kitörése miatt a környező falvakból kiköltözött emberek otthonai szellemvárossá váltak, amely népszerű látványosság az idelátogató turisták körében. Mivel ezekben a falvakban a helyiek otthagyták sok mindenüket, elég hátborzongató érzést kelt meglátogatni.

A Gundaling Hill-ről csodálatos kilátás nyílik a Sinabung és a Sibayak vulkánra, ha tiszta az idő.

A városközponttól a tempótól függően körülbelül 30-45 percnyi séta a csúcsra. A csúcsra vezető séta nem túl meredek, és menet közben is csodás a kilátás. Tökéletes helyszín naplementére.

Figyelem: Indonéziában előfordulhat, hogy nem tudunk 1-1 előre meghatározott vulkánra eljutni, ha éppen vulkáni aktivitás miatt lezárják a területet. Ha ilyen előfordul utazásunk idején, akkor ez a túra elmarad.

Szállás: Homestayben, Berastagiban

8. nap - Január 17. péntek: Berastagi - Toba Tó - Singkil

A mai nap hosszú utazás vár ránk. Korai reggeli után Singkilbe utazunk kisbuszunkkal, de útközben megállunk Indonézia egyik legkülönlegesebb csodájánál, a Toba Tónál. Ez a világ legnagyobb vulkáni tava, amely egy egész világot megrengető vulkán kitörésével keletkezett 75 000 évvel ezelőtt. Ez volt a világtörténelem egyik legnagyobb vulkánkitörése, és körülbelül 10 évig vulkáni telet okozott!

Berastagi-Tonggil kb 2 óra autóval

Útközben megállunk Indonézia egyik legmagasabb vízesésénél (120 méter), a Sipiso Piso vízesésnél. Megcsodálhatjuk a tetején levő kilátó pontról, ahonnan a Toba Tóra is lenyűgöző kilátás nyílik, majd lemegyünk a vízeséshez, ahol bőrünkön érezzük majd a víz erejét. Ide érdemes váltóruhát hozni, mert mindenki vizes lesz. Egy gyors ebéd után kisbuszunkba pattanunk és robogunk tovább Singkilbe. Hat órás utazás vár még ránk.

Szállás: Singkil

9. nap - Január 18. szombat: Singkil - Banyak szigetek

Ezen a napon a reggeli órákban privát hajónkkal a Banyak szigetekre utazunk. Kb. 3 órás utazás után megérkezünk arra a szigetre, ahol a következő napokat töltjük majd.

Szállásunk tengerparti bungalókban lesz, ahol egy ágyat kell megosztani két embernek. Az ágyon van szúnyogháló, minden kicsi háznak van terasza, ahonnan megcsodálhatja a naplementét. Ezen a szigeten nincsenek éttermek vagy boltok, így a szálláson kapunk napi háromszori meleg élelmet, napközben pedig ivóvíz, kávé, tea korlátlanul áll rendelkezésünkre. A szigeten nincsen áram, napelem biztosítja az áramellátást, ezért napközben lehet csak minden elektronikai kütyüt tölteni.

Wifi az ebédlőrészben van.

Szállás: Banyak szigetek

10. nap - Január 19. vasárnap - Banyak szigetek

A szigetek felfedezése, sznorkelezés.

Szállás: 

11. nap. Január 20. hétfő:Bangkaru sziget

Reggel útnak indulunk motorcsónakkal Bangkaru szigetére, ahova kb. 1 óra alatt jutunk majd el. Ez a sziget egy Teknős rezervátum, ahol szigorú szabályokat betartva juthatnak el az utazók.

Bankaru szigete, amelyet „teknős szigetnek” is neveznek, az utolsó hely Indonéziában, ahol érintetlen esőerdő található, és ahol a veszélyeztetett teknősök fészkelnek az év minden éjszakáján. Az Ecosystem Impact szervezetnek az a küldetése, hogy egy csapat erdőőrrel megvédje ezt a varázslatos helyet.

Minden nap őrök járőröznek a szigeten, hogy felmérjék a szigetre érkező tengeri teknősöket, valamint az ott élő teknősöket. Ezek a járőrök naponta 3 alkalommal reggel 8:00-tól 11:00-ig, este 20:00-tól 23:00-ig és 23:00-ig. 2:00 óráig járőröznek. A járőrözés célja, hogy megvédje a tojásokat a ragadozóktól, és hogy adatokat gyűjtsön a teknősökről.

Szállás: Bangkaru, közös hálóteremben

12. nap. Január 21. kedd: Bangkaru - Banyak

A délelőtti órákban visszatérünk korábbi szálláshelyünkre és a délutánt pihenéssel töltjük.

Szallas: Banyak

13. nap Január 22. szerda: Banyak szigetek

Szabad program, a sziget kiélvezése, sznorkelezés, kajakozás

 

Szallas: Banyak

14. nap - Január 23. csütörtök

utazas haza

Az utazás után, aki szeretne Bukit Lawangban meghosszabbíthatja az utazását pár nappal. Én oda már nem tartok a csapattal, de a szervezésben tudok segíteni, ha valaki szeretné.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.