Különleges Kalandok Szumátrán -2025

Különleges kalandok Szumátrán

Indonézia LEGNAGYOBB szigete és a világ hatodik legnagyobb szigete Szumátra. Természeti kincsekben, kulturális sokszínűségben és gasztronómiában gazdag sziget. Ősi dzsungel borítja, amely otthont ad számos különleges és veszélyeztetett állatfajnak, mint például a tigriseknek és az orángutánoknak. 

Ez az utazás a LEGek utazása lesz, legalábbis Indonéziát tekintve. Utazásunk fénypontjai között szerepel a Sibayak vulkán megmászása, a Toba tó, és a Banyak-szigetek felfedezése, Bangkaru, vagyis a teknősök szigete és a Mentawai bennszülött törzs meglátogatása. Ezek már önmagukban is egyenként egyedülálló csodák a világon, de ezen az utazáson egy csokorba gyűjtve fedezheted fel őket velem.

Fel kell készülni arra, hogy kemény, erőt próbáló utazás vár ránk. Szumátra méretéből fakadóan elképzelhetetlenül nagyok a távolságok egyes városok között, ahova vagy szárazföldi közlekedéssel, vagy csak repülővel tudunk eljutni. A látnivalóink messze vannak egymástól, különálló szigeteken, ahova egyenként is nagyon nehéz eljutni, előre gondolkodást és szervezést igényel ezek összehangolása.

A sziget nagyságát akkor érezzük majd csak igazán, ha elkezdünk utazni rajta.

Ehhez az utazáshoz az alábbi repülőjegyekre lesz szükséged:

Budapest – Kuala Lumpur

Érkezés Kuala Lumpurba január 24. előtt

(A Shanghai Airlines-Chine Eastern Airlinenak van egész jó áron járata Budapestről)

Kuala Lumpur – Padang

Dátum: Január 10. péntek

Air Asia 11.10 – 11.25 – ára kb.: 440k IDR

VAGY

Air Asia 15.30 – 15.45 – ára kb.: 440k IDR

Padang – Medan

Dátum: Január 29. szerda

Super Air Jet 07.00 és 10.20-kor is megy, 1 óra az út. Ára kb.: 1.178k IDR

Medan – Kuala Lumpur

Dátum: Január 24. péntek

Egész nap mennek járatok, a legkorábbi 07.10-kor Air Asia ára kb. 978k IDR

VAGY

11.00 Batik Air – ára kb. 758k IDR

Az előzetesen kalkulált repjegy árak a Budapest – Ázsia járat kivételével nagyjából ennyibe kerülnek: 55.000 Ft

Program

1. nap - Január 10. péntek: Kuala Lumpur - Padang

Érkezés Padangba a déli vagy a délutáni órákban. A délutánt pihenéssel vagy a város felfedezésével lehet eltölteni szabad program keretében.

Szállás: Padang

2. nap - Január 11. szombat: Padang-Siberut sziget-Mentawai törzs

Korán reggel indulunk hajóval Siberut szigetére. Kb. 6 órás hajóút vár ránk.
A kora délutáni órákban, Siberut szigetére való érkezés után indulunk is tovább a Mentawai törzs tagjainak egyik otthonába.

Az utazás nagyon pici, és nagyon billegős kis csónakokban történik. Egy folyón haladunk szépen lassan befelé, a sziget belseje felé. Ez az utazás több óráig is eltarthat időjárástól függően.

Szállás: a Mentawai törzsnél, dzsungelben

3-4. nap - Január 12-13. Vasárnap-hétfő: Siberut sziget, Élet a Mentawaiokkal

Ezt a két teljes napot a Mentawaioknál fogjuk tölteni. A mentawaiok egy, a dzsungel közepén élő bennszülött törzs, akik a mai napig vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytatnak. Házaikat a természetből építik, élelmüket is onnan szerzik, ahogy tetoválásaikhoz szükséges alapanyagokat is. A törzs tagjai szívesen fogadják a hozzájuk látogatókat, fotókat, filmet is lehet róluk készíteni, azonban nem szeretnének integrálódni a társadalomba.  A házukban alszunk majd, és megnézhetjük életüket testközelből. A mentawaiok egyik fő tápláléka a sago, ami egy fa kérgéből feldolgozott szénhidrát forrás, megnézzük hogyan készítik el. Ezen kívül az alábbi dolgokra lesz lehetőségünk: megfigyelni ahogy a folyóban halásznak, sago lárvát keresnek és gyűjtögetnek (ezt meg is lehet kóstolni), hogyan készítik ruháikat (kabit) fakéregből, hogyan készítenek mérget a vadászathoz.

Ezeken a napokon helyi vezetők lesznek velünk, mellettünk. Ők fognak külön főzni is ránk. Ezek nagyon egyszerű, de finom ételek lesznek: rizs, tészta, zöldség és egy kis gyümölcs.

A mentawaiok a tetoválásaikról híresek. Ha valaki szeretne tradicionális módon tetoválást készíttetni magának, arra is lesz lehetőség külön díj ellenében. Erről utazás előtt beszéljünk külön, ha valaki már a jelentkezéskor tudja, hogy szeretne majd ilyet.

Szallas mindkét napon: a Mentawai törzsnél, dzsungelben

5. nap - Január 14. kedd - Siberut sziget - Padang

A reggeli órákban búcsút veszünk szállásadóinktól, az apró ladikjainkban visszatérünk Siberut kikötőjébe, ahol a kora délutáni hajóval visszatérünk a civilizációba, Padang városába.

A késő délutánt. estét friss vacsoránk elfogyasztásával folytatjuk.

Szállás: Padang

6. nap - Január 15. szerda: Padang - Medan - Berastagi

Korán reggel indulunk Padangból Medanba, Észak-Szumátra városába, ahonnan érkezést követően azonnal indulunk tovább Berastagi városába. Kb. 2-3 órás autós utazás vár ránk.

Berastagi egy elbűvölő kisváros a Barisan-hegységben, Észak-Szumátrán, Szumátra Gyümölcs Fővárosának is nevezik. Ennek a kisvárosnak a közelében két aktív vulkán is található: a Sibayak és a Sinabung. Utóbbi 2010 óta le van zárva aktív vulkáni tevékenység miatt, ezért nem lehet felmászni rá. Berastagi  mezőgazdaságáról híres, azon belül is leginkább gyümölcseiről; mint például a maracujáról, a sárkánygyümölcsről vagy a mangosztinról. A helyi gyümölcspiacon (Pasar Buah Berastagi)ezek közül a friss gyümölcsök közül többet is megkóstolhatunk majd. 

A nap hátralevő részét a város körüli látnivalókkal töltjük, amelyek az alábbiak:

Taman Alam Lumbini (Lumbini Garden)

Indonézia legmagasabb buddhista pagodája, 46,8 méter magas. A Myanmari Shwedagon arany pagoda másaként épült 2010-ben. Ebben a gyönyörű környezetben töltekezünk egy kicsit.

Assisi Szent Ferenc katolikus templom

Karo Batak stílusban épült szokatlan látványt nyújtó katolikus templom, hagyományos, többszintes csúcsos tetővel, bivalyszarvakkal. A belső teret ólomüveg ablakok és lenyűgöző, magas mennyezet jellemzi.

Szállás: Homestayben, Berastagiba

7. nap - Január 16. csütörtök: Berastagi környékének felfedezése

Korán reggel indulunk útnak, hogy napkeltére a Sibayak vulkán tetejére érjünk, ami Indonézia egyik legkönnyebben elérhető vulkánja.

A Sibayak egy rétegvulkán Berastagi város közelében. 2181 méter magas és kb. 100 évvel ezelőtt tört ki utoljára. Szállásunkról kb. 4 óra alatt érünk fel a csúcsra, ahol erős kénszag csaphatja meg az orrunkat. A hegy tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Sinabung vulkánra. A vulkántúra után a napot folytatjuk a környék felfedezésével. A Sibayak vulkántúra egy közepesen nehéz túra, de nem szabad alábecsülni a hegyen levő viszonyokat. Az időjárás hirtelen megváltozhat, erős, nehéz köd eshet a tájra, és előfordulhat, hogy megnehezíti a látási viszonyokat. 

A Sinabung vulkán aktív kitörése miatt a környező falvakból kiköltözött emberek otthonai szellemvárossá váltak, amely népszerű látványosság az idelátogató turisták körében. Mivel ezekben a falvakban a helyiek otthagyták sok mindenüket, elég hátborzongató érzést kelt meglátogatni.

A Gundaling Hill-ről csodálatos kilátás nyílik a Sinabung és a Sibayak vulkánra, ha tiszta az idő.

A városközponttól a tempótól függően körülbelül 30-45 percnyi séta a csúcsra. A csúcsra vezető séta nem túl meredek, és menet közben is csodás a kilátás. Tökéletes helyszín naplementére.

Figyelem: Indonéziában előfordulhat, hogy nem tudunk 1-1 előre meghatározott vulkánra eljutni, ha éppen vulkáni aktivitás miatt lezárják a területet. Ha ilyen előfordul utazásunk idején, akkor ez a túra elmarad.

Szállás: Homestayben, Berastagiban

8. nap - Január 17. péntek: Berastagi - Toba Tó - Singkil

A mai nap hosszú utazás vár ránk. Korai reggeli után Singkilbe utazunk kisbuszunkkal, de útközben megállunk Indonézia egyik legkülönlegesebb csodájánál, a Toba Tónál. Ez a világ legnagyobb vulkáni tava, amely egy egész világot megrengető vulkán kitörésével keletkezett 75 000 évvel ezelőtt. Ez volt a világtörténelem egyik legnagyobb vulkánkitörése, és körülbelül 10 évig vulkáni telet okozott!

Berastagi-Tonggil kb 2 óra autóval

Útközben megállunk Indonézia egyik legmagasabb vízesésénél (120 méter), a Sipiso Piso vízesésnél. Megcsodálhatjuk a tetején levő kilátó pontról, ahonnan a Toba Tóra is lenyűgöző kilátás nyílik, majd lemegyünk a vízeséshez, ahol bőrünkön érezzük majd a víz erejét. Ide érdemes váltóruhát hozni, mert mindenki vizes lesz. Egy gyors ebéd után kisbuszunkba pattanunk és robogunk tovább Singkilbe. Hat órás utazás vár még ránk.

Szállás: Singkil

9. nap - Január 18. szombat: Singkil - Banyak szigetek

Ezen a napon a reggeli órákban privát hajónkkal a Banyak szigetekre utazunk. Kb. 3 órás utazás után megérkezünk arra a szigetre, ahol a következő napokat töltjük majd.

Szállásunk tengerparti bungalókban lesz, ahol egy ágyat kell megosztani két embernek. Az ágyon van szúnyogháló, minden kicsi háznak van terasza, ahonnan megcsodálhatja a naplementét. Ezen a szigeten nincsenek éttermek vagy boltok, így a szálláson kapunk napi háromszori meleg élelmet, napközben pedig ivóvíz, kávé, tea korlátlanul áll rendelkezésünkre. A szigeten nincsen áram, napelem biztosítja az áramellátást, ezért napközben lehet csak minden elektronikai kütyüt tölteni.

Wifi az ebédlőrészben van.

Szállás: Banyak szigetek

10. nap - Január 19. vasárnap - Banyak szigetek

A szigetek felfedezése, sznorkelezés.

Szállás: 

11. nap. Január 20. hétfő:Bangkaru sziget

Reggel útnak indulunk motorcsónakkal Bangkaru szigetére, ahova kb. 1 óra alatt jutunk majd el. Ez a sziget egy Teknős rezervátum, ahol szigorú szabályokat betartva juthatnak el az utazók.

Bankaru szigete, amelyet „teknős szigetnek” is neveznek, az utolsó hely Indonéziában, ahol érintetlen esőerdő található, és ahol a veszélyeztetett teknősök fészkelnek az év minden éjszakáján. Az Ecosystem Impact szervezetnek az a küldetése, hogy egy csapat erdőőrrel megvédje ezt a varázslatos helyet.

Minden nap őrök járőröznek a szigeten, hogy felmérjék a szigetre érkező tengeri teknősöket, valamint az ott élő teknősöket. Ezek a járőrök naponta 3 alkalommal reggel 8:00-tól 11:00-ig, este 20:00-tól 23:00-ig és 23:00-ig. 2:00 óráig járőröznek. A járőrözés célja, hogy megvédje a tojásokat a ragadozóktól, és hogy adatokat gyűjtsön a teknősökről.

Ezen az éjszakán a dzsungelen átkelve kisétálunk a tengerpartra, ahol reménykedünk abban, hogy láthassuk annak csodáját, ahogy ezek a csodálatos állatok tojásokat raknak a homokban az éj leple alatt.

Szállás: Bangkaru, közös hálóteremben

12. nap. Január 21. kedd: Bangkaru - Banyak

A délelőtti órákban visszatérünk korábbi szálláshelyünkre és a délutánt pihenéssel, sznorkelezéssel töltjük.

Szallas: Banyak

13. nap Január 22. szerda: Banyak szigetek

Szabad program, a sziget kiélvezése, sznorkelezés, kajakozás

 

Szallas: Banyak

14. nap - Január 23. csütörtök

Elkezdjük utazásunkat hazafelé. A Banyak szigetekről Singkilbe utazunk, ahonnan 10 órás autós utazás vár ránk vissza Medanba.

Az utazás után, aki szeretne Bukit Lawangban meghosszabbíthatja az utazását pár nappal. Én oda már nem tartok a csapattal, de a szervezésben tudok segíteni, ha valaki szeretné.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.