Közlekedés Balin – Mivel lehet, mivel érdemes?

Közlekedés Balin – Mivel lehet, mivel érdemes?

A Balira utazás egyik legfontosabb és legvitatottabb kérdése az, hogy mivel lehet, vagy mivel érdemes közlekedni a Szigeten. A napi közlekedési dugók, a forgalom, a be nem tartott, de mégis jól működő közlekedési „szabályok” egy káosszal teli, mégis jól működő rendszert alkotnak az itt élők számára.
De mi a helyzet az ide látogatóval? Ő vajon mit kezdhet ezzel?

dsc_5531.jpg
Fotó: Simon Teodóra

Távolság

Mielőtt a konkrétumokra térnék, szeretném tisztázni a távolság fogalmát mi, Európaiak elgondolása és a helyi viszonyok tükrében. Balin a távolságok teljesen más értelmet nyernek, mint otthon. Elmondok egy példát. Az Ubud-reptér közti szakasz Google térképen megtervezve 36 kilométer. A térkép a becsült menetidőt 1 óra 20 percre javasolja, ami majdnem korrekt. Azonban a gyakorlatban ezt a távolságot gyakran két óra alatt sem lehet megtenni, legalábbis, ha autós közlekedésről van szó.
36 kilométer 2 óra alatt? Igen!
Balin a távolságokat érdemes átlagosan kb. 30 kilométer per órával számolni. A gyakori közlekedési dugók, a szűk utcákon levő útszélen parkoló járművek, és egyéb lassító tényezők miatt képtelenség gyorsabban haladni. Akkor érted ezt meg igazán, ha te magad is megtapasztalod ezt, nap mint nap. Egy két hetes nyaralás alatt emiatt nem érdemes egy helyen megszállni (például CSAK Nusa Dua-n) és onnan menni mindenhova, mert napok telhetnek autóban ülve, ahelyett, hogy az időt jobban ki lehetne használni. Célszerű akár 2-3 különböző helyen megszállni, és csillagtúra szerűen bejárni Balit.

screen_shot_2019-05-20_at_7_53_09.png
A forgalmas órákban ez a tipikus ubudi utcakép. Állnak az autók, az Ubudba vezető úton. Ilyenkor (is) motorral gyorsabb a közlekedés.

Robogó

Ha tudsz robogót vezetni, és van gyakorlatod a délkelet-ázsiai közlekedésben, akkor a motor a legolcsóbb és a leggyorsabb közlekedési mód számodra. Ha nincsen tapasztalatod, akkor azt javaslom, ne itt próbáld ki először. A közlekedési szabályok nem létezése, a káosz, a bármelyik irányból bármikor megjelenő járművek hatalmas odafigyelést és rutint kívánnak. Ha most ülsz először robogón és épp a fék, gáz, tükrök tanulásával vagy elfoglalva, kevésbé tudsz azonnal reagálni egy helyzetben, miközben vezetned is a másik oldalon kell, mint ami megszokott.

Robogó bérlés árai:
Honda Scoopy, Honda Beat, Honda Vario (110-125cc): 75-100e IDR per nap, 700-900e per hónap
Yamaha NMax (150cc): 150e IDR per nap, 1,5-2 millió IDR per hónap.

Fontos: nemzetközi jogosítványod legyen, ha robogót bérelsz, mert ha megállít a rendőr, ezt fogja kérni elsőként. Sokszor le sem ellenőrzi hogy érvényes-e, de ha nem tudod felmutatni, biztosan büntetést kell fizetned.

Autóbérlés sofőrrel

A motorozás alternatívája az egész napra autó bérlés sofőrrel. Taxisok százai ajánlkoznak erre a célra az útmentén bármelyik turista övezetben. Ezek az emberek tapasztalt, vagy sokszor kevésbé tapasztalt sofőrök, akik a leggyakrabban látogatott turista helyekre előre egyeztetett útvonalon visznek el téged. Érdemes olyat keresni, aki jobban beszél angolul (sokan ugyanis hiányos nyelvtudással rendelkeznek), hiszen így a hosszú, autóban töltött órák kevésbé tűnnek hosszúnak, ha közben van lehetőség információ cserére. Sokszor azonban kulturális jellegű kérdésekre nem tudnak válaszolni, ebben a témában kevésbé felkészültek. Nem könnyű feladat jó nyelvtudással rendelkező sofőrt találni és még nehezebb olyat, aki értékes kulturális, történelmi háttér információt is tud mondani az adott helyekről. Ha találtál egy ilyen embert, ne engedd el!

Napi autóbérlés ára sofőrrel időtartamtól és távolságtól függően: 500-800e IDR per nap, per autó. Személyek számától független, egy átlagos helyi autóba befér akár 4-5 ember is a vezető mellett.

Taxi

A Bluebird az egyik legmegbízhatóbb társaság, applikációja is van. Arra figyelj, hogy mindig bekapcsolt órával menj.

Mobilos közösségi fuvarozási applikációk

Gojek

Robogótaxi. Olcsó és gyors. Indonéz telefonszám kell hozzá. Ha félsz a robogózástól és egyedül nem mered kipróbálni, már csak ezért is érdemes gojekezni. Tapasztalt sofőrrel mehetsz akár városnéző kirándulásra is. Nemcsak motort, hanem autót, vagy Bluebird taxit is rendelhetsz rajtuk keresztül. Azonban jó tudni, hogy nemcsak utazásra használhatod ezt az applikációt, hanem ételszállításra, bevásárlásra a szupermarketből, olyan masszázshoz, amit a házhoz rendelsz, és még sok egyéb dologra is. A GoCar pedig autós fuvarozást biztosít az applikáción belül.

grab vagy uber

A GoJek, GoCar autós alternatívái. Ugyanúgy applikációval működik, árban hasonló, nagy különbség nincsen.

Fontos: A Go-Jek, a Grab és az Uber agresszívan ki vannak tiltva bizonyos területekről (pl. Ubudból, Padang Baiból), és a fuvarszolgáltatás árai sem sokkal alacsonyabbak már, mint az utcai taxisoké. Ha mindenképp őket szeretnéd használni, érdemes kicsit kisétálni a tiltott zónából és oda kérni a fuvart, például egy supermarket elé, ahol kevésbé feltűnő. Ezeket az alkalmazásokat már otthon, kiutazás előtt is letöltheted, és a kívánt útvonal árait előre leellenőrizheted az applikáció segítségével.

img_3746.JPG
Kura Kura Busz

Bali “shuttle busz” szolgáltatása, amely a népszerű turista központok mentén közlekedett a járvány előtt. Légkondicionált, wifi-vel felszerelt járműveik vannak. Kuta, Jimbaran, Sanur, Nusa Dua mind bejárható volt vele, olyasmi útvonalak voltak kialakítva mint nálunk a metrónál.

Jelenleg azonban csak a Kuta-Ubud szakasz között közlekedik, a többi útvonalat tervezik újra megnyitni hamarosan.

Perama Busz

Naponta többször, turista városokat összekötő útvonalakon közlekedik. Mivel el lehet vele jutni akár Lovináig vagy Amedig is, ezért jó kiegészítője a Kura Kura Busznak. Azonban, ha már ketten vagytok érdemes megfontolni a privát autó/taxi lehetőségét, a nagyobb szabadság miatt, ugyanis egy Ubud-Amed jegy 175e IDR per fő, a taxi pedig 400e IDR egy irányban. A kisbuszt általában megtöltik utassal, kevésbé rugalmas, ha meg szeretnél állni valami miatt.

A Perama busz egy jó opció reptérre való kijutásra is, hiszen Ubudból ennek ára 60e IDR, a taxi pedig 250-300e IDR lenne. Ha megőrzöd a jegyed, a következő utazásra 10e IDR kedvezményt adnak.

Ha pedig bővebb információt szeretnél megtudni Baliról, a helyiekről, kultúráról, Bali láthatatlan világáról, ajánlom figyelmedbe Baliról szóló könyvemet, amelyet az alábbi linken meg is rendelhetsz.

Ha pedig tervezed, hogy Balira utazol, de szeretnél élni az egyéni utazás szabadságával, és a tervezéshez szükséged van segítségre, írj nekem az utazas@sargaruhaslany.com címre és segítek megtervezni az utadat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.