Hogyan közlekedjünk a Fülöp-szigeteken?

Hogyan közlekedjünk a Fülöp-szigeteken?

A Fülöp-szigetek országon belüli közlekedését kissé megnehezíti az a tény, hogy ez az ország 7107 szigetből áll. A szigetek között kétféleképpen lehetséges a közlekedés:

Repülővel

Viszonylag olcsó, ha előre foglaljuk a jegyet. Előnye, hogy akár 1 óra alatt átérhetünk egy másik szigetre. Hátránya, hogy ha az utazás előtt nagyon rövid idővel derül ki, hogy utazunk, már annyira nem is olcsó. Minden esetben terminal díjat kell fizetni, becsekkoláskor. Ez repterenként változó lehet, Puerto Princesában 150 peso, Manilában 550 peso. Az alábbi oldalakon nézelődhetünk repjegyek tekintetében:

https://www.cebupacificair.com/
http://www.philippineairlines.com/
http://www.airasia.com

Hajóval

Hajóval közlekedni olcsóbb, mint repülővel. Vannak gyors és lassú járatok. Manila-Cebu között 29 óra az út, akár saját kabinokban teljes ellátással, de van a fapados változat, ahol mindenki egy légtérben alszik emeletes ágyakon, és az ételről maga gondoskodik. Például egy Ilo Ilo – Puerto Princesa hajóút közel 40 óra, egy 6 órás köztes szünettel a Cuyo szigeten. 900 pesóba kerül. Minden esetben terminál díjat kell fizetni itt is, mielőtt felszállunk a hajóra, de ez elenyésző összeg. 

Az egyik legnépszerűbb weboldal hajóút foglalására: 

http://travel.2go.com.ph/

Busszal

Helyközi járatok minden szigeten vannak. Légkondis és nem légkondis változatban létezik. A nem légkondis busz nagyon hamar megtelik, mert az emberek zsák krumplikat, vagy kakasokat is szállítanak magukkal. Ezek a buszok sokszor nincsenek túl jó állapotban. Egy 6 órás út Puerto Princesa és El Nido között az olcsó buszon 300 pesóba kerül.

Dzsipnivel

A szigeteknek sajátos tömegközlekedése van, ez pedig a jeepney (dzsipni). Városon belül vagy városok között is tudunk vele utazni. A dzsipni az tulajdonképpen egy összetákolt nyitott busz, amelyben két sor padon ülnek az emberek. Előlről olyan mintha egy kamion lenne, oldalról pedig mintha egy meghosszabbított terepjáró. Csúcsidőben a padok közötti üres tér is megtelik, sőt a tetején is utaznak, vagy a hátulján lógva. Tulajdonosaik előszeretettel díszítgetik mindenféle színekkel, mintázatokkal. Az út szélén kell leinteni, és általában 8 peso az ára. A tetején mindenféle dolgot szállítanak az emberek magukkal Á-ból B-be, de láttam malacot is rákötözve a hátuljára ketrecben.

Tricycle

Ez a helyi taxi. Szintén csodálatosan kidekorált változatokban létezik. Lényegében ez egy motor, köré épített “hintóval”. Hasonló mint más ázsiai országokban a tuk tuk. Keményen kell alkudni, mert ezzel gyakran lehúzzák a tudatlan túristát. Általában több személy utazik benne, idegenek is együtt. Városokban alapáron 8-10 pesoba kerül személyenként. Városok között alkudjunk az árból.

Habal habal

Vagy más néven motoros taxi. Előnye, hogy gyors és mindenhol le lehet inteni. Itt is alkudni kell, keményen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.