IndonéziaHogyan kapta Celebesz sziget a nevét?

Hogyan kapta Celebesz sziget a nevét?

Amikor Európa-szerte egyre több ember kedvelte meg a keleti fűszereket és hatalmas összegeket fizettek ki, hogy megszerezzék ezeket, a bátor hajósok nekivágtak a világnak. Átszelték a tengereket, hogy a Maluku-szigetekről elhozzák a kívánt fűszereket.

Egy ilyen út során az egyik portugál karavella kapitánya hatalmas szigetet pillantott meg, magas hegyekkel, a partján karcsú pálmafákkal. Figyelmesen áttanulmányozta valamennyi tengeri és szárazföldi térképét, szextánsával bemérte a hajó helyzetét, megnézte az iránytűt, és végül megállapította:

  • Ez a sziget, ott szemben velünk, nem létezik, azaz még senki sem fedezte fel előttünk.

    S hogy többet tudjon meg, máris csónakot bocsátott a vízre, és átvitette magát a szigetre. A parttól nem messze egy kovácsra bukkant, aki szorgalmasan dolgozott. 
  • Hogy hívják ezt a szigetet? – kérdezte a kapitány a meglepődött embertől.

    A jámbor kovács, aki azelőtt még soha nem látott portugál kapitányt, de még csak ezt a nyelvet sem hallotta soha, zavarában csak arra gondolhatott, hogy az idegen a foglalatosságára kíváncsi.
  • Szele beszi! – válaszolta anyanyelvén-, vagyis vasat kovácsolok.

A kapitány elégedetten bólintott, és bejegyezte a vastag hajónaplóba: A keleti hosszúság 119°, déli szélesség 3° 5`-nél új szigetet fedeztem fel, melyet a bennszülött lakosság SZELEBESZI-nek nevez…

Ezt a nevet használja a Föld minden lakója, általában saját nyelvéhez igazítva a CELEBESZ szót, vagy az indonéz nyelv SULAWESI szavát. A harmadik legnagyobb Szunda-sziget eredeti elnevezése a kapitány tévedése folytán végképp elveszett, és ma már egyetlen élő ember se tudja.

A történet Walter G. Picard: Gadzsa, az elefánt című könyvében található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.