IndonéziaFloresA halott lelkek színes tavai

A halott lelkek színes tavai

A Kelimutu vulkán kráterében található 3 színes savas tó folyamatosan változtatja a színét a bennük lévő sók és oxidok és ásványi anyagok összetételének és az időjárásnak köszönhetően a kék, sötétzöld, sötétbarna, vörös árnyalatokon át.
A helyi emberek szent helyként tisztelik.

Kelimuturól azt tartják a környéken élő népek, hogy amikor valaki meghal, a lelke elhagyja faluját, idelátogat, és örökre Kelimutuban marad: szelleme a három tó egyikében él tovább. Az, hogy melyik tóba költözik, az függ az életkorától és attól, hogy milyen ember volt amíg élt. A hátsó, vagy nyugati tó a halott szülők szellemeinek helye (Tiwu Ata Mbupu vagyis Lake of Old People) általában ugyanolyan zöld színű, a második olyan lelkek gyűjtőhelye, akik sámánok, vagy nagyon okos emberek voltak, de tudásukat rossz vagy negatív célokra használták fel (Tiwu Ata Polo vagy Bewitched or Enchanted Lake), végül az utolsó tó (Tiwu Nua Muri Kooh Tai vagy Lake of Young Men and Maidens) pedig a meghalt gyermekek számára hely. Ez utóbbi kettőnek van egy közös kráterfala.

Ezek színei sokfélék lehetnek kék zöld, barna, piros. A piros szín általában az esős évszakban a vas ásványok oxidációja és kicsapódása miatt intenzív vörössé válik. Az egyik legérdekesebb hely a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.