Gyakran ismételt kérdések

gyakran ismételt kérdések

 

Ha van kérdésed és nem találod az alábbi listában, akkor, írj nekem emailt: sargaruhaslany@gmail.com

Ha pedig az érdekel bővebben, hogy hogyan vágj neki egy hosszabb hátizsákos utazásnak, akkor ajánlom a Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)? című könyvemet, amelyet a webshopban meg is rendelhetsz.

Honnan ered a sárga ruhás lány név?

Még a nagy utazásaim előtt történt, hogy részt vettem egy előadáson interjú alanyként, ahol a korábbi utazásaimról kellett beszélnem. Az esemény után felkerült egy kép a fb-ra, ahol írtak rólam egy sort, amiben szerepelt ez a mondat "kérdezték Ritát (sárga ruhában)" - mert épp egy sárga ruhát viseltem. Ekkor jött az ötlet, hogy valami olyan nevet szeretnék, amiben ez benne van. Nem szerettem volna olyan nevet, amiben bármilyen módon az utazás benne van. Azt akartam, hogy akit érdekel nézzen mögé, sejtelmes legyen számára. Így lett ez a név, amit azóta is nagyon szeretek.

miből lehet utazás közben megélni?

Sokmindentől függ, leginkább attól, hogy csak utazni szeretnél-e vagy utazás közben dolgozni is. Ha az előbbi, akkor az alábbi lehetőségek vannak:

  • előre félreteszel egy nagyobb összeget, amiről azt gondolod, hogy elég lesz 
  • eladsz valamit, ami nagy érték (mondjuk egy lakást)
  • van passzív bevételed például lakáskiadás vagy egyéb jövedelem

Ha szeretnél dolgozni útközben, akkor az alábbi lehetőségek vannak:

  • van itthon egy olyan állásod, amit távolról is tudsz végezni laptopon internettel (ebben az esetben csak olyan helyre tudsz utazni ahol van elérhető, jó internet kapcsolat és vinned kell magaddal laptopot)
  • ha nincs itthon állásod, a fenti feltételekkel keresel magadnak online munkát közvetítő oldalakon pl Upwork

A harmadik katagória az a helyben végzett munka, például dolgozol egy hostelben ételért és szállásért vagy olyan szakértelmed van, amit helyben megfizetnek és jóga vagy búvároktató esetleg nyelvtanár lehetsz.

A negyedik opció hogy úgy húzod ki sokáig, hogy keveset költesz. Ilyen például a házőrzés (housesitting), ahol ingyen lakhatsz és sokszor még járművet is adnak használatra.

És mindezek mellett ne feledd, hogy ha például Délkelet-Ázsiában élsz egy darabig, az élet kevesebb ekerül, mint itthon, tehát eleve kevesebb bevétel is elég.

Hol találok olcsó repjegyet?
  • Feliratkozom a légitársaságok hírleveleire, így elsőként értesülhe- tek az éppen aktuális akciókról.

  • Nem a központi repülőtérre, hanem egy ahhoz közeli városba uta- zom, és átbuszozom, vonatozom vagy taxizom inkább, ha ezzel pénzt tudok spórolni. Például Vietnamban Hanoi helyett Da Nangba is lehet repülni és onnan tovább bármerre szárazföldön közlekedni. Nagyobb városokon belül a kisebbik reptérre utazni is sokszor olcsóbb, például Bangkokban a Don Mueang vagy Dubajban a DWC (ahova a Wizz Air is repül), esetleg Shenzen helyett Hongkong is lehet a cél és onnan tovább utazni.

  • Ha repülőjegyár-összehasonlító oldalakon keresgélek, akkor nem egy fix dátumot írok be az utazásom időpontjának, hanem egy egész hónapot, ahol láthatom, hogy adott hónapban melyik napra a leg- olcsóbb a jegy. Ilyen összehasonlító oldalak például a skyscanner. hu, momondo.com, kayak.com, priceline.com vagy a pelikan.hu.

  • Ázsián belül érdemes úgy keresni a jegyet, hogy a központi rep- tereken én magam intézzem az átszállást, például Kuala Lumpu- ron keresztül Balira vagy Dubajon keresztül a Fülöp-szigetekre, Indiába vagy Nepálba. Ellenőrizd le a különbséget, sokszor jóval olcsóbb így a jegy.

Hogyan kezdjek blogolni és mire kellene odafigyelnem?

Először találd meg azt a témát, ami érdekel és amiről szívesen írnál, beszélnél. Ezután találd ki, hogy mi a célod a blogolással. Ez lehet szórakoztatás, pénzkeresés, vagy tájékoztatás stb.

Majd találd meg a hozzád legjobban illő platformot. Például ha szeretsz beszélni, szerepelni és van türelmed videót vágni, akkor vlogot is indíthatsz. 

Gondold át hogy hol szeretnél publikálni, közösségi médiában, vagy csak a saját oldaladon. Szeretnél-e megtanulni weboldalt szerkeszteni vagy az a fontosabb, hogy azonnal megismerjék akár többen az írásaidat.

Erről részletesebben is írok majd.

 

Milyen bankkártyát használsz hosszabb utazások alkalmával?

Transferwise és N26 kártyákat használok és tartalékban nálam van a magyar bankkártyám is. 

Milyen utasbiztosítást kössek? Kössek-e?

Attól függ merre utazol és mennyi időre. A járványhelyzet miatt érdemes alaposan körülnézni, hoyg pontosan mit fedez és mit nem fedez egy biztosítás. Vannak olyan országok, ahol ingyenes az egészségügyi ellátás, ha bajba kerülsz, de vannak olyanok is, ahol akár egy vagyonba is belekerül, ha magadnak kell fizetned és nincs biztosításod.

Mi lesz a magyar TB jogviszonyommal, ha életvitelszerűen szeretnék utazni?

Sajnos ugyanúgy fizetned kell, mintha itthon lennél, legalábbis amennyire tudom. Akkor mentesülsz ez alól, ha kijelentkezel Magyarországról (leadod a személyidet is), de ebben az esetben meg kell adnod egy külföldi állandó lakcímet, ahol tartózkodni fogsz.

Dollárt vagy Eurót érdemes magammal vinni?

A dollárt mindenhol váltják, de több helyen emiatt sok a probléma vele, mert csak olyan bankjegyeket fogadnak el ami nincs összehajtva, nem sérült. A nagyobb címleteket jobban váltják. Az a tapasztalatom, hogy az Euróba kevésbé kötnek bele.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.