Egyéb kategóriaEzt olvastam februárban

Ezt olvastam februárban

Pici gyerek mellett nehezebb megteremteni az időt az olvasásra, de az újévi fogadalmaim egyike volt, hogy szeretnék havonta minimum 2-3 könyvet elolvasni. A gyereknevelés mellett nagyobb lett erre az igényem, és nemcsak gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek érdekelnek, sőt egy idő után pont azoktól menekülök. Bármi érdekel, ami szórakoztat, segít átvészelni nehéz időket, vagy csak mert éppen az a téma aktuális valamiért.

Gyakran a gyermek szoptatása, altatása során jut idő olvasni, hiszen ilyenkor miután elalszik, még jó darabig az ölemben, karomban van, így beszereztem egy olyan ebook olvasót, amiben van világítás, és így a sötétben is tudok olvasni, ha épp nem alszom vele együtt.

Februárban is sikerült tartani a három könyvet, ezeket sikerült elolvasnom:

Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Ezt a könyvet részben “kötelességből” választotta, részben pedig azért, mert érdekelnek Budapest érdekességei, titkai. Mivel márciusban lesz az idegenvezető záróvizsgám, jó ötletnek tartottam ebből a könyvből felkészülni, amikor érdekességekről kell mesélni turistáknak (akik jelen esetben az osztálytársaim). A könyv színes, érdekes, a történelmi adatokat is érthetően magyarázza, könnyen megjegyezhetők az apró titkok a fővárosról. Aki többet szeretne tudni Budapestről, annak mindenképp hasznos lehet elolvasni.

“Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akarták tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten?
Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest. A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan fotó és egyedi térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.“

Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek
A minap betévedtem a könyvesboltba és az újdonságok között volt ez a könyv. Megragadott valamiért, és beleolvastam. A főhős életét követi végig a történet hét éves korától a harmincas évei közepéig, a második felében politikai szálat is beleszőtt az író. Érdekes látni, hogy Mari, a főszereplő hogyan teljesíti be anyja sorsát és érdekes volt belelátni a politikusok, a hatalom világába is. Vajon min múlik hogy hogyan alakul az életünk, tényleg ekkora hatással van ránk az, ahogy felnőttünk, a szüleink példája és ezen változtathatunk egyáltalán? Nagyon sok kérdés merült fel bennem a könyv olvasása közben.

“Nyilánszki Mari hétéves. Egy Tisza-menti kisvárosban él, fullasztó, szeretet nélküli közegben. Kopogós cipőről, Barbie babáról és arról álmodozik, hogy az anyukája, amikor nagy ritkán hozzá szól egyáltalán, ne úgy szólítsa, hogy „Mari, fiam”. Nem csoda hát, hogy amint tud, elmenekül otthonról. Önmagát és a boldogságot keresi, de vajon képes-e a boldogságra az, akit olyan hosszú ideig csak boldogtalanság vett körül? Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, a WMN.hu magazin főmunkatársa. Hamvaimból című könyvében őszintén és tabuk nélkül írt rákos megbetegedéséről. Első novelláskötete, a Kardos Margit disszidál 2017-ben jelent meg.”

A sárga ruhás lány: Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)?
Nem tévedés, valóban a saját könyvem volt a harmadik könyv ebben a hónapban. Most már elárulhatom, hogy a könyvet újratördeltük, frissítettem az elavult információkat, aktualizáltam és kijavítottam benne a hibákat. Elkészült a második kiadás, ami nemsokára a nyomdába kerül és kapható lesz. A szellősebb szedést megszüntettük, így az indokolatlan üres oldalak is szöveggel teltek meg, ezért picit vékonyabb, és a Bali könyv méretével azonos méretű lesz az új nyomtatás, hogy jobban passzoljanak egymáshoz.

Az eddig megjelent két könyvem közül egyértelműen ez a sikeresebb, hiszen nem egy szűkebb rétegnek szól, hanem az utazni vágyókat szólitja meg. A könyvet most újra elolvastam, és rájöttem hogy még mindig aktuális, számomra is. Jó érzés emlékeztetni magam fiatalabb énem gondolataira. Örülök hogy ezt megírtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.