Egyéb kategóriaEzt olvastam áprilisban

Ezt olvastam áprilisban

Nem volt könnyű az április. Nemcsak a könyv választás tekintetében, hanem a magánéletben sem. Sok feladatom volt, egyre nehezebben viselem azt hogy nem utazunk miközben a szülésemet is igyekszem feldolgozni egy támogató csoportban. Ennek megfelelően jól beválasztottam az egyik legnehezebb olvasmányt Péterfy-Novák Éva könyvei közül. Elolvastam az Egyasszonyt. Általában több könyvet olvasok párhuzamosan egyszerre, nem tudok csak egyet olvasni. Azonban ezzel megküzdöttem. Már az elején nagyon felkavaró a történet, és még jobban megérint az, hogy tudom hogy igaz is. Az író fájdalma a csontomig hatolt, így sokszor le kellett tennem a könyvet, mert nem bírtam el többet lelkileg. Ennek ellenére nagyon ajánlom, hiszen egy csodás asszony történetéről van szó, aki szó szerint megjárta a poklot, de szívéből a legnehezebb helyzetekben sem apadt ki a szeretet.

A könyvről:

“Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve. Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak. Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar.”

Egy nehéz téma mellé mindig jól jön egy könnyedebb, humorosabb írás, ezért választottam

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary című könyvét. Régóta az olvasni való listámon volt, különösen azóta, amióta tudom hogy én is hivatásos idegenvezető leszek. Az író olyan idegenvezetőkkel beszélgetett, akik évtizedek óta ezt a szakmát űzik és nagyon sok féle magyar utazóval találkoztak. Vicces, megdöbbentő, szomorú és tanulságos sztorik egyaránt vannak a könyvben. Aki már utazott valaha csoportos utazáson, az tudja, hogy mindössze pár nap elég ahhoz, hogy igazi énje mindenkinek kibontakozzon. Elég csak a buszos utak tekintetében a csomagolt párizsis zsemlékre gondolni, vagy a svédasztalos reggeliknél a táskába csomagolt “majdmegeszemkésőbb” maradékok elrakása, hiszen “nekem ez jár”, vagy “ki van fizetve” alapon. Milyenek vagyunk mi magyarok, ha utazunk? Idegenvezetőknek készülőknek kötelező olvasmány, de mindenkinek szívből ajánlom! 🙂

A könyvről:

“A ​luxushotelek és a taxisok világa után a külföldre utazó magyar turisták – hírességek, hatalmasságok és egyszerű emberek – elé tart tükröt könyvében Kordos Szabolcs. Hogyan mulatunk Dubaiban, Zanzibáron fillérekért, és miként szórjuk a pénzt egy last minute tunéziai nyaraláson? A hajnali nyugágyfoglalóktól, a botcsinálta bazártolvajokon át, a notórius műtárgytapogatókig a „Turista from Hungary” hasábjain találkozhatunk a legújabb kori magyar portyázók színe-javával. Hány ezer kilométert utazik egy téliszalámis szendvics? Hogyan jutunk be mi leleményes magyarok a WC-n keresztül a híres párizsi múzeumba? Hogyan rabolunk, fosztogatunk, csenünk, kölcsönzünk turistaként külföldön? Milyen különleges kívánságainkkal, hóbortjainkkal megyünk utastársaink vagy éppen vendéglátóink idegeire? Hogyan flörtölünk, mivel hódítunk egy nyaraláson? Hogy viselkednek hírességeink, színészeink, tévésztárjaink, politikusaink ott, ahol azt hiszik, senki nem ismeri fel őket? A Turista from Hungaryban idegenvezetők mesélnek a szerzőnek arról, hogy mivé válunk mi magyarok, amikor minden értelemben átlépjük a határokat…”

Te mit olvasol épp?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.