Egyéb kategóriaEgy backpacker élete

Egy backpacker élete

Láttok szép képeket, olvastok történeteket, de arról nem írtam még, hogyan zajlik egy backpacker mindennapi élete. Hát íme:

Mit eszik?

Igyekszik helyi, olcsó ételeket enni, amelyek jobb esetben egészségesek is. Vannak országok, ahol ez nagyon nehéz, mert az ország fő ételei olajban sült ételekből és főként húsokból állnak. De mindig akad valamilyen utcai árus, zöldséges, ahol lehet vásárolni finomat olcsón. Mindig van nála szárított gyümölcs (ha teheti goji bogyó, amire Kínában talált rá) és valamilyen mag, most éppen a mandula. Ha nincs egyéb lehetőség reggelire, ebből falatozik egy kicsit és kibírja addig, amíg talál valamit.

Mit iszik?

Elsősorban palackozott vizet, de a helyi frissen facsart gyümölcsleveket vagy shakeket is előszeretettel kipróbálja. Ezek rendszerint nem kerülnek sok pénzbe. Kedvence a friss görögdinnye vagy mangó juice. A kávéról már rég lemondott, mert vagy nagyon drága, vagy ihatatlan, vagy instant kávé. Helyette mindig van nála teafilter, amihez a forró vizet ingyen lehet kérni mindenhol és egészen megkedvelte.

Hol alszik?

Rendszerint hostelek közös hálótermeiben, vagy más emberek kanapéján, vagy tömegközlekedési eszkozon: buszon, hajón, vonaton vagy reptéren. Ha úgy hozza a sors idegen emberekkel osztja meg a szobáját, olykor az ágyát is. Olyanokkal, akikkel éppen összehozza a sors. Az elmúlt két éjszaka egy holland lánnyal például. De van olyan, hogy kávézóban, ebédlőben, vagy egy storage roomban hajtja álomra a fejét.

Döntéseket hoz

Merre tovább, mivel, kivel, mikor, mennyi pénzért, miért pont oda. Fárasztó. Mindent magának szervez le, mindent egyedül hajt végre. Mindennek maga jár utána, mindent a saját bőrén tapasztal meg, az árakat maga alkudja le. Ha egyet kipipál, jön a következő, hiszen újabb helyeket szeretne felfedezni. Az összes holmiját a hátán cipeli magával mindig, mindenhova. 

Tisztálkodik, de nem szépítkezik

A meleg vizet már régen elfelejtette, megtanult hideg vízben fürdeni és hajat mosni. Ez a trópusi melegben annyira nem nagy feladat. Megtanulta, hogy akkor megy vécére, amikor van lehetősége, nem várja meg, hogy kelljen. Mindig van nála vécépapír és törlőkendő. A sminkhez nincsen hozzászokva, egyrészt minek, másrészt egyfolytában izzad, nem sokáig maradna a helyén. Pihenőnapokon, amikor nem költ túl sokat, mert lényegében csak fekszik a tengerparton, vagy egy parkban, kisebb luxusokat is megenged magának: körömfestést például. Megszokta, hogy a haja egyfolytában kócos és összetapadt, a keze pedig ragacsos. Sőt az egész teste ragacsos. Hol az izzadtságtól, hol a naptejtől, hol a szúnyogriasztó spraytől. 

Találkozik és elköszön

Folyton új emberekkel találkozik, szocizik. Helyiekkel és más backpackerekkel egyaránt. A másokkal ismerkedés örömmel tölti el, de a búcsúzás sokszor fájdalmas. Élete olykor napokon keresztül a búcsúzásból áll. Tudja, hogy ezek a kapcsolatok ott, akkor a világot jelentették számára, de valószínűleg soha többé nem találkozik már velük. Ha mégis, a viszontlátás olyan mint egy feltámadás.

Tele van sebekkel

Testi sebekkel. Ezek nagyon hamar begyógyulnak, sokkal hamarabb, mintha lelki sebek lennének. És ez teljesen rendben van így. Minden sebről tudja, hol szerezte, mikor, és kivel élte át azt a kalandot. Olyan ez, mint egy térkép.

Számol

Próbálja tartani a napi elkölthető keret limitet, ezért minden nap észben tartja, hogy mit engedhet meg magának és mit nem. Sokszor, nagyon sokszor le kell mondania bizonyos ételekről, kényelmi szolgáltatásokról, pl. taxi vagy szórakozásról. Ha folyamatosan túllépné a keretet, hamar véget érne az utazása, ezt pedig ne szeretné.

Idő

Fogalma sincs milyen nap van, hányadika van és hogy hány óra van. Órája sincs. A napok múlását a napfelkeltében és a naplementében méri, ami pontosan 12 óra távolságra van egymástól. 

És végül, de nem utolsó sorban ez a backpacker emlékeket gyűjt, nem tárgyakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

No products in the cart.