Bohol

Bohol szigete a legkönnyebben Cebu szigetről közelíthető meg hajóval, vagy repülővel a Tagbilaranban található reptéren keresztül. Gyakran megy hajó Cebuból Tagbilaranba, én viszont Tubigon városba hajóztam. Egyrészt azért, mert ez csak 1 óra, Tagbilaranba pedig legalább 3, másrészt sokkal olcsóbb. Tubigonból még egy óra az út busszal Tagbilaran városba. A hajó 250 peso körül van, a busz pedig 50. Alona beachen szálltam meg, ami lényegében egy turista központ Panglao szigeten. Innen lehet befizetni Island hopping túrákra is. A legklasszikusabb túra a következőket tartalmazza: Delfinles, Balicasag sziget és Virgin beach. Balicasag szigeténél teknősökkel találkozhatunk snorkelingezés közben

Virgin beach pedig egy minisziget a tenger közepén fehér homokkal és rengeteg tengeri csillaggal. Nekem 3 teknőst sikerült megpillantanom, Virgin beach pedig így néz ki. Delfint aznap sajnos nem láttunk.

A sziget egyik fő látványossága a Csokihegyek. Ezek a pici dombok csokikúpokra emlékeztetnek, különösen a száraz időszakban, amikor a színük a legbarnább, azaz a legcsokisabb. Kb. 1200 található belőlük a szigeten és maximum 120 méter magasak. Egyes helyi legenda szerint ezek egy szerelmi csalódott óriás könnycseppjei.

Boholon találkozhatunk a tarsierrel is, avagy a koboldmakival. Szerintem ő a világ legcukibb állata. Mindössze 15 cm, bolyhos fülei vannak, hosszú farka és hatalmas szemei. A nagy szemek miatt képes a fejét 180 fokos szögben elfordítani mindkét irányban. Bolyhos füleit egymástól eltérően képes mozgatni. Nappal alszik és éjjel aktív. Körbepisili a saját területét, miután kiugrálja magát éjszaka, ide tér vissza. Testméretéhez képest hatalmasat tud ugrani. Szuicid hajlamú állat, ami azt jelenti, hogy a túlzott dédelgetéstől öngyilkosok lesznek, ezért nem szabad fogdosni őket. 

Simogathatunk kígyót is errefelé, a Fülöp szigetek második legnagyobb pitonja, 130 kilogramm és 3 éves. Minden nap samponnal mosdatja őt Jingjing, a Piton lady. Hetente 3 csirkét fogyaszt el 3 héten keresztül, aztán 1 hétig vedlik. Ebben a miniállatkertben láthatunk baglyokat, cibet macskát, különféle madarakat is, mindössze 20 peso a belépő.

A világ legnagyobb fogva tartott pitonja Prony, szintén ezen a szigeten élt, amíg meg nem halt. A majd 300 kilós kígyónak a csodájára járt az egész világ. Halála után kitömték és megőrizték, hogy a látogatók ne maradjanak le semmiről.

Bohol szigetén található a Fülöp-szigetek leggyönyörűbb tengerpartja (szerintem): Anda. Anda kb 2 órányira van Tagbilarantól motorral, de busszal is megközelíthető. El kell menni Jagna városába és ott átszállni. Több kilométer hosszú fehér homokos tengerpart van itt, kristálytiszta vízzel, pálmafákkal. Tökéletes. Igazi képeslap feeling.

Ha adrenalinra vágyunk, akkor a Loboci kalandparkban levő ziplineon étrepülhetünk a Loboc folyó felett a dzsungelben. 500 méter hosszú kötélpálya van itt. Oda vissza zipline 350 pesoba kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.