Az én anyatej történetem

Az én anyatej történetem

Augusztus 1-jén volt az Anyatej világnapja, majd ezt követi augusztus 6-áig a szoptatás hete az egész világon. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy az anyetejes táplálás fontosságára és jelentőségére még jobban felhívja a figyelmet. Ebből az alkalomból szeretném veletek megosztani saját történetemet, gondolataimat a témában. 

Az én anyatej történetem

Balin lettem várandós és a várandósság első 5 és fél hónapját Indonéziában és a Fülöp-szigeteken töltöttem. A világ ezen részén fel sem merül kérdésként, hogy egy anya tudja-e szoptatni születendő gyermekét. A várandósság és a szülés alkalmával teljesen más dolgokra kerül a hangsúly, mint ami itthon várt rám. 

Aki régebb óta olvas, az tudja, hogy koraszülő vagyok, vagyis 40 helyett a 30. hétre született a gyermekem sürgősségi műtéttel. Koraszülőként óhatatlanul is ott lebegett a szemem előtt az a tény, hogy nem biztos, hogy fogom tudni szoptatni a kislányomat. Koraszülöttek esetében az anyatej, ha lehet ilyet mondani, még fontosabb, mint normál szülés esetében, hiszen a koraszülött anyukák teje is teljesen más tápanyagokból tevődik össze. 

PICi

Ha már láttátok valahol ezt a szót, így leírva, de nem tudjátok mit jelent, akkor elmondom: a PIC a Perinatális Intenzív Centrum vagyis a koraszülött intenzív osztály rövidítése, és a szóösszetétel a Pici babákra utal, akik sokkal hamarabb jöttek világra, mint kellett volna.

Egy korábban született PICi gyermek születése után azonnal inkubátorba kerül, ami egy szülőnek borzasztó látvány. A gyermek csöveken lóg, az arca sem látszik rendesen és gyomorszondán, tehát egy újabb csövön keresztül kapja a táplálékot, remélhetőleg a saját anya tejét. Az anyatej minden cseppje fontos GYÓGYSZER, felbecsülhetetlen értékű KINCS a számára. 

Az anya ilyenkor el van szeparálva a gyermektől, látogatni jár be a PIC osztályra (bármikor bemehet) és egy dolga van: fejni, fejni, fejni. Annyi tejet előállítani, amennyit csak lehetséges. Ezzel tud a legtöbbet segíteni a gyermekén. Ezek után tudtam, hogy az nem fordulhat elő, hogy nekem nem lesz tejem. 

Szülés után nehezen tértem magamhoz, nem is tudtam 6 óra elteltével talpra állni, ahogy ezt szokták mások, annyi vért veszítettem, hogy elképesztően gyenge voltam. Amikor bebizonyítottam hogy ki tudok sétálni a mosdóba és vissza, akkor átköltöztem abba a kórházi szobába, ahol csak olyan anyukák éltek (azért írom ezt, mert ezek az anyukák ilyenkor beköltöznek a kórterembe hosszú hetekre, hónapokra, hogy közel legyenek a babájukhoz), akiknek a gyermekük a folyosó másik végén az inkubátorban feküdt. 

A szobatársam elmagyarázta mi a rendszer. “Miután lefejted a tejet, a fejőgép részeit mosogasd el, egy erre rendszeresített szivaccsal. Majd a sterilizáló zacskóban a mikroba másfél percre tedd be és utána öntsd ki a vizet. Ezután fertőtlenítő géllel kend be a kezed és úgy vedd ki a részeit a zacskóból. Helyezd egy textilpelenkára, szárítsd meg fejjel lefelé, hogy kiszáradjon a belseje.” Bénán néztem rá, teljesen elvesztem a szavaiban és csodálattal figyeltem profizmusát. Nem fogtam fel mit mondott, csak azt jegyeztem meg, hogy minden második szó a fertőtlenítés volt. Ijesztően hangzott. Aztán lassan belejöttem. Pár nap múlva már én adtam tovább az infót az új szobatársnak.

Teljesen más időszámítás kezdődött a PICen. Nem volt időm látogatókra. Fejni kellett. Állandóan. Fejtem éjjel, fejtem nappal, fejtem minimum minden 3. órában. Nem a síró babámhoz keltem fel éjjel a kórházi ágyon, hanem a csipogó vekkerre. Csakúgy, mint a szobatársaim. 24 órás üzem volt. Minden nap. Ha szülsz egy gyereket és szülés után hazamentek és szoptathatod, van kiért felkelned, ott szuszog rajtad, becsukod a szemed és átöleled. De itt csak a fejőgépet és az üveget kapod minden fáradozásért cserébe. Vannak olyan babák, akiket hetekig nem ölelhet át az anyukájuk, csak az üvegen át gyönyörködhet benne. Egészen más állapot így létezni és nem gondolni másra csak hogy mikor mehetünk majd haza.

Annyi tejem volt, hogy nem tudtam hova tenni

Először a SOTE mélyhűtőjében volt bérelt helyem, majd a Honvéd kórházban, ezeket a férjem minden nap hazaszállította hűtőtáskában. Előre lemérte hogy mi az a legrövidebb idő, ami alatt meg tudja tenni a kórház és az otthon közti távolságot, hogy a tejnek biztosan ne legyen semmi baja amíg nincs a hűtőben. Mivel rengeteg tejem volt, otthon, a mélyhűtőben is csak halmozódott, profin felcimkézve dátummal, időponttal ellátva. Ha egy koraszülő anyukának van teje, akkor a tej akaratlanul is felhalmozódik, hiszen a gyermek annyira kicsi adagokat tud megenni a kezdeti hetekben, hogy az csak jó, ha sokkal több termelődik, hiszen el lehet tenni későbbre, ki tudja mi lesz.

Az első igazi anyetejes táplálás

Szülés után 2 héttel szoptathattam először. Ekkor már nem volt inkubátorban. Mérni kellett a mennyiséget, ami úgy történt, hogy egy régi zöldséges mérlegre felfektettem a babát (annyira picik, hogy bőven elférnek rajta), a másik részére pedig a súlyokat. Mintha egy dinnyét mérnék. Evés előtt, után is meg kellett mérni. Az első alkalommal 5 ml-t evett. Tudod mennyi 5 ml? Egy kisebb méretű fecekendőnek a harmada. Ez a gyomorszondán kapott mennyiségnek a hatoda volt, akkor 3 óránként kapott 30 ml tejet. Egy idő után annak érdekében, hogy jobban hízzon, elkezdtem szeparálni a tejet, hiszen az ún. hátsó tejnek magasabb a zsír és kalória tartalma, amitől jobban hízik a baba.

Anyatej donor

Akinek nagyon sok teje van, az jelentkezhet anyatej donornak. Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban van Anyatejgyűjtő állomás. Néhány vizsgálat után, ha a vizsgálatok megfelelnek (széklet, labor, tüdőszűrés), kb. 2 hét alatt lehet valaki anyatej donor. Annak, akinek szüksége van rá ingyenesen igénybevehető, annak, aki leadja, nem mellesleg 2700 Ft-ot jelent literenként és adózni sem kell utána. 

A Melletted a helyem Egyesület kampányfilmjét ajánlom mindenki figyelmébe ezzel kapcsolatban, nézzétek meg: “A donor női tej akár életet menthet! A koraszülöttek és beteg újszülöttek számára az anyatej után ez az optimális választás.”

Megfelelő tájékoztatás a szoptatásról

Ahhoz, hogy valaki szabadon dönthessen a témával kapcsolatban nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás és segítség. Nagyon fontos kérdésekre keresi egy anya a választ: hogyan kell szoptatni, mikor kezdje, miért elengedhetetlen a gyógyuláshoz, fejlődéshez (pl. koraszülöttek esetében), mi a különbség az anyatej és a tápszer között, információ a sikeres szoptatás segítésére, információ arról hogyan kell fejni, mit kell tenni, hogy a gyulladást, vérzést, fárjdalmat elkerüljük, mi az előnye stb… Nagyon fontos lenne a megfelelő tájékoztatás és segítség minden anya számára, hogy az ismeretek birtokában dönthesse el, hogy ha nehézség adódik merre menjen tovább. Szeretném kiemelni a SOTE 2 Csecsemőosztályán dolgozó laktációs tanácsadók munkáját, akik fáradhatatlanul segítik, mind lelkileg mind megfelelő tanácsokkal a bent fekvő anyákat. Addig tanítottak bennünket, koraszülő anyákat, amíg professzionálisan el nem sajátítottunk technikákat, mozdulatokat, gyakorlatokat hogy megelőzzünk gyulladást, csomókat, fájdalmakat. 

És ha mégsem sikerül…

Az, hogy szoptathattam a gyermekemet, kárpótolt a kezdeti nehézségekért  és azért, hogy szét voltunk választva egymástól. Mérhetetlen hálát érzek, hogy ez megadatott. Azonban azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem sikerül mindenkinek. Nagyon fontos lenne azoknak az anyáknak a támogatása, akiknek ez nem sikerül, hogy ne érezzék úgy, hogy kudarcot vallottak és ne érezzék kevesebbnek magukat. Az ő lelki támogatásra, együttérzésre is szükség van. Attól nem rossz anya valaki, mert ezt nem tudja ezt megadni gyermekének. 

Ez a saját történetem, saját tapasztalataim.

Kívánom minden anyának, aki szeretné anyatejjel táplálni a gyermekét, hogy ez megadasson neki. Az anyatejes táplálás minden újszülött emberi joga!

Az anyatej a legnagyobb kincs egy baba számára.

Tudtad?

A megmaradt, lefagyasztott anyatejből életreszóló emléket, ékszert is lehet készíttetni? Ez az enyém.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.