A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Te tudod, hogy mi a Coca-Cola egyik titkos összetevője?

Avagy mi köze a Fűszer szigeteknek John Pembertonhoz?

Kicsit több, mint tíz évvel ezelőtt, amikor Atlantában jártam munka ügyben, egy nappal tovább kértem a maradásom, mert szerettem volna meglátogatni a Coca-Cola “gyárat”, ami tulajdonképpen egy múzeum (World of Coca-Cola).

A méltatlanul sok Coca-Colás poszter és egyéb reklámtárgy mellett meg lehet kóstolni az üdítőital ízét a világ minden tájáról és meg lehet nézni hogyan készül ez az ital.

Nagy néznivaló nincs rajta, mert van egy futószalag, amin jönnek sorban az üvegek már eleve egy sziruppal az alján, amelynek a receptje titkos.

dsc01494.JPG

Állítólag annyira titkos, hogy egy bank páncéltermében őrzik. A legenda szerint mindössze két ember volt, aki ismerte a receptet, de egyikük sem ismerte teljes egészében, hanem megosztozva egyik az egyik felét, másik a másik felét.

img_6049.JPG

El is felejtettem ezt a történetet egészen addig, amíg sok évvel később az indonézia Banda-szigetekre vitt az utam. Ez a tíz szigetből álló szigetcsoport a semmi, vagyis a Banda-tenger közepén a történelem során évszázadokig a kereskedők és kolonizálók hadszíntere volt, ugyanis értékes fűszerekkel bírt ezért is hívták Fűszer-szigeteknek.

A hosszabb itt tartózkodásom alatt egyik nap, amikor elvetődtem a piacra észrevettem, hogy van egy érdekes ízű lekvár. Nem tudtam mihez hasonlít az íze, de tudtam, hogy ismerem. Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy ez kóla lekvár: vagyis Coca-Cola ízű lekvár.

Ekkor eszembe jutott John Pemberton találmánya és az atlantai múzeum, és rájöttem, hogy mi ennek a szénsavas üdítőitalnak az egyik titkos összetevője.

Te tudod-e?

Az elkövetkezendő 10 pénteken, reggel 10-kor kiteszek egy kérdést a facebook oldalamra, amire 24 óráig lehet válaszolni Google használata nélkül. Nyilván nem ellenőrzöm hogy ki használ hozzá internetes segítséget és ki nem, de legyen ez most igazi játék. Aki mind a tíz héten át helyesen válaszol, azok között kisorsolok egy apró ajándékot Baliról.

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.