A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Indonézia kulináris különlegessége, a sambal

Mi az a sambal?

Aki járt már Indonéziában annak nem ismereten a sambal (szambal) szó. A sambal tulajdonképpen chilli szósz, (egy csípős saláta vagy szósz, esetleg krémszerű pép), amelynek alap összetevője a csípős paprika. Tulajdonképpen hívhatnánk az indonéz Erős Pistának is, de azért ez jóval több annál, hiszen több, mint 300 féle sambal létezik. Emellett az indonéz ember számára az étkezés nem teljes sambal nélkül, mindenhez fogyasztják.

1_2.JPG

Pedas!, azaz csípős. 
Az indonéz konyha alapvetően alapból csípős, sokszor még akkor is, amikor kifejezetten azt kéred hogy ne legyen az. Erre jobb felkészülni. 

Egyes indonéz sambal típusok csípőssége kapcsán biztos sokaknak megfordul a fejében, hogy az ilyen csípősnél az ember már nem is érez ízeket, akkor meg minek eszi. Azonban mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez ehetetlen, nagyon téved. Annak ellenére hogy az ember alig érzi a nyelvét és egyéb belső szerveit, az utóízek kavalkádja fenséges, fantasztikusan ízletes és finom. A sambalok fő összetevői a chilli, só és a garnéla paszta, hagyma, fokhagyma, cukor, és olaj. Típustól függően emellé jönnek még egyéb hozzávalók. Nézzünk néhányat a legismertebbek közül, azokat, amelyekkel te is nagy valószínűséggel találkozol, ha Balin jársz.

Sambal Terasi
A legtipikusabb sambal egy szósz, amelynek az alapanyaga friss chilli, paradicsom, garnéla paszta (rák szósz, vagyis helyi nevén terasi) és apró lilahagyma egy mozsártálon összetörve. Ez szinte minden helyi étteremben megtalálható.

Sambal Matah
Egy tipikusan eredeti balinéz sambal, amely friss nyers összetevőkből áll, nincs összepépezve, megdarálva. Piros csípős chilli apró szeletekre vágva, apró lilahagyma, lime lé. Apró színes erős saláta.

4_2.JPG

Sambal Kacang
Vagyis mogyorószósz, az egyik legtipikusabb édes (csípős) szósz, amely bizonyos ételek, mint pl. gado-gado  (főtt zöldségekből álló meleg saláta mogyorószósszal tálalva) szerves részét képezik. Az édes szósz összetevői: őrölt mogyoró, fokhagyma, chilli, víz, só, cukor mozsártálon összetörve. 
Boltban is megvásárolható fajtája az alábbi, amelyhez csak forró vizet kell adni és máris kész, akár Magyarországon is elkészíthető.

gado_gado.jpg

Sambal kecap
Az egyik legfinomabb szósz halak ízesítésére. Főbb összetevői a citromlé, édes szójaszósz, friss paradicsom és apró lilahagyma darabokra vágva, chilli. Ez a fajta sambal nem pép, hanem a szójaszószos citromlében pácolt összetevők elegye.

sambal_kecap.png

Kép innen

Az SS Warung franchise éttermeiben, több mint 30 féle sambal közül lehet válogatni. Ha Balin vagy Jáván jártok érdemes kipróbálni. Ebben az étteremben például az egyik legfinomabb a chili szósz pirított fokhagymával, de előkelő helyen áll a rákkal kevert vagy az édes mangós chilli is (reszelt nyers mangóval).

Ha szívesen olvasnál még érdekességeket Baliról, akkor ajánlom figyelmedbe nemrégiben megjelent könyvem Bali címmel, amelyet megrendelhetsz ezen a linken.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.