A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Hogyan repülj olcsón a tengeren túlra, mondjuk Balira?

Épp Szarajevóban készülök a lefekvéshez egy hostelben, azonban most nem várost nézni jöttem ide, hanem technikai megállót tartok, mivel holnap indul tovább a gépem Indonéziába. Ez most végre nem fapados, egy 5 csillagos légitársaság járata, amelyre a retúrjegyet mindossze 420 Euróért vettem.

fullsizerender_9_4.jpg
A fotót Balin készítettem.

Amióta a világ másik felén élek, kétszer is meg kell gondolnom, hogy mikor repkedjek haza, hiszen a repjegy ára sokszor felér egy kisebb vagyonnal. Az évente egyszeri hazalátogatásom jóval gyakoribbnak számít, mint más magyaroké, akik szintén itt élnek, azonban én átlagban két hónapot szoktam ilyenkor otthon tölteni és sok kényelmetlenség árán jutok haza.

A Bali-Budapest-Bali útvonalat sokszor megjártam már, de eddig mindig fapadosban gondolkoztam, hiszen egyirányú jegyet vásároltam, amire az olcsóbb légitársaságok jobb opciónak tűntek. Mutatok pár fapados egyirányú útvonalat. Az összegeket forintosítottam, ahol lehetett kedvezményes kártyás árat használtam (nekem az van) és ezeket sokszor akciós időben vásároltam meg.

Budapest-Dubaj-Manila-Bali
Általában Dubajig kell valahogy elrepülni, Dubajba egy fapados megy Budapestről, a Wizzair, majd innen lehet menni tovább sokfelé. A Cebu Pacific légitársaság akkor éri meg, ha tudsz akciós jegyet venni, ilyenkor a jegy egy irányba akár 18 ezer Ft-ból megvan. Szintén a Cebu repül Manilából Balira direkt.

Budapest-Dubaj: kb. 12 000 Ft (időben megvéve, tagsági kártyával)
Dubaj-Manila: 18 000 Ft
Manila-Bali: 15 000 Ft
ÖSSZESEN: 45 000 FT

Budapest-Dubaj-Chennai-Kuala Lumpur-Bali
Tavaly két hetet töltöttem Indiában így innen kellett tovább utaznom. A szokásos Budapest-Dubaj kör után az Emiratesnél (nem fapados, 5 csillagos) vettem jegyet Chennaiba (24 ezer Ft), majd onnan repültem két héttel később Kuala Lumpuron keresztül Balira az AirAsiaval, Ázsia legnagyobb fapados légitársaságával.

Budapest-Dubaj: 12 000 Ft
Dubaj-Chennai: 24 000 Ft
Chennai-Kuala Lumpur: 24 000 Ft (utolsó pillanatban megvéve)
Kuala Lumpur-Bali: 24 000 Ft (utolsó pillanatban megvéve
ÖSSZESEN: 84 000 FT (két hetes indiai kitérővel)

Bali-Singapore-London Gatwick-Budapest
Baliról Szingapúrba fapadossal átlagosan 15 ezer forintos áron juthatsz el. A nagy jegy, azaz a Singapore-London járat a Norwegian légitársaságnál akciósan 140 szingapúri dollár azaz, 28 ezer Ft. Londonból haza több légitársaság is megy. Az EasyJet, ami szintén a Gatwickről megy, nekem drágának tűnt, így egy másikat választottam. Átmenni egyik reptérről a másikra nem olcsó, így az Easybus társaságnál vettem jegyet mindössze 4 fontért egy átszállással a Viktória buszpályaudvaron.

Bali-Szingapúr: 15 000 Ft
Szingapúr-London: 28 000 Ft
London buszjegy: 1500 Ft
London-Budapest 12 000 Ft
ÖSSZESEN: 56 500 Ft

Bali-Singapore-Dubaj-Szófia-Budapest
A Singapore Airlinesnak is van néha jó áron jegye Dubajba (ez nem fapados, ebben van 30 kg csomag). Dubajból azonban nem mindig lehet olcsón kifogni Budapestre jegyet, főleg ha majdnem az utolsó pillanatban szeretnéd megvenni. Így érdemes próbálkozni más útvonalakkal is. Például Bulgárián keresztül.

Bali-Szingapúr: 15 000 Ft
Szingapúr-Dubaj: 30 000 Ft
Dubaj-Szófia: 14 000 Ft
Szófia-Budapest: 8000 Ft
ÖSSZESEN: 67 000 Ft

Ha jól tudom Németországból az Eurowings repül Bangkokba, Berlinből Szingapúrba a Scoot szintén fapados járataival, a Singapore Airlines-szal pedig Athén-Szingapúr között is utazhatsz. Dubajból több Ázsiai desztináció is elérhető a FlyDubai légitársasággal is, amelyek Belgrádból és Pozsonyból indulnak. Nepálba például kevesebb, mint 60 ezer forintból jutottam el így.

Manapság valóban rengeteg lehetőség közül lehet választani, ha utazni szeretnél. Azonban valamit érdemes észben tartani: ezek a járatok akkor maradnak ennyire olcsóak, ha:

  • nem viszel feladandó poggyászt, tehát kb. 30 literes hátizsákkal utazol, ami max 7 kiló,
  • ezeken a járatokon nem kapsz enni, -és innivalót,
  • sok járaton az ülésedet sem lehet hátradönteni (akár 9 és fél órán keresztül)
  • valószínűleg a reptéren kell éjszakáznod egyszer, de lehet, hogy kétszer is, így az utazás több napig is eltarthat
  • fix dátumon történő utazásra nem alkalmas, neked kell alkalmazkodnod az olcsó járatokhoz, amelyek adott napon elérhetőek

 img_3925.jpg

Ezek a lehetőségek azoknak jók, akiknek van ideje utazni, nem sietnek, spórolni akarnak és bevállalják az utazással járó kellemetlenségeket.

Ha van feladandó poggyászod, érdemes kiszámolni, hogy a 2-3-4 összehangolt fapados járatnál minden egyes alkalommal a poggyász hozzáadása mennyi extra költséget vonz maga után. Valószínűleg jó sokat, tehát eggyel több ok, hogy kis csomaggal utazz.
A mostani útvonalam azonban NEM fapados. Végre!

Budapest-Szarajevo-Doha-Denpasar
Oké, kicsit hazudtam, mert a Budapest-Szarajevo útvonal mégiscsak fapados. Azonban Szarajevóból Balira a Qatar légitársasággal megyek, ahol 30 kilónyi csomagot adhatok fel (ha valaha lett volna ennyi csomagom…), van kaja és film a gépen, juhéjj! Tiszta luxus :) Egy kellemetlensége van, a hosszú várakozási idő Dohában, de van wifi, vannak csendes szobák ahol aludni lehet. A légitársaság ingyen városnézést is biztosít a hosszú várakozások idején (csak ne késsétek le az időpontokat).

img_2176.jpg

Ennél az opciónál nekem 2 éjszakát Szarajevóban kellett töltenem, mert így volt csak járat, így szállást kellett fizetnem, a kaja az olcsóbb volt, mint otthon, városnézésre pedig nem költöttem pénzt, mert sétáltam. Ha nem szeretnél ott aludni, el lehet menni busszal is és vonattal is, csak jóval hosszabb, és nem jön ki olcsóbbra. 

Budapest Szarajevó: 3000 Ft (csomaggal 10 000 Ft)
Szarajevo-Denpasar: 65 000 Ft (A retúr jegy árát elosztottam kettővel)
Szállás 2 éjszaka Szarajevóban: 6000 Ft
ÖSSZESEN: 81 000 FT

A fentiek példák arra, hogy ha rászánsz egy kis időt a járatok keresgélésére és összehangolására, akkor nem tűnik olyan távolinak az a Távol-Kelet. 

Utazással kapcsolatos tippeket és infókat a másfél évvel ezelőtt megjelent "Hogyan lettem világutazó és hogyan lehetsz te is?" c. könyvemben is találhatsz, amely ismét kapható, itt tudod megrendelni.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.