A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Makepung: hagyományőrző bikafuttatás Balin

Reggel fél hét és már gyűrűzik a tömeg. Örülök, hogy épp nem esik és a nap sem éget még. A motorparkoló már félig megtelt és emberek sétálnak a rizsföldhöz vezető úton. Olyan érzésem van, mint amikor régen valami falusi eseményhez gyűltek az emberek és izgatottan vártam hogy kivel találkozom majd és mi fog történni. Ma reggel azonban nem tudom mire számítsak.

img_4428.jpg

Jembranaban vagyok, Nyugat-Balin, Negara város mellett egy kis faluban és a helyiek egyik legfontosabb eseményére, a makepungra érkeztem. A makepung, vagyis helyi nyelven kb. "kergetés", egy hagyományőrző éves esemény sorozat július és november között, amely közel száz éves hagyományra tekint vissza. Ez a bikafuttatási verseny a rizsföldeken dolgozó bivalyok versenye, amelyet egy évszázada a kelet-jávai Madura sziget szomszédságából betelepült lakosok hoztak magukkal Balira.

img_4363.jpg

Manapság ez már egy nagyon fontos része és sajátossága ennek a megyének. Többféle kupát is rendeznek az évben, a hétvégi volt az utolsó. A rizsaratás időszakának végét ünneplik ezzel a farmerek, amolyan hálaadási eseményként. Leginkább büszkeségből jönnek versenyezni az állataikkal, vagy a trófeáért, nem feltétlenül a pénzjutalomért. A tipikus turistalátványosságoktól nagyban eltérő ceremónia ez.

fullsizerender_7_2.jpg
A futam lényege, hogy a két fogathajtó kocsi között mekkora távolságot tudnak tartani az állatok, ez alapján döntik el, hogy ki nyer. Két bivaly egy fogat, és két fogat megy egyszerre az összesen 1.7 kilométernyi szakaszon.

img_4394.jpg

img_4395.jpg

img_4375.jpg

A bivalyok szarvait színes díszekkel ékesítik, fejükre korona kerül, hogy minél pompásabb díszben vehessenek részt ezen a fontos eseményen. Az állatok mögé kisméretű szekeret fognak, amelyen vakmerő fogathajtója guggol vagy áll, miközben teljes beleéléssel ordít és szúrós pálcájával üti bikája hátsóját vagy csavargatja farkát, hogy ezzel ösztönözze a gyorsabban futásra.

fullsizerender_4_3.jpg

fullsizerender_10_2.jpg

fullsizerender_6_2.jpg

img_4381.jpg

Besétálok a rizsföldre és becsukom a szemem, miközben a lábam elcsúszik és besüpped a vizes, iszapos földbe. Becsukom a szemem és érzem ahogy reng a föld alattam, amikor ezek a hatalmas testű és erejű állatok minden erejüket beleadva futnak el mellettem. A kemény földdarabkák a hajamon és a ruhámon landolnak. Belém ragadnak és hurcolom őket magammal. Úgy, ahogy az állatok hátsóján az ütlegeléstől való vérfoltok képe is a szívembe markol, és csak remélhetem, hogy hamar begyógyítja őket a sziget gyógyító napsugara. 

img_4418.jpg

Még több kép itt.

Nézzétek meg András barátom videós összefoglalóját az eseményről itt:

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.