A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Ilyen egy keresztelés a Jordán vizében

Sárga színben pompázik a táj, ahogy a kilencvenes úton haladunk dél felé a Jordán folyó mentén. Balra tőlem Jordánia hegyei fodrozódnak a folyó túloldalán, olykor mértani pontossággal sorba ültetett datolya pálma ligetekkel övezve, amelyek sajátos színfoltot kölcsönöznek a kopár domboldalak egyhangúságának.

img_2464.jpg

Az autóban fújja az arcomat a hideg levegő, de a testem így is izzad, perzsel befelé a kinti forróság. Egy fontos vallási és történelmi helyszín felé tartunk a Jordánhoz, oda, ahol kétezer évvel ezelőtt Jézus is megkeresztelkedett.

A főútról letérve tábla figyelmeztet, hogy katonai ellenőrző övezetbe léptünk, hiszen a folyó maga az országhatár is egyben. Qasr al Yahud, vagyis a zsidók palotájának nevezett helyszín, a Palesztin Autonómia területén található, Jerikó közelében, a Jordán határnál. A hely sokáig nem is volt látogatható, de ma már nyitva áll a turisták előtt.

A keresztelő helyre ellenőrző ponton át történik a belépés, ahol megnéznek, de nem foglalkoznak velünk, majd a parkolóból kisétálva díjmentesen léphetünk be a területre. Frissen épült szuvenír bolt, WC és öltöző helyiség és egy nyitott templom is található itt, a sivatag közepén.

img_2519.jpg

img_2518.jpg

Lemegyek a folyó partra, hogy közelebbről megszemléljem a merítkező helyet. Ezen a szakaszon a Jordán annyira szűk, hogy szinte átugorhatnék a túlpartra, ha nem egy nemzetközi határvonalon lennék. Érdekes megfigyelni, hogy a szemközti oldalon (Jordánia) alig vannak emberek, szinte senki, míg a mi oldalunkon gyűrűzik a tömeg.

screen_shot_2017-09-24_at_22_50_09_1.png

img_2484.jpg

Az egyes folyópartok merítkező helyei korláttal vannak elkerítve, amelyen túl tilos az átlépés. Mögöttem Joseph és katonatársa felügyel arra, hogy minden rendben legyen a területen.

img_2503.jpg

Érdekes érzés ez a kettősség, hogy előttem papok és az imádkozó nép, mögöttem pedig fegyveres katonák talpig beöltözve.

Két ukrán (vagy orosz) csoport is erre a szent helyre gyűlt, szinte egyszerre, hogy elvégezzék szent szertartásaikat. Egy darabig figyelem ahogy beöltöznek, imádkoznak, énekelnek, aztán amikor a vízbe merülésre kerül a sor, a két csoport egyenként de egymásra várakozás nélkül, szinte azonnal, együtt tolong a folyóba, mintha az életük múlna ezen. Mindenki tolakodik, hogy a vízbe férjen (mintha nem lenne elég idő vagy hely mindenki számára) és a folyó szélén ácsorgó, fotózkodásra váró indiai fiatal párt elzavarják a közös helyről. Értetlenül nézem az eseményt és nem akarom elhinni, hogy ezen a szent helyen történik mindez. Az indiai pár rám néz és egymás szemében látjuk a megdöbbenést. Nem értjük.

A tömeges merítkezést nézve azon töprengek, hogy viselkedés tekintetében nem számít sokat, hogy a Jordánban vagy a Dunában merül-e alá az ember.

 A szertartás után elindultam visszafelé és megláttam a fehér (béke) galambokat ahogy ugráltak a placcon.
 img_2511.jpg

Becsuktam a szemem és visszagondoltam a másik keresztelőhelyre, ahol tegnap jártunk, a Genezáreti-tó közelében. A Jordán zölden csillogott, és a hely is jobban ki volt építve.

img_0935.jpg

A merítkezni vágyóknak biztosítanak fehér ruhát (kölcsön vagy megvvásárolható), de lehet hozni is, az eseményről keresztlevelet is kap az illető. A Yardenit Baptism Site-nak nevezett helyre viszik a turista csoportok nagyobb részét, mert sokkal könnyebben megközelíthető.

img_0986.jpg

Itt is sokan voltak tegnap, de senki sem tolakodott, mindenki hagyta a másikat nyugalomban, hogy átadhassa magát a hely hangulatának.

Ez az indonéz csoport például ezen a nagyobbacska teraszon gyűlt össze, bárki csatlakozhatott hozzájuk, senkit sem küldtek el, vagy toltak arrébb. Nem siettek sehova és nem akartak egyszerre a vízbe menni, kisajátítva a területet.

Figyeltem ahogy a keresztelésre vágyókat előre ültették, imádkoztak értük, énekeltek, majd ötösével szinte egyszerre egy lélekmelengető szertartássá varázsolták az eseményt mind a résztvevők, mind a kívülállók számára. Amolyan indonézesen.

img_0937.jpg

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.