A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Bali kishúga: Nusa Penida

Bali kevésbé ismert kishúga, Nusa Penida, méltánytalanul kevés figyelmet kap az Istenek szigetére látogató turistáktól. Nem bánom ezt, hiszen a sziget emiatt tudta megőrizni mai napig tartó eredetiségét. Járatlan, motorbiciklit nem kímélő utak, lélegzetelállító tájak, ahol órákig lehetsz egyedül, mert nem jár arra senki, erőt próbáló emelkedők megmászása, érdeklődő, mosolygós helyiek, hínártermesztők, ikatkészítő asszonyok és az érintetlen vízalatti világ. Ez mind Nusa Penida, vagyis néhány helyi szerint az a világ, amilyen Bali volt egy emberöltővel ezelőtt.

0617-120214-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Közlekedés a szigeten
A sziget látnivalóinak elhelyezkedése csalóka. A térkép alapján elsőre úgy tűnik, hogy az egy pontba csoportosuló helyek rövid idő alatt bejárhatóak, hiszen távolságra közel vannak egymáshoz. Hamar kiderül azonban, hogy erről szó sincsen. A sziget közepén futó “fő út” mondható a legjobb állapotú aszfalt útnak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy itt csak néhány, kisebb kátyú található az úton, amelyet menet közben ki lehet kerülni és egy-egy nagyobb gödör, ahol teljesen le is kell lassítani, így mondjuk egy átlagos 30 km per órás tempóval lehet haladni rajta.

A partmenti látnivalókhoz minden esetben vissza kell térni a főútra és onnan kisebb, a gyerekkoromra emlékeztető (amikor kijártunk a földekre málnát szedni), kátyús, köves, szinte közlekedhetetlen úton haladni tovább. Aki nem gyakorlott motorvezető, annak egyáltalán nem ajánlom, hogy itt kezdje el a tanulást. Drágább, de biztosabb megoldás bérelni egy helyi vezetőt, sofőrt, vagy csatlakozni egy csoporthoz és autóval eljutni a látnivalókhoz.

0617-121711-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Amikor azonban én két kézzel erősen kapaszkodok a motoron miközben azért drukkolok, hogy élve érjünk a célpontunkhoz, velem szemben pedig egy tíz év körüli kisfiú ugyanezen a rossz állapotban levő úton egy kézzel motorozik, mert a másikban egy madárkalitkát tart, akkor kicsit elszégyellem magam amiért az útviszonyokra panaszkodom.

Étkezés
Az étkezés hagy némi kívánni valót maga után. Az itt eltöltött napjaink alatt aligha ettünk jót. Az egyik étterem tulajdonos bevallása szerint, még “tanulják a turizmust”.

fullsizerender_4_2.jpg

Próbálkozásaink alkalmával kaptunk gombás pizzát két apró szeletke gombával elrejtve a tetején, pestos tésztát pesto helyett padlizsánnal és paradicsommal, friss “dinnyés vizet”, azaz dinnye juice cukor, tej és jég nélkül kérve, és nyers banános palacsintát reggelire. Pár nap után inkább olyan ételeket próbáltunk kérni, amelyet sejtésünk szerint nem lehet elrontani, még akkor is, ha hosszú hónapok után nem vágyunk napi szinten az indonéz konyha ínyencségeire. Ilyenkor az történik, hogy a rizs mellé saláta címszóval egy szelet paradicsomot és három szelet uborkát (ez már extraként kérve) kapunk. Ekkor felmerül bennem a kérdés, hogy mit csinálnak a zöldség többi részével? Miért nem kaphatunk csak egy picivel többet.

Szállás
A szállások nagy része koncentráltan a sziget északi részén található. A déli részen levő látnivalókhoz innen lehet napi szinten motorozni, ami nem nagy távolság. Arra kell figyelni, hogy az ember tele tankkal induljon el, mert a járatlan hegyi utakon hamarabb kifogyhat az üzemanyag, és előfordulhat, hogy egy sűrűn köves emelkedőn kell felfelé tolni a járművet hosszú kilométereken keresztül. Nusa Penidán csak Premium üzemanyag kapható, ami a három féle üzemanyag közül a legolcsóbb és legrosszabb minőségű az országban.

Hogyan lehet idejutni Baliról?
A legolcsóbb megoldás a napi egyszer, általában délelőtt 11-kor induló komp, Padang Bai kikötőjéből. Ennek időtartama cirka egy óra és motort is lehet rajta szállítani, ára 31 000 IDR (kb. 620 Ft) személyenként egy irányba. Ezen kívül dupla ennyiért napi több alkalommal indulnak kisebb hajók Kusamba kikötőjéből (Padang Baitól 7 km).

És hogy mit tartogat ez a sziget az ide látogató kalandvágyóknak?

Néptelen tengerpartokat, amelyek megközelítéséhez sok száz lépcsőfokon lehet lejutni és útközben célszerű észben tartani, hogy később ezeken fel is kell majd jönni. Olykor a sziklafalra érthetetlen módon megépített létrákon vezet az út lefelé, így a tériszonyos utazó komfortzónája alaposan próbára van téve. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon ki és miért építette ezt ide?

0616-081440-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Sziklákkal körbevett “természetes medencéket”, ahol rajtad kívül a madár sem jár, így annyi időt tölthetsz itt csendes magányodban, amennyit csak akarsz.

0618-081441-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Autós templomot, majmokkal, gyönyörű naplementével a háttérben.

0617-115845-dave-2-hdr.jpgFotó: Csorba Dávid

Meredek sziklafalakat, melyek tetejéről lepillantva láthatod a méteres hullámokat a falhoz csapódni.

fullsizerender_3_1.jpg

Zöldellő domboldalakat, amíg csak a szem ellát.

0617-045734-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Hínártermesztő helyieket.

fullsizerender_2_1.jpg

Fényszennyezéstől mentes, csillagos égboltot.

0615-172243-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Nusa Penidáról és egyéb érdekes, kevésbé látogatott helyekről is olvashatsz a hamarosan megjelenő Baliról szóló könyvemben.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.