A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

El ne temessetek ezek nélkül!

A Sulawesi szigetén élő torajai népeknél a nagyszabású temetési rituálénak fontos szerepe van, hiszen enélkül a lélek nem léphet be a Paradicsomba. Erről itt számoltam be korábban. Most nézzük meg közelebbről, hogy pontosan milyen kellékei vannak egy ilyen temetésnek és számszerűsítsük is ezeket.

Tau tau
Jackfruit fából készült szobor. Szerintem ijesztő. Arcuk a megholt személyéhez hasonul, ugyanis annak fotója alapján készíti el a fafaragó, aki nagy valószínűséggel sosem tanulta iskolában ezt a szakmát, inkább természetes tehetséggel van megáldva. Egy nagyobbacska méretű szobor, mint ez itt a képen, cirka egy hónapig készül és 20 millió rúpiába kerül (kb. 430 000 Ft). A kezük mindig felfelé áll, amely az adok-kapok szimbóluma. Ebben az esetben az adok-kapok az Isten által adott, majd visszavett életet jelenti.

img_3002.jpg

A Tau tau a halott embert képviseli és szociális státuszt szimbolizál, egyfajta tisztelet is a megholt felé. Rendszerint a sír elé helyezik. Nem mindenki teszi azonban a sír elé a bábut, van olyan, aki a házában tartja ezt, ezzel erősítve a halál utáni kapcsolatot a halottal. Ha készen van a szobor, a rituálé szerint 24 bivaly az ára, vagyis ennyit kell kötelezően feláldozni és lemészárolni. Gyakran azonban a Tau tauknak lába kél, mert a sírrablók gyűjtés vagy eladás céljából vadásznak rájuk.

Állatáldozatok
Általában bivaly, malac, vagy csirke. A szociális státuszt szimbolizálja a leölt állatok fajtája és mennyisége. Minél több, és drágább állatokat ölnek le, annál jobb és magasabb körökbe tartozik a család.

img_1800.jpg

Mindenek közül a bivaly a legértékesebb, ezek közül is az albino bivaly. Ennek ára 700 millió rúpia (14, 5 millió Ft). Gondozzák is szorgalmasan, a szarvait például citromlével kenegetik, hogy csillogóbb legyen. Vigyáznak rájuk, hogy minél szebbek maradjanak és minél drágábban lehessen őket eladni.

img_3267.jpg

Nem véletlen, hogy Rantepaoban van a világ legnagyobb bivalypiaca is. A temetési ceremóniák megnövekedett mennyisége miatt a térségben nincs elég belőlök, így Szumátráról, Kalimantánról, és Kelet-Timorból hozzák őket hajóval.

A bivalyokat orruknál fogva kötik meg, miért?
Az út melletti motorozás közben feltűnt, hogy minden bivalyt az orrán keresztül tartanak pórázon. A vezetőnk szerint ennek szimplán az az oka, hogy így hasonlít legjobban egy macsó férfihoz, aki akkor tetszik legjobban a nőknek, ha felemelt fejjel jár, nem görnyed össze, és kihúzza magát.

img_2881.jpg

Honnan van az embereknek erre ennyi pénze?
Merül fel joggal a kérdés. Nos, az biztos, hogy a toraják nem utazásra költik a pénzüket, mint mondjuk én, hanem egész életükben a halálukra spórolnak. A pénz egy része a közeli kakaó és kávéültetvényekből jön be, amelyeknek kedvez a hegyi időjárás.
A fiatalok elmennek más szigetekre tanulni egyetemre vagy dolgozni, a legkedveltebb hely Nyugat-Pápua, ahol sokkal tobbet keresnek mint itt, hiszen a környék olajban gazdag.

Ajándékkosarak
A férfiak cigarettát hoznak, a nők bételcsomagokat, amelyeket a ceremónián fogyasztanak el együtt.

img_3041.jpg

img_3042.jpg

Ideiglenes házikók
Az érkező vendégek sorszámaik alapján elfoglalhatnak egy-egy erre a célra épített kis faházikót, ahol beszélgetnek, pihennek és esznek. Általában egy család, vagy rokonság ül együtt.

img_3115.jpg

A színeknek szimbolikus jelentése van
Fekete: halál
Piros: emberi élet
Sárga: Isten öröme
Fehér: tisztaság
A domináns színek változóak, attól függően hogy milyen hangulatú ünnepségről van szó. Egy temetési ceremónia fő színei a fekete és a piros, egy esküvőé pedig a sárga.

img_3117_1.jpg

Memory book, vagyis emlékkönyv
Minden családnak van saját. Ebben tartják nyilván, hogy ki mit hozott az éppen aktuális szertartásra így nem felejtik el, hogy nekik mit kell vinniük, ha vissza kell majd adni a szivességet. A hozott állatok húsát meg kell osztani a közösségben betöltött szerepek alapján. Minél magasabb szerepet tölt be valaki, annál többet kap belőle, ilyenek például a vezetők vagy az egyházi személyek.

A torajáknál fontos az, hogy mások mit gondolnak majd, és az, hogy az egyén jó színben tűnjön fel mások előtt. Ha például valamilyen oknál fogva nem hozol semmit, a család szemében nem vagy igazi toraja. Azonban egy következő ceremónia alkalmával jóváteheted “baklövésedet”.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.