A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Tengeri cigányok, medúzák, kókuszrák - érdekességek a Togean-szigetekről

Az örökkévalóságig tűnő utazás után végre Malenge szigetére értünk. Itt, a Togeanon nincs internet, nincsenek boltok, a közlekedés csak helyiekkel egyeztetett hajókon lehetséges, ahol hiába hajolok le, még én is beverem a fejem, szinte csak guggolva tudok eljutni a hátsó végéből az elejébe. A szigeteken azt eszel amit kapsz, vagy a helyiek be tudtak épp szerezni (csak úgy mint Raja Ampaton). A szállásárakat is napi három étkezéssel együtt kínálják.

Rantepaoból indulva bizony gyakorlott utazóknak is kemény kihívás a hosszas zötykölődés, tizensok órás busz,- és hajóutak. Aki mégis vállalkozik erre, az előtt kitárul a csoda, a civilizációtól távol, egy igazi földi paradicsomban találja magát hirtelen. Én azonnal beleszerettem... 

...a táj és a tenger szépsége miatt...

img_3526.jpg

... a naplemente, a kék és zöld árnyalatainak sokasága szinte első pillanattól kezdve lenyűgözött...

img_3705.jpg

Medúza-tó

Régi álmom vált valóra azzal, hogy a medúza-tóban játszadozhassak apró medúzák ezreivel. Érdekes érzés volt alámerülni a minimum 32 fokos öbölben, és lassú karcsapások közben belefolyni az előttem álló rengetegbe. Amikor megpillantottam az arany színű állatok sokaságát, mozdulatlanul, karba tett kézzel lebegtem csak a víz tetején, és azt figyeltem ahogyan jönnek felém, majd vagy belém ütköznek, vagy kikerülnek. Olyan ez, mint amikor a filmekben az űrhajóból mutatják, hogy lehet utazni a csillagok között. 

img_3752.jpg

Ennél csak az volt szürreálisabb, amikor ezek az apró kocsonyás teremtmények véletlenül a karomhoz, hasamhoz, lábamhoz értek és akaratlanul is összerezzent a testem, hiszen mindig azt tanították, hogy a medúza csíp.

Kókuszrák

Ezen a vidéken él a kókuszrák, amely a világ legnagyobb ízeltlábú állata, kékes színű, és kókuszt eszik. Az éjszakai zsákmányvadászatok idején kimászik a rejtekéből és felmászik a pálmafára, majd ollójával képes összeroppantani ezt a kemény gyümölcsöt. A legnagyobb példány másfél méteresre is megnő. Sajnos egyre kevesebb él belőle a szigeteken, mert a helyiek levadásszák őket és eladják jó pénzért.

Tengeri cigányok

Amióta először hallottam a tengeri cigányokról, nagyon szerettem volna látni, hogyan élnek. Malenge szigetén őket is megtalálni, habár az itt élők már modernizálódtak és többnyire cölöpházaikban élnek egy hatalmas szikla köré épített kis faluban, amelyet egy fél kilométer hosszú fahíd köt össze a szárazfölddel.

img_3964.jpg

img_2044.jpg

img_3920.jpg

Megélhetésüket a tenger adja. Sok-sok évvel ezelőtt még apró hajókon élt több generáció és csak akkor hajóztak ki a partra, ha kifogott halaikat be akarták cserélni egyéb, számukra használható élelemre vagy tárgyra. Sulawesi környékén azt mondják élnek még ily módon emberek, legközelebb őket is meglátogatom.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.