A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Amikor a Sziget csendbe borul...

Olyan mintha egy távoli resortban lennék. Csak a madarak hangját hallom, a szellő zúgását. Nincsenek autó vagy motorhangok. Nincsenek kiabáló emberek. Nincsenek taxisok, akik a turistákra vadásznak.
Nincsen semmi.
Csak a Csend.

nyepi_kislany.jpgKép innen: bit.ly/2o0nCJ3

Nyepi van. A balinéz hinduk legnagyobb ünnepe, a Saka naptár szerinti újév első napja. Időutazunk, hiszen itt még csak 1939-et írunk (2017-ben).

 A Csend reggel hatkor kezdődik. Ekkorra mindenki hazatér az otthonába és az utcák is lassan kihalnak. Ezen az egy napon a szigeten tartózkodókra szigorú szabályok vonatkoznak. A turistákra is.

Íme néhány:
Tilos kimenni az utcára.
Tilos hangoskodni. 
Nem szabad főzni sem, a helyiek előző este megfőznek és a mai napon hidegen elfogyasztják, vagy gyorsan felmelegítik az ételt. (A lényeg, hogy az ételszag ne érjen ki az utcára).
Reggel 6-tól másnap reggel 6-ig tilos villanyt kapcsolni, vagy legalábbis úgy, hogy ne látszódjon ki az utcára.
Nem lehet zenét hallgatni, és tévét nézni sem. Sőt, az internetet is lekapcsolják. Ezen a napon Bali szigete teljesen elzáródik a külvilágtól.

fullsizerender_3.jpg

Ezen a napon a repteret is lezárják, sőt még repülő sem haladhat el a sziget felett.

Balira egy teljes napig senki sem teheti se be, se ki a lábát.

A balinézek így ünneplik az új évet. Elzártan. Csendben. Együtt a családdal, barátokkal. Ez egy különleges nap mindenki számára. Nekünk, látogatóknak is.

Az ünnep mögött azonban érdekes hiedelem áll. A legenda szerint ezen a napon ugyanis Bali szigete felett gonosz lelkek (démonok) haladnak át, és ha a Szigetet csendesnek, sötétnek és kihaltnak látják, akkor “békén hagyják”, egyszerűen tovább mennek.

fullsizerender_4.jpg

Számomra hihetetlen, hogy valahol a világon ez van, és így van. Mégis a része vagyok. Mégis mindenki betartja, készül rá és komolyan veszi ezt az ünnepet. 

Az utóbbi hetek az előkészületekről szóltak. Helyi közösségek készítettek rondábbnál rondább, félelmetes bábokat, amelyek valamiféle mitológiai lényt, többnyire démont ábrázolnak. Minél félelmetesebb, annál jobb. Akár egy hónapig is eltart, amíg egy ilyen hatalmas mű elkészül, ami a végén, akár száz ember keze munkáját dícséri. Különös gondossággal festegetik, szépítgetik, ragasztgatják a szőrös és egyéb díszeket, hogy tökéletes remekművet alkossanak szinte professzionális szobrászi képességekkel versenyezve, miközben a gamelán zenészek gyakorolnak a háttérben.

fullsizerender_8.jpg

fullsizerender_5.jpg

Ezután bambuszból készült állványokra helyezik őket és zenés, táncos bemutatókat adnak elő, ezzel szórakoztatva a nagyérdeműt, az újév előestéjén, az Ogoh-ogoh karnevál keretében. A nap nagy része a szokásos templomceremóniákkal telik. De este 6 órakor, napnyugta előtt, kezdetét veszi az ünnepség. 

fullsizerender_7.jpg

Ahogy ülök a földön a hömpölygő tömeg kellős közepén és felnézek, látom a hatalmas démonszobrokat ahogy egymás felé fordulva és táncolva elevenednek meg a magasban, mintha valóban élnének. Hátborzongató érzés. Szürreális, hogy megint itt lehetek és ezt láthatom. Teljesen más élmény ez most mint két évvel ezelőtt, amikor mit sem sejtve idekeveredtem Balira.

fullsizerender_6.jpg

Az Ogoh-ogoh készítésének egyik célja, hogy a környezetünket megtisztítsuk azoktól a spirituális “szennyektől”, amelyet mi emberek, a cselekedeteinkkel hozunk létre. Ezért, a karneválszerű egymás utáni felvonulás, előadás sorozat után az ijesztő bábok a saját temetőikbe kerülnek, vagyis elégetik őket, ezzel szimbolizálva, hogy a körülöttünk és bennünk lakozó démonok követik majd a szörnyeket és velük együtt égnek majd el. Így megtisztulva, békében kezdődhet az újév.

Nem mindegy, hol Nyepizik az ember, és nem is mindenkinek való. Az egy napig tartó “börtön” valaki számára korlátot, rabságot is jelenthet. Aki így érzi, az hagyja el Balit pár nappal az ünnep előtt, például átmehet a nem túl távoli Gili-szigetekre, ahol az élet ezen a napon sem áll meg. Arra azonban fel kell készülni, hogy 1-2 nappal az ünnep előtt, borsos áron lehet a hajójegyekhez hozzájutni.

A helyi tulajdonban levő éttermek és boltok 3-4 napig is zárva tartanak. A szállodák "Nyepi package"-ket árulnak medencével, 24 órás filmeléréssel, korlátlan ételfogyasztással, luxuskörülmények között.

De tényleg... Mit lehet ilyenkor csinálni?

Semmit. 
Meditálni.
Időt szánni magunkra végre.
Gondolkodni az élet nagy dolgairól.
Valóban kicsit elmélyülni, csendben.
Filmet nézni laptopon ágyban és közben chipset enni és kólát inni.
Barátokkal lenni.
Aludni.
Olvasni.

Mi így pihenünk ma, a Csend Ünnepén. Balin. 

fullsizerender_9.jpg

Boldog Nyepit Mindannyiunknak!
Selamat Hari Raya Nyepi!

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.