A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Minden, amit tudni akartál a házőrzésről

Mit jelent a házőrzés?
Rövidebb-hosszabb periódusokban vigyázhatsz valakinek a házára bárhol a világon, a hozzá tartozó állatokra, de olykor lehet, hogy még állatok sincsenek. Cserébe nem kell szállásért, vagy egyéb dolgokért fizetned. Hogy ez munka-e vagy utazás, vagy csak egyszerűen időtöltés máshol? Mindenki döntse el maga! 

Házőrzés és házőrzés között is óriási különbségek vannak. Lakhatsz egy birtokon Spanyolországban és belekóstolhatsz a vidéki életbe, vagy ugyanezt teheted Angliában egy kastélyban, ha szerencséd van.

2c5b6430.jpg

Fotó: Schweitzer Szabolcs (Riker | Vision)

De vigyázhatsz macskára Barcelona óvárosában egy mini apartmanban, vagy Balin egy tengerparti házban is akár. A lehetőségek tárháza végtelen, mindössze meg kell találnod a számodra legmegfelelőbbet.

“Aki házat őriz az dolgozik, nem a világot járja … az csak egy meló de nem utazás!”
Nemrégiben kaptam ezt a kommentet. Elgondolkodtam rajta. A házőrzés nem egyenlő egy külföldi munkavállalással, egyszerűen csak máshol élsz, másik országban, más körülmények között. Addig amíg vállalod. Ha tetszik két hétig, de akár két hónapig is. Ha munkát vállalsz egy másik országban rengeteg kiadásod keletkezik, még mielőtt az első kereseted a zsebedben landolna. Lakbér, kaució, bérlet, kaja, csak hogy a legszükségesebbeket említsem. A házőrzés ilyen értelemben nem rejt anyagi kockázatot. Nem kell befektetned, nem kell kockáztatnod semmit pénzügyi szempontból. Nézzük csak mi az ami a munkát illeti. Gondoskodnod kell a rád bízott állatokról, vagy farmról. Etetni, sétáltatni, vizet adni, takarítani. Ezek épp azok a dolgok, amelyeket magad körül is elvégeznél, ha otthon élnél, vagy el is végzed akár a napi rutinod részeként, ha vannak állataid, vagy voltak valaha. Természetesen ha a lakhatásodért cserébe festéssel, vagy egyéb könnyebb felújítási munkával is megbíznak az már más kérdés. De az már nem feltétlenül a házőrzés kategóriájába sorolandó.

Mi a célod a házőrzéssel?
Utazni szeretnél? Környezetváltozásra vágysz? Megtanulnál egy új nyelvet?  Elvonulnál a világ elől? Kipróbálnád, hogy milyen egy másik országban élni mindenféle kötöttségek nélkül? Mielőtt igent mondasz, érdemes tisztázni magadban, hogy miért vágnál bele.

donna.jpg

Miért jó ez?
Egyrészt azért, mert ott élhetsz a világon ahol szeretnél és annyi ideig ameddig szeretnél. Ezáltal megismerheted az adott ország kultúráját, szokásait, embereit, ételeit. Ha pusztán csak nem szereted a téli hideget és pár hónapig laknál melegebb éghajlaton, akkor is. Ha eleged van már a hosszú utazásból és nem szeretnél vándorolni, inkább egy helyben maradnál, akkor is.

Kinek jó ez?
Elsősorban azok számára lehet előnyös ez a fajta utazás, akik a világon bárhonnan végezhetik a munkájukat egy laptop és internet segítségével, azaz nincsenek helyhez kötve. Azonban egy két hetes nyaralást is el lehet ezzel a módszerrel tölteni, akár európai nagyvárosokban is.

Mennyibe kerül?

Regisztráció
Szinte az összes házőrző oldal fizetős, a házőrzőknek. A regisztrációs díj befizetésével több hónapon keresztül vagy akár egy évig is (attól függ milyen hosszú időtartamra fizeted a díjat) nemcsak hogy böngészgetheted a jobbnál jobb megbízatásokat, de jelentkezhetsz is rájuk. Én többnyire a mindmyhouse.com oldalt használom, mindössze 20 dollárba kerül évente.

Útiköltség
Ez minden esetben a te költséged. Szerencsés, ha már abban az országban tartózkodsz, ahol a házőrzés is lesz, mert akkor ez a költség minimális. Ha nem ez a helyzet, akkor a repjegy megdobhatja a költségeket. Érdemes átgondolni azonban azt, hogy ha egy több hónapos elkötelezettségről van szó mondjuk Közép-Amerikában, akkor megéri-e rááldozni a repjegyet, amely akár többszörösen visszatérülhet az ott tartózkodáson megspórolt pénzből.

Költségek helyben
Ne feledd, hogy mindig minden egyéni megállapodás kérdése. Hallottam olyan esetről, ahol a házőrző fizeti a számlákat is (pl. villany, víz), arra az időtartamra, amíg a házban tartózkodik. Nekem még sosem kellett. A felmerülő költségeket, amelyek a ház dolgaival vagy az állatokkal kapcsolatosak, a tulajdonos fizeti. Nekünk itt most Spanyolországban hagytak egy bizonyos összeget arra, ha például kifogy a gáz, végszükség van és fizetni kell valamit, sőt még 50 EUR ajándék kajahozzájárulást is kaptunk az első bevásárlásunkhoz. Használhatunk egy terepjárót, azonban az üzemanyagot magunknak fizetjük, bárhova megyünk.

2c5b6983.jpg

Fotó: Schweitzer Szabolcs (Riker | Vision)

Korábban viszont előfordult olyan, hogy pórázt kellett vásárolnom a kutyának, és azt később rendezte a gazda. 
A helyben felmerülő költségek tehát jórészt a te saját költségeid, azaz az étkezésed és a közlekedés, amelyet könnyen tudsz szabályozni, ha nem élsz nagylábon. 

Van, amikor a helyszínen derülnek ki dolgok
Leveleztetek, skype-oltatok a tulajjal, kölcsönös szimpátia, megegyezés megtörtént, már ott is vagy a helyszínen. Késő visszamondani, vagy bosszankodni, amikor a házban derül ki, hogy az internet sávszélessége mégsem akkora, mint amekkorának ígérve lett, te pedig azért (is) döntöttél emellett a megbízatás mellett, mert az online munkádhoz gyors internetre lett volna szükséged.

Az állatok száma és fajtája mind stimmel, de a tulaj elfelejtett arról az apróságról szólni, hogy az egyik kutya minden egyes nap egyszer biztosan, de ha jóllakott, akkor kétszer is odakakkant majd a házába, vagy a bejárati ajtód elé, amelyet neked kell eltakarítanod.

Az sem mindig kellemes, ha nincs térerő a házban. Jól jön, ha el szeretnél vonulni a világ elől, de rosszul, ha például banki utalást szeretnél végrehajtani, amihez szükséged lenne az smsben kapott kódra… ami nem jön…

Érdemes az összes felmerülő kérdést előre tisztázni, és inkább kétszer rákérdezni arra, ami számodra fontos, hogy az esetleges későbbi kellemetlenségeket csökkentsd. 

Hogyan találok házőrzést?
Az én módszerem a következő: folyamatosan nézelődöm. Akkor is, amikor éppen nem aktuális, mert nem tudhatom, hogy mi jön velem szembe, ami miatt képes vagyok változtatni az eredeti terveimen. Erre szakosodott weboldalakat és Facebook csoportokat egyaránt figyelek. Olyan is előfordult már, hogy a házőrzés alkalmával összebarátkoztam a szomszédokkal, vagy közelben élőkkel és amikor ők utaztak el, engem kérdeztek meg először, hogy vállalnám-e náluk is. 

Azt, hogy hogyan lehetsz te is házőrző, elolvashatod itt!

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.